Foto: Arkiv Sofie Isaksson
2020 i Råsta jordgubbsodling i Stora Mellösa. Foto: Arkiv: Sofie Isaksson
Göran Lindgren. Foto: Arkiv: Sofie Isaksson

Troligtvis inget självplock till midsommar i Råsta

Det ser ut att bli ett bra jordgubbsår i år. Den kalla våren har gjort bären lite sena och det blir troligtvis inget självplock till midsommar, enligt jordgubbsodlare Göran Lindgren.

– Vi kommer att plocka av så mycket vi kan själva och sälja, men vi kan inte garantera tillgången just till midsommar, säger Göran Lindgren, jordgubbsodlare på Råsta bär i Stora Mellösa.

Någon självplockning blir det troligtvis inte till midsommar som det ser ut nu.

– En kall vår har gjort att bären mognar lite senare i år. Däremot ser det väldigt gynnsamt ut, jag har förhoppning om en bra skörd i år, säger Göran Lindgren.

Corona-gubbe

Jordgubbsodlingen i Råsta är på ungefär tre hektar och planer finns på att utöka med ytterligare en hektar. Här odlas fem-sex olika sorters jordgubbar och den tidigaste sorten som blir den som mognar till midsommar är Zephyr, söt i smaken och påminner lite om smultron.

– Corona är en annan populär jordgubbssort som vi odlar mycket av. Vi kommer att prova några nya sorter också, men det blir skörd på dem först till nästa år, berättar Göran som nu är inne på sin 24:e säsong som jordgubbsodlare.

Intresset för självplock av jordgubbar är stort och exploderade förra året när många svenskar ”hemestrade”.

– Vi tror att det kommer hålla i sig även i år. Många ser det som en trevlig utflykt, säger han.

Jordgubbsodligen klarade sig bra undan det våldsamma regnet för ett par veckor sedan och Göran ser gärna att det kommer lite mer regn de närmaste veckorna.

– Det vi inte vill ha är tropisk värme. Det får gärna hålla sig runt 20 grader och helst också komma lite regn.

Det tidigaste Göran öppnat självplockningen är 10 juni. Det var 2018 då det varit väldigt varmt under maj och bären mognat rekordtidigt. Att starta efter midsommar är inget ovanligt, lättaste sättet att få reda på när självplockningen öppnar är att lyssna av telefonsvararen.