Järnboås Bygdegårdsförening öppnar åter portarna för Larsmäss 2022. Foto: Arkivbild

Ingen Larsmäss i Järnboås- hoppas på besökare år 2022

Järnboås Bygdegårdsförening har nu bestämt att för andra året i rad ställa in Larsmäss.

– Nu öppnar samhället i och för sig upp successivt under sommaren men det är långt kvar till augusti och mycket kan hända, säger Anna-Carin Andersson, en av eldsjälarna i bygdegårdsföreningens Larsmäss-kommitté, i pressinfo.

– I och med att vi idag inte kan förutse hur våra besökare kommer att vilja röra sig i samhället i augusti så väljer vi att avstå från att arrangera marknaden.

Ekonomiskt risktagande

För föreningen innebär ett evenemang av Larsmäss storlek alltid en viss ekonomisk risk, där fasta kostnader för marknadsföring, hyra av serveringstält och toaletter, bokning av artister med mera måste finansieras av entréintäkter och bordshyror från försäljare. Om publiken då uteblir går evenemanget med rejäl förlust.

– Vår förenings ekonomi har påverkats ordentligt av pandemin, eftersom vi inte kunnat ordna några inkomstbringande aktiviteter alls. Vi har stora fasta kostnader för att driva vår bygdegård. 2020 fick vi ta del av statligt stöd via Bygdegårdarnas Riksförbund och det har hjälpt oss mycket, men vi vet inte hur det blir i år och föreningen har ändå inte så stabil kassa att vi har muskler att riskera ett förlustår, säger kassör Tore Carlsson i samma pressinfo.