Anette Wahlgren, Siw Andersson, Sirpa Ahonen, Kerstin Breving, Britta Hellström, Ingalill Bergensten, Eva-Karin Lindgren, Eva Hedelin, Gunnel Marchesini och Britt-Marie Westberg-Axelsson. Saknas på bilden gör Gun-Britt Pettersson, Susanne Holberg Ander, Rolf Larsson, Eva Lagergren och Majlis Gustafsson. Foto: Sofie Isaksson
Alla bidrar med en egenskapad bokstav som sätts fast på skylten. Foto: Sofie Isaksson

Visar konst runt sjön Botaren i Konstiga rundan

En grupp kvinnor ville skapa tillsammans och bildade en skapargrupp som fick pausa i coronapandemin. Men de fortsatte att kommunicera via messenger och den 6 juni har de sin första utställning - Konstiga rundan.

De startade en skapargrupp i höstas, där de skulle måla, binda kransar och ha olika teman på träffarna. Smittspridningen gjorde att de fick sluta ses, men de fortsatte gruppen via messenger.

Sirpa Ahonen, Kilsmo, hade sett ”Egenland” på Svt play, ett finsk reseprogram och fick då idéen till en konstrunda. Resten av gänget nappade och nu är de i full gång med det sista fixet innan öppning den 6 juni.

Sammanlagt blir det 30 till 40 konstverk längs den 6,5 kilometer långa promenaden runt sjön Botaren med början och slut i brukssamhället Breven.

Kriterierna för rundan är att det får inte skräpa ned, inte vara politiskt, religöst och inget stötande innehåll samt inte skada naturen.

Den finska serien ”Jäppilänniementie” gav grunden till arrangemanget. Sirpa var även i kontakt med dem.

– De började med en idé som växte från år till år. Nu har de en utställningsgrupp och får mycket förfrågningar av konstnärer som vill delta. Blir detta lyckat kanske vi också kan göra mer nästa år, säger Sirpa.

Nyligen hade kvinnorna möte och gick igenom vad som var kvar att göra. Tillsammans gör de även en skylt där var och en har gjort en bokstav som de nu satte ihop. En av kvinnorna var Kerstin Breving.

– Jag har alltid gillat att jobba med händerna. Vi fastnade för Sirpas idé och var pigga på att hitta på något. Nu kanske det växer oss över huvudet, skrattar Kerstin.

Hennes kontakt har främst varit via messenger-gruppen. Där har de suttit och skapat var för sig, lagt upp bilder på det de gjort och fått kommentarer och heja-rop.

– Idéskapandet ligger hos var och en. Jag tänkte konstverk och lite roliga grejer – så var och en har valt själva vad de vill göra, säger Kerstin.

Uppmuntrar varandra

Varje fredag är det en grupp som vandrar runt sjön Botaren. Där gissar Kerstin att en del planering säkert kommit till, då hon själv bor i Örebro.

– Jätteroligt. Vi har ett öppet sinnelag och alla uppmuntrar varandra, säger Kerstin som periodvis skapar en massa genom att brodera fritt, gärna ord och att måla.

– Ta med fikakorgen och fika vid Knipphammarsviken, Bysta kvarn eller Röda sand eller varför inte stanna till på byns kafé, avslutar Sirpa Ahonen.