Sverige skulle må bättre utan stelt blocktänk

Så står det klart. Det blir talmansrundor för att lösa regeringskrisen. Först ut var statsministern för ett samtal med talmannen. Statsministern deklarerade att han var redo att åter bilda regering om förtroendet gavs honom, men klargjorde samtidigt att om regeringen inte får igenom en budget i riksdagen under hösten så avgår han. Regeringskrisen trappas därmed upp…

Krisen utlöstes genom aningslöst agerande av V. Genom att hota med misstroendevotum triggades SD att springa före, och M och KD hakade glatt på i omröstningen.

Att sedan de självdestruktiva L raskt dödförklarade Januariavtalet gjorde inte saken bättre. Detta avtal visade hur man kan föra politik i ett komplicerat läge där inga på förhand självklara majoriteter finns. Ödets ironi är att L nu lämnat det avtal i vilket partiet lyckades med bedriften att få värnskatten avskaffad, något som de flesta bedömare slutat tro skulle kunna ske.

Sverige mår bäst av samarbete i det politiska mittfältet. C har historiskt varit och är alltjämt ett samarbetsparti. Beroende på hur svenska folket genom allmänna val sätter samman riksdagen ska vi söka inflytande genom samarbete med andra demokratiskt sinnade partier. Lyckas inte det, är naturligtvis ett alternativ att gå i ren opposition.

Den öppenhet som M, KD och numera även L visar för samverkan med SD är klandervärd. SD representerar en nationalkonservativ strömning som utgör ett hot mot demokratin. Annie Lööfs gränshållning till ytterkantspartierna är föredömlig.

Min övertygelse är att Sverige skulle må bättre av mindre blockpolitik – att partierna fullt ut går till val på egna program. I vårt grannland Finland fungerar det så att den ena regeringen är inte den andra lik. Regering bildas utifrån de olika partiernas valresultat utan det stela blocktänk som många fortfarande har i Sverige.

Slutligen något helt annat – men ändå inte: I Region Örebro län tog vi nyligen budget för 2022. Ett resultat av samverkan på det politiska mittfältet (C, S, KD). En budget för mer nära vård, återstart för näringslivet, cirkulär och grön ekonomi och stärkt kulturliv.

Torbjörn Ahlin (C), regionråd