Riham Almandawi, Noura Khalil och Nour Alfahed, alla 19 år, ser fram emot att arbeta med informationsprojektet. Foto: Karin Löwengren

Ungdomar informerar Hallsbergsborna i sommar

Noura, Riham och Nour är några av de ungdomar Hallsbergs kommun har anställt för att hjälpa till att sprida samhällsinformation.

Den gula kiosken på Folkets hus-tomten i Hallsberg används i sommar av Riham Almandawi, Noura Khalil och Nour Alfahed, 19 år, som jobbar som samhällsinformatörer.

Arbetsmarknads- och integrationsenheten på Hallsbergs kommun har gjort en satsning för att slå två flugor i en smäll – förbättra unga personers inträde på arbetsmarknaden och samtidigt informera om vad kommunen kan erbjuda för tjänster till medborgarna.

Man vill bland annat nå ut till nyanlända för att visa att man kan få hjälp av kommunen med saker som exempelvis att skaffa Bank-ID, vad familjecentralen och öppna förskolan gör.

Nå nyanlända
– Jag har valt ut ungdomar som kan dra nytta av jobbet, som är öppna och kommunikativa. Det är hela tiden frihet under ansvar som gäller och meningen är att de ska se det som en morot inför framtiden, säger Eldin Memic, arbetskonsulent på arbetsmarknads- och integrationsenheten, som håller i projektet.

Noura Khalil, som precis har tagit studenten, är glad över det nya sommarjobbet och känner att hon gör nytta.

– Det är jättekul att vara med. Vi kan olika språk så vi informerar om vad som finns i Hallsberg och vad kommunen jobbar med. Vi pratar om demokrati, alla vet inte vad det betyder.

Informationscentralen kommer att vara öppen vardagar klockan 11.40 till 16.00 till vecka 33.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Lokala näringslivet är en viktig fråga för Lekeberg

För tre år sedan var Lekeberg med i toppen i riket när det gäller företagsklimat. Nu är kommunen nere på plats 98 på Svenskt Näringslivs rankninglista. Signaler som kommunen tar på stort allvar.

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.