Askersunds nya damlag i innebandy längtar efter att börja träna "på riktigt" inomhus. Foto: Ann-Louise Larsson
Damlaget tränas av Nina Törnquist och Thomas Wilhelmsson. Foto: Ann-Louise Larsson

Uppsving för innebandyn

Askersunds innebandyklubb står starkare än på länge med både ett herrlag och ett damlag redo för seriespel till hösten.

Sedan några veckor tillbaka har Askersund ett eget damlag i innebandy – något som klubben saknat under de senaste tre-fyra åren. Tjejerna har under rådande omständigheter bara kunnat träna fys utomhus vid utegymmet på Solberga IP. Längtan efter att komma in i idrottshallen och få spela innebandy tillsammans är stor.

– Vi hoppas på att kunna komma in i höst, till en början kör vi på fysträning utomhus och lite tid till att lära känna varandra, säger tränarna Thomas Wilhelmsson och Nina Törnquist.

En del av tjejerna i laget har tränat tillsammans länge, andra är helt nya och har haft ett längre uppehåll eller spelat i andra klubbar.

– Vi gjorde ett inlägg på Facebook som vi la upp i några lokala grupper och på den vägen fick vi kontakt med flera av tjejerna, säger Nina Törnquist.

Yngsta lagmedlemmarna är 16 år och kommer direkt från damjuniorlaget, äldsta är lite drygt 30 och kommer från en annan klubb.

– Jag älskar innebandy. När det inte funnits damlag här har jag spelat i en annan klubb så det känns jättekul att vi har fått ihop ett lag i Askersund nu, säger Lina Nirholt, en av de äldsta i laget.

Lagkapten Alva Persson har höga förhoppningar inför den kommande säsongen.

– Vi siktar högt, det känns väldigt bra så här långt, säger hon.

Damlaget kommer att spela i division 3, som är en nystartad division i förbundet i distriktet. Tidigare har det bara funnits två divisioner för damer.

– Det känns som om det blivit ett uppsving för innebandyn i stort sista året, inte bara lokalt för oss i klubben utan i hela distriktet. Jag hoppas också på ett distriktslag för damerna, vi har flera spelare som skulle vara aktuella för en sådan satsning, säger Thomas Wilhelmsson.

Han tycker att det är viktigt för klubben att det finns både ett damlag och ett herrlag.

– De yngre behöver några att se upp till och att det finns möjligheter att spela sig hela vägen upp i klubben, säger han och ser fram emot att kunna bjuda in juniorlagen till dam- och herrlagens matcher så snart det är möjligt.