Järnboås Bygdegårdsförening öppnar åter portarna för Larsmäss 2022. Foto: Arkivbild

Ingen Larsmäss i Järnboås – hoppas på besökare år 2022

Järnboås Bygdegårdsförening har nu bestämt att för andra året i rad ställa in Larsmäss.

– Nu öppnar samhället i och för sig upp successivt under sommaren men det är långt kvar till augusti och mycket kan hända, säger Anna-Carin Andersson, en av eldsjälarna i bygdegårdsföreningens Larsmäss-kommitté, i pressinfo.

– I och med att vi idag inte kan förutse hur våra besökare kommer att vilja röra sig i samhället i augusti så väljer vi att avstå från att arrangera marknaden.

Ekonomiskt risktagande

För föreningen innebär ett evenemang av Larsmäss storlek alltid en viss ekonomisk risk, där fasta kostnader för marknadsföring, hyra av serveringstält och toaletter, bokning av artister med mera måste finansieras av entréintäkter och bordshyror från försäljare. Om publiken då uteblir går evenemanget med rejäl förlust.

– Vår förenings ekonomi har påverkats ordentligt av pandemin, eftersom vi inte kunnat ordna några inkomstbringande aktiviteter alls. Vi har stora fasta kostnader för att driva vår bygdegård. 2020 fick vi ta del av statligt stöd via Bygdegårdarnas Riksförbund och det har hjälpt oss mycket, men vi vet inte hur det blir i år och föreningen har ändå inte så stabil kassa att vi har muskler att riskera ett förlustår, säger kassör Tore Carlsson i samma pressinfo.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

13-årige Rasmus ställer ut igen – yngst bland konstnärerna

Målandet får 13-årige Rasmus Ericzzon att må bättre. Med start, torsdag denna vecka, ställer han ut hela sommaren på saluhallen i Örebro - som de yngste konstnären någonsin.
Den 20–24 oktober arrangeras Mänskliga rättighetsdagarna i Örebro. Foto: Mostphotos

Fredsvandring på FN-dagen

Den 20–24 oktober är det Mänskliga rättighetsdagarna i Örebro. Dagar med digitala events och aktiviteter i Örebro som berör människors rättigheter och lika värde.

Mänskliga rättighetsdagarna är återkommande i Örebro och är ett forum för civilsamhället att uppmärksamma mänskliga rättigheter och vad det innebär i vårt samhälle, både lokalt och globalt. 

– Det är betydelsefullt att många och olika aktörer från civil­samhället i Örebro lyfter, inspirerar och visar olika aspekter av frågor om mänskliga rättigheter. Som medborgare är det också viktigt att känna till sina rättigheter, säger Caroline Daly, tillförordnad verksamhetsansvarig på Örebro Rättighetscenter, i en pressinfo.

Målet är att mänskliga rättigheter och demokrati synliggörs och debatteras. Att civilsamhällets arbete med mänskliga rättigheter­ synliggörs och att samarbetet mellan föreningarna stärks.

– Det är viktigt att ta ställning och aktivt värna om de mänskliga rättigheterna. Civila samhället i Örebro gör väldigt mycket kring mänskliga rättigheter. De belyser orättvisor, jobbar för inkludering och opinionsbildar. Allt detta är otroligt viktigt för ett demokratiskt samhälle och vi som kommun vill synliggöra och stötta detta, säger Lovisa Strand, strateg för mänskliga rättigheter i Örebro kommun.

– Ett 20-tal föreningar/organisationer medverkar och erbjuder bland annat kunskap om de mänskliga rättigheterna genom­ panelsamtal, föreläsningar, workshops med mer. Vi avslutar dagarna med en fredsvandring i Örebro, säger Moni Höglund, församlingsherde vid Svenska kyrkan.

Hela programmet: www.orebro.se/mr-dagar

Låt berättelsen aldrig tystna

Vi måste utbilda ungdomar så att kunskapen om vad som hände förs vidare. Det får aldrig upprepas. Det säger Zsuzsanna Reisch. Hon överlevde krig och förföljelse i Ungern, och porträtteras nu i stor utställning inför Förintelsens minnesdag.

Låt berättelsen aldrig tystna

Vi måste utbilda ungdomar så att kunskapen om vad som hände förs vidare. Det får aldrig upprepas.Det säger Zsuzsanna Reisch. Hon överlevde krig och förföljelse i Ungern, och porträtteras nu i stor utställning inför Förintelsens minnesdag.