Den som vill plocka jordgubbar får vänta till efter midsommar. Foto: Arkiv Sofie Isaksson
2020 i Råsta jordgubbsodling i Stora Mellösa. Foto: Arkiv: Sofie Isaksson
Göran Lindgren. Foto: Arkiv: Sofie Isaksson

Troligtvis inget självplock till midsommar i Råsta

Det ser ut att bli ett bra jordgubbsår i år. Den kalla våren har gjort bären lite sena och det blir troligtvis inget självplock till midsommar, enligt jordgubbsodlare Göran Lindgren.

– Vi kommer att plocka av så mycket vi kan själva och sälja, men vi kan inte garantera tillgången just till midsommar, säger Göran Lindgren, jordgubbsodlare på Råsta bär i Stora Mellösa.

Någon självplockning blir det troligtvis inte till midsommar som det ser ut nu.

– En kall vår har gjort att bären mognar lite senare i år. Däremot ser det väldigt gynnsamt ut, jag har förhoppning om en bra skörd i år, säger Göran Lindgren.

Corona-gubbe

Jordgubbsodlingen i Råsta är på ungefär tre hektar och planer finns på att utöka med ytterligare en hektar. Här odlas fem-sex olika sorters jordgubbar och den tidigaste sorten som blir den som mognar till midsommar är Zephyr, söt i smaken och påminner lite om smultron.

– Corona är en annan populär jordgubbssort som vi odlar mycket av. Vi kommer att prova några nya sorter också, men det blir skörd på dem först till nästa år, berättar Göran som nu är inne på sin 24:e säsong som jordgubbsodlare.

Intresset för självplock av jordgubbar är stort och exploderade förra året när många svenskar ”hemestrade”.

– Vi tror att det kommer hålla i sig även i år. Många ser det som en trevlig utflykt, säger han.

Jordgubbsodligen klarade sig bra undan det våldsamma regnet för ett par veckor sedan och Göran ser gärna att det kommer lite mer regn de närmaste veckorna.

– Det vi inte vill ha är tropisk värme. Det får gärna hålla sig runt 20 grader och helst också komma lite regn.

Det tidigaste Göran öppnat självplockningen är 10 juni. Det var 2018 då det varit väldigt varmt under maj och bären mognat rekordtidigt. Att starta efter midsommar är inget ovanligt, lättaste sättet att få reda på när självplockningen öppnar är att lyssna av telefonsvararen.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Valle höll på att kvävas till döds

Veterinärbristen breder ut sig i länet. 26-åriga hästen Valle skulle ha kvävts om inte ägaren Emmelie Wewertz till slut hittat en veterinär.

Naturen lockar turister till Lekeberg

Naturen och upplevelser i skog och mark lockar nu allt fler besökare till Lekebergs kommun och till Sixtorp utanför Mullhyttan. – Vi märker av det då vi kan se att betydligt fler vandrar på Bergslagsleden, säger Ann-Sofi Eliasson som driver Sixtorp på entreprenad tillsammans med sin man Magnus.
När Anki Jernsbro vann pengar valde hon att köpa en husbåt som sedan en tid ligger förtöjd vid Revelbadets camping. Foto: Ann-Louise Larsson

Anki la vinstpengar på husbåt till sin camping

Anki Jernsbro hade sneglat på en annons på en husbåt en tid men tyckte att det var för mycket pengar. Sedan fick hon ett samtal om att hon vunnit pengar från Postkodlotteriet. – Då var det bara att slå till, berättar hon.

Husbåten ligger sedan en tid förtöjd vid bryggan på Revelbadets camping i Laxå. De första gästerna har redan sovit i den trots att husbåten egentligen inte blivit tillgänglig för uthyrning ännu.

– Vi har bokat in några sällskap, men vill hinna fixa iordning den innan vi lägger upp den för uthyrning, berättar Anki Jernsbro.

När hon bestämt sig för att slå till båten överraskade hon samtidigt maken, som fick den i present.

– Den låg i Tisaren, jag ordnade med en kranbil som kunde lyfta den på plats, berättar Anki.

Husbåten består av ett sovloft och ett rum med matplats och ett litet kök på nedervåningen.

Av pengarna som blev kvar från vinsten har Anki bestämt sig för att skänka en större del till hemlösa.

– Jag tycker det är viktigt. Det kan hända vem som helst, säger hon.

Reko-ring på gång i Ullersätter

Tolle Hedkvist och Pernilla Stamm började med småskalig grönsaksodling i våras. Nu håller de på att starta en reko-ring i Ullersätter.
Masmästarstugan i Klunkhyttan är ett av många ställen i länet att fira Hembygdsgårdarnas dag på. Foto: Kenneth Gunnarsson
Hembygdsgårdarnas dag firas med sommarfest vid Boo skola. Foto: Arkivbild: Catharina Ingjald

Hembygdsgårdarnas egen dag

Den första augusti är det dags igen att fira Hembygdsgårdarnas dag och i år kommer många av länets hembygdsgårdar att kunna hålla öppet.

– Det här är ett tillfälle att uppleva våra vackra hembygdsgårdar och få sig en härlig fika i en genuin miljö. Det är glädjande att så många föreningar nu öppnar sin verksamhet i den takt som smittläget tillåter, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund, i ett pressmeddelande.

Här är ett urval av aktiviteter i länet:

Viby hembygdsförening:

Viby hembygdsgård 14.00-16.30: Utställning ”Jul i augusti”, en utställning med jultextilier från olika tider, som sammanställts av textilgruppen. Besökarna bjuds på sång och musik av Lasse Luthman, tipspromenad, lotteri och fika.

Västernärkes hembygdsförening:

Håller öppet på hembygdsgården Högan i Fjugesta samt på Masmästarstugan i Klunkhyttan 14.00-16.00. På Högan blir det musikunderhållning av Sara Hansen och Ghlenn Lindquisth och kaffeservering. Vid Masmästarstugan spelar Markus Karlsson dragspel, Åke Åberg berättar om platsen och det serveras våfflor.

Bo hembygdsförening:

Traditionell sommarfest 14.00 vid Boo skola där Byledraget som vanligt underhåller. Kaffe med hembakat bröd finns att köpa. Sommarfesten avslutar säsongen.

Askers hembygdsförening:

Hembygdsgården är öppen för besök 10.00-14.00. Stenkrossen kommer vara i drift, ta med egen sten. Lokala utställare finns på plats samt servering och loppis.

Axberg-Hovsta hembygdsförening:

Hembygdsgårdarnas dag börjar 14.00 med att dragspelaren Andreas Svensson från Rinkaby underhåller med visor av Hovsta-Holger på Holgers dragspel. I drängkammaren visas en utställning med hyvlar av olika slag från olika tidsepoker.

Ramundeboda Laxå:

Tårtkalas utanför arkivet vid Laxå Herrgård, i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan. Mariestads dragspelsklubb står för underhållningen. Muséet och arkivet hålls öppna.