Den regionala rekommendationen om munskydd har nu upphört. Foto: Pixabay

Inget krav på munskydd längre

Smittspridningen fortsätter att minska kraftigt i länet. Den regionala rekommendationen om munskydd har nu upphört.

– Det är en väldigt positiv utveckling för vårt län, säger Lisa Wennberg, biträdande smittskyddsläkare.

Förra veckan konstaterades 300 nya fall av covid 19 i länet, vilket är en halvering jämfört med veckan innan. En person med den indiska mutationen har identifierats i länet. Personen har hållit sig i karantän och inte spridit viruset vidare.

Med anledning av den positiva utvecklingen har ett antal restriktioner lättats på från och med den 1 juni. Det innebär bland annat att serveringsställen får hålla öppet till 22.30, att matcher och cuper i mindre omfattning kan genomföras. Upp till 500 personer får samlas utomhus på anvisade platser och 50 personer inomhus på anvisade platser. Den regionala rekommendationen om munskydd i butiker och offfentliga miljöer har nu upphört.

Rådet inför skolavslutningar och studentfiranden är dock att fortsätta hålla avstånd och träffas i mindre grupper.

– Umgås i mindre kretsar, vi pratar om ett småskaligt studentfirande som bör ske utomhus, uppger Lisa Wennberg.