Bergslagsguiderna hjälper besökare till olika former av upplevelser i naturen. I nätverket ingår Kajsa Grebäck, Fredrik Andersson, Jan Åkerling, Martin Wallin, Karin Bäck och Lotta Sörman. Foto: Ann-Louise Larsson

Guiderna som ska få fler att upptäcka Bergslagens natur

Bergslagens natur har massor att erbjuda oavsett om man vill uppleva den till fots i lugnt tempo, på en mountainbike eller i en kajak. Bergslagsguiderna vill få fler att upptäcka områdets vackra natur.

I det nystartade nätverket Bergslagsguiderna ingår i dagsläget sju eldsjälar som på olika sätt vill få fler att upptäcka Bergslagens vackra natur. Tillsammans kan de erbjuda allt från mountainbike-guidningar, kajakpaddling till matlagning i naturen, kulturhistoriska naturvandringar och första hjälpen-kurser.

– Alla har sin egen inriktning och eget företag men vi kan tillsammans erbjuda olika paketlösningar för den som vill uppleva naturen på flera olika sätt, berättar Karin Bäck, biodlare och naturguide.

Nätverket startades under våren och har hittills hunnit genomföra en provaktivitet och nu i helgen fick ett gäng MTB-tjejer från Stockholm både teknikträning och guidning från Digerberget. Förhoppningen är att så snart som möjligt få upp ett program på hemsidan som passar alla åldrar, även barnfamiljer och äldre. Eftersom de flesta guiderna är bosatta i Nora kommun kommer många av aktiviteterna att utgå därifrån, men guiderna jobbar över hela Bergslagen.

– Tanken är att även etablera samarbete med olika boendeanläggningar och restauranger också. Vi har ett väldigt bra samarbete med turistbyrån som är nyfikna på vad vi gör, berättar Kajsa Grebäck, naturguide och naturvägledare.

Just nu pågår guideutbildning och guiderna lär av varandra om olika platser runt om i Bergslagen.

Relaterade artiklar:

Lotta upplever naturen med alla sina sinnen (2022-01-11)