Riham Almandawi, Noura Khalil och Nour Alfahed, alla 19 år, ser fram emot att arbeta med informationsprojektet. Foto: Karin Löwengren

Ungdomar informerar Hallsbergsborna i sommar

Noura, Riham och Nour är några av de ungdomar Hallsbergs kommun har anställt för att hjälpa till att sprida samhällsinformation.

Den gula kiosken på Folkets hus-tomten i Hallsberg används i sommar av Riham Almandawi, Noura Khalil och Nour Alfahed, 19 år, som jobbar som samhällsinformatörer.

Arbetsmarknads- och integrationsenheten på Hallsbergs kommun har gjort en satsning för att slå två flugor i en smäll – förbättra unga personers inträde på arbetsmarknaden och samtidigt informera om vad kommunen kan erbjuda för tjänster till medborgarna.

Man vill bland annat nå ut till nyanlända för att visa att man kan få hjälp av kommunen med saker som exempelvis att skaffa Bank-ID, vad familjecentralen och öppna förskolan gör.

Nå nyanlända
– Jag har valt ut ungdomar som kan dra nytta av jobbet, som är öppna och kommunikativa. Det är hela tiden frihet under ansvar som gäller och meningen är att de ska se det som en morot inför framtiden, säger Eldin Memic, arbetskonsulent på arbetsmarknads- och integrationsenheten, som håller i projektet.

Noura Khalil, som precis har tagit studenten, är glad över det nya sommarjobbet och känner att hon gör nytta.

– Det är jättekul att vara med. Vi kan olika språk så vi informerar om vad som finns i Hallsberg och vad kommunen jobbar med. Vi pratar om demokrati, alla vet inte vad det betyder.

Informationscentralen kommer att vara öppen vardagar klockan 11.40 till 16.00 till vecka 33.