Nu diskuteras framtiden för Glanshammars bygdegård. Foto: Arkiv: Cathrine Gustavsson

Söker lokal lösning för Glanshammars bygdegård

Nu ska Futurum leta möjliga lösningar för Glanshammars bygdegård. "Skolspåret" är inte längre hett. Hyra ut eller sälja är huvudspår - och det ska gynna bygden.

I måndags möttes kommunalråden Marlene Jörhag, KD och Jimmy Nordengren, C, för att tillsammans med ansvariga på Futurum och tjänstemän på Örebro kommuns lokalförsörjningsenhet diskutera framtiden för Glanshammars bygdegård.

Fram till nu har kommunen hyrt gården av Futurum. Avtalet löper ut vid årsskiftet.

Egna händer

Första spåret att reda ut var om Glanshammars skola skulle hyra gården under tiden som skolan byggs om. Allt tyder på att så inte blir fallet, även om skolspåret inte är helt kört.

– Nu har jag saken helt i egna händer, i egenskap av ordförande för Futurum fastigheter i Örebro AB, säger Jimmy Nordengren, som även kan titulera sig kommunalråd för C.

Gården kvar

– Jag har gett Futurums vd Göran Lunander i uppdrag att sondera terrängen vad gäller intressenter i lokalsamhället – en bred men ändå smal sondering. Det viktiga för mig är att gården kan vara kvar så att föreningar och lokalsamhället kan använda den.

När en sådan undersökning ska eller kan vara klar vet inte Jimmy Nordengren i dag. Inte heller vad den kan leda till. Både uthyrning och försäljning är möjliga resultat. Spekulanter har redan hört av sig.

– Göran ska titta på vem som vill och har möjlighet. Det är bättre att det tar tid och blir bra, än tvärt om. Vi vill försöka undersöka vilka intentioner olika eventuella intressenter har, så att det blir bra. Kanske innebär det att uthyrning är det bästa. Vi får se.

300 namn

Ett alternativ Jimmy ser är ett samarbete med Kultur och fritid, och att flytta ett bibliotek. Det är fortfarande möjligt att skolan hyr gården som matsal under ombygget, men det är de inte lovade.

– Vi står fria om det kommer en snabb lösning. Jag räknar med att sonderingen startar denna vecka. Det vore jätteskönt om det blev klart så fort som möjligt. Folk hör av sig och är oroliga.

Nyligen fick Jimmy ta emot en namninsamling med över 300 underskrifter från personer som värnar om bygdegårdens fortlevnad.

– Det visar både mig, övriga politiken och alla andra hur viktig gården är för bygden.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Äntligen kan de sjunga igen och i en alldeles nystartad kör

Roligt kan sammanfatta Kerstin Edewald Bergs nystartade kör Chorus Emeritus på dagtid. – Alla är sångsugna efter att inte ha varit med i kör på länge.
Bild från Svenska Afghanistankommittéens (SAKs) projekt för rehabilitering av barn med funktionsnedsättning i Afghanistan. Foto: Svenska Afghanistankommittéens

Konsert för barnen i världen – med barn i Lindeskolans aula

På söndag fylls Lindeskolans aula för insamlingskonsert för Världens barn.

Söndag 19 september kl 16 fylls Lindesbergs aula för Världens barn, Radiohjälpen. 

Medverkar gör en grupp på sex personer från Estetiska programmet på Lindeskolan – Anna Persson, Dayana Dobryanska, Elina Brogren, Sara Evertsson, Albin Enström och Moa Öhrner som sjunger och spelar.

Det här är en konsert för barnen – och med barn. Kulturskolans barnkör är med och det har blivit en tradition.

Programledare är Staffan Blixt och kapellmästare Jesper Hugosson – med ett artistuppbåd. Linnea Vilhelmsson har varit med förr, Christian Dam, Mattias Johansson och Albin Fagrell kommer stå på scenen.

Biljetter kan förköpas på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg.

Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj och riksinsamlingen för Världens Barn genomförs i samarbete med 13 svenska biståndsorganisationer med verksamhet i ett stort antal länder i världen.

Gällersta visfestival vill locka människor till forngården. Foto: Arkiv: Lars-Göran Månzon

Stöd för visfestival och gärdesgård

Landsbygdsnämnden har haft sitt första sammanträde för hösten, bidragsansökningar stod på agendan.

Vid Landsbygdsnämndens sammanträde under onsdagen hade man fem bidragsansökningar att ta ställning till.

Gällersta Forngårdsförening vill genomföra Gällersta visfestival och locka människor till forngården. Landsbygdsnämnden har tidigare beviljat bidrag till denna visfestival 2018 och 2019.

Föreningen Glanshammarsryttarna ansöker om bidrag till lokalupprustning. Den nya samlingslokalen i Kolja kommer att användas gemensamt av föreningen Glanshammarsryttarna och Kolja byalag.

Lännäs bygdegårdsförening har haft utbildning i linedance i flera år. Nu vill man vidareutveckla verksamheten och behöver hjälpmedel i form av en dansspegel.

Naturens teater ansöker om evenemangsbidrag för att arrangera Naturfotodagen 2021. Syftet är att skapa en naturlig samlingsplats för naturintresserade och fotografer.

Kilsbergens hembygdsförening ska bygga en ny gärdesgård för att bibehålla det rustika intrycket vid bygdegården och ansöker om bidrag.

Planen för Landsbygdsnämnden är att ha fysiska möten i Rådhuset från oktober.

Lokalt engagemang driver butiken vidare

I oktober tar Eva Näslund över den obemannade Lifvs-butiken i Östansjö som franchisetagare. – Konceptet och varumärket kommer leva vidare. Skillnaden blir det lokala engagemanget.

Engagemang i kyrkan bakom deras listplatser

Kyrkans lokala byggnader är viktiga att bevara. Det menar både farmor Agneta, farfar Kenneth och barnbarnet River som gör sällskap på samma lista inför årets kyrkoval.