Bergslagsguiderna hjälper besökare till olika former av upplevelser i naturen. I nätverket ingår Kajsa Grebäck, Fredrik Andersson, Jan Åkerling, Martin Wallin, Karin Bäck och Lotta Sörman. Foto: Ann-Louise Larsson

Guiderna som ska få fler att upptäcka Bergslagens natur

Bergslagens natur har massor att erbjuda oavsett om man vill uppleva den till fots i lugnt tempo, på en mountainbike eller i en kajak. Bergslagsguiderna vill få fler att upptäcka områdets vackra natur.

I det nystartade nätverket Bergslagsguiderna ingår i dagsläget sju eldsjälar som på olika sätt vill få fler att upptäcka Bergslagens vackra natur. Tillsammans kan de erbjuda allt från mountainbike-guidningar, kajakpaddling till matlagning i naturen, kulturhistoriska naturvandringar och första hjälpen-kurser.

– Alla har sin egen inriktning och eget företag men vi kan tillsammans erbjuda olika paketlösningar för den som vill uppleva naturen på flera olika sätt, berättar Karin Bäck, biodlare och naturguide.

Nätverket startades under våren och har hittills hunnit genomföra en provaktivitet och nu i helgen fick ett gäng MTB-tjejer från Stockholm både teknikträning och guidning från Digerberget. Förhoppningen är att så snart som möjligt få upp ett program på hemsidan som passar alla åldrar, även barnfamiljer och äldre. Eftersom de flesta guiderna är bosatta i Nora kommun kommer många av aktiviteterna att utgå därifrån, men guiderna jobbar över hela Bergslagen.

– Tanken är att även etablera samarbete med olika boendeanläggningar och restauranger också. Vi har ett väldigt bra samarbete med turistbyrån som är nyfikna på vad vi gör, berättar Kajsa Grebäck, naturguide och naturvägledare.

Just nu pågår guideutbildning och guiderna lär av varandra om olika platser runt om i Bergslagen.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Äntligen kan de sjunga igen och i en alldeles nystartad kör

Roligt kan sammanfatta Kerstin Edewald Bergs nystartade kör Chorus Emeritus på dagtid. – Alla är sångsugna efter att inte ha varit med i kör på länge.
Bild från Svenska Afghanistankommittéens (SAKs) projekt för rehabilitering av barn med funktionsnedsättning i Afghanistan. Foto: Svenska Afghanistankommittéens

Konsert för barnen i världen – med barn i Lindeskolans aula

På söndag fylls Lindeskolans aula för insamlingskonsert för Världens barn.

Söndag 19 september kl 16 fylls Lindesbergs aula för Världens barn, Radiohjälpen. 

Medverkar gör en grupp på sex personer från Estetiska programmet på Lindeskolan – Anna Persson, Dayana Dobryanska, Elina Brogren, Sara Evertsson, Albin Enström och Moa Öhrner som sjunger och spelar.

Det här är en konsert för barnen – och med barn. Kulturskolans barnkör är med och det har blivit en tradition.

Programledare är Staffan Blixt och kapellmästare Jesper Hugosson – med ett artistuppbåd. Linnea Vilhelmsson har varit med förr, Christian Dam, Mattias Johansson och Albin Fagrell kommer stå på scenen.

Biljetter kan förköpas på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg.

Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj och riksinsamlingen för Världens Barn genomförs i samarbete med 13 svenska biståndsorganisationer med verksamhet i ett stort antal länder i världen.

Gällersta visfestival vill locka människor till forngården. Foto: Arkiv: Lars-Göran Månzon

Stöd för visfestival och gärdesgård

Landsbygdsnämnden har haft sitt första sammanträde för hösten, bidragsansökningar stod på agendan.

Vid Landsbygdsnämndens sammanträde under onsdagen hade man fem bidragsansökningar att ta ställning till.

Gällersta Forngårdsförening vill genomföra Gällersta visfestival och locka människor till forngården. Landsbygdsnämnden har tidigare beviljat bidrag till denna visfestival 2018 och 2019.

Föreningen Glanshammarsryttarna ansöker om bidrag till lokalupprustning. Den nya samlingslokalen i Kolja kommer att användas gemensamt av föreningen Glanshammarsryttarna och Kolja byalag.

Lännäs bygdegårdsförening har haft utbildning i linedance i flera år. Nu vill man vidareutveckla verksamheten och behöver hjälpmedel i form av en dansspegel.

Naturens teater ansöker om evenemangsbidrag för att arrangera Naturfotodagen 2021. Syftet är att skapa en naturlig samlingsplats för naturintresserade och fotografer.

Kilsbergens hembygdsförening ska bygga en ny gärdesgård för att bibehålla det rustika intrycket vid bygdegården och ansöker om bidrag.

Planen för Landsbygdsnämnden är att ha fysiska möten i Rådhuset från oktober.

Lokalt engagemang driver butiken vidare

I oktober tar Eva Näslund över den obemannade Lifvs-butiken i Östansjö som franchisetagare. – Konceptet och varumärket kommer leva vidare. Skillnaden blir det lokala engagemanget.

Engagemang i kyrkan bakom deras listplatser

Kyrkans lokala byggnader är viktiga att bevara. Det menar både farmor Agneta, farfar Kenneth och barnbarnet River som gör sällskap på samma lista inför årets kyrkoval.