Den som vill plocka jordgubbar får vänta till efter midsommar. Foto: Arkiv Sofie Isaksson
2020 i Råsta jordgubbsodling i Stora Mellösa. Foto: Arkiv: Sofie Isaksson
Göran Lindgren. Foto: Arkiv: Sofie Isaksson

Troligtvis inget självplock till midsommar i Råsta

Det ser ut att bli ett bra jordgubbsår i år. Den kalla våren har gjort bären lite sena och det blir troligtvis inget självplock till midsommar, enligt jordgubbsodlare Göran Lindgren.

– Vi kommer att plocka av så mycket vi kan själva och sälja, men vi kan inte garantera tillgången just till midsommar, säger Göran Lindgren, jordgubbsodlare på Råsta bär i Stora Mellösa.

Någon självplockning blir det troligtvis inte till midsommar som det ser ut nu.

– En kall vår har gjort att bären mognar lite senare i år. Däremot ser det väldigt gynnsamt ut, jag har förhoppning om en bra skörd i år, säger Göran Lindgren.

Corona-gubbe

Jordgubbsodlingen i Råsta är på ungefär tre hektar och planer finns på att utöka med ytterligare en hektar. Här odlas fem-sex olika sorters jordgubbar och den tidigaste sorten som blir den som mognar till midsommar är Zephyr, söt i smaken och påminner lite om smultron.

– Corona är en annan populär jordgubbssort som vi odlar mycket av. Vi kommer att prova några nya sorter också, men det blir skörd på dem först till nästa år, berättar Göran som nu är inne på sin 24:e säsong som jordgubbsodlare.

Intresset för självplock av jordgubbar är stort och exploderade förra året när många svenskar ”hemestrade”.

– Vi tror att det kommer hålla i sig även i år. Många ser det som en trevlig utflykt, säger han.

Jordgubbsodligen klarade sig bra undan det våldsamma regnet för ett par veckor sedan och Göran ser gärna att det kommer lite mer regn de närmaste veckorna.

– Det vi inte vill ha är tropisk värme. Det får gärna hålla sig runt 20 grader och helst också komma lite regn.

Det tidigaste Göran öppnat självplockningen är 10 juni. Det var 2018 då det varit väldigt varmt under maj och bären mognat rekordtidigt. Att starta efter midsommar är inget ovanligt, lättaste sättet att få reda på när självplockningen öppnar är att lyssna av telefonsvararen.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Lokala näringslivet är en viktig fråga för Lekeberg

För tre år sedan var Lekeberg med i toppen i riket när det gäller företagsklimat. Nu är kommunen nere på plats 98 på Svenskt Näringslivs rankninglista. Signaler som kommunen tar på stort allvar.

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.