Kenneth och Agneta Gunnarsson med barnbarnet Mija välkomnar till coronasäker tipsrunda. Masmästarstugan i Klunkhyttan är ett av stoppen. Foto: Malin Eriksson/ Kenneth Gunnarsson
Masmästarstugan i Klunkhyttan. Foto: Kenneth Gunnarsson

Coronasäker tipsrunda i Västernärke

Under Kristi Himmelsfärdshelgen den 13-16 maj bjuds det på coronasäker bil-tipsrunda i Lekeberg, där alla får ta med egen fikakorg.

En bilburen tipsrunda med 14 stopp, samt obemannad start och målgång. Det hoppas Västernärkes hembygdsförening att många vill delta på i Lekebergs kommun under långhelgen i mitten av maj.

– En aktivitet som alla kan göra i dessa tider i egen bil, säger Kenneth Gunnarsson, som är med i programkommittén och styrelsen i hembygsföreningen.

Rundan är cirka fem mil och startar från hembygdsgården Högan, mellan Riseberga och Fjugesta. Där hämtas tipslapp och karta. Svaren lämnas senast söndag kväll den 16 maj.

– Det finns stora möjligheter att fika på stoppen, så ta med fikakorgen. Vid våra tre hembygdsgårdar Högan, Snarve Kaplansgård och Masmästarstugan finns bord, liksom i Garphyttans Nationalpark, Bötåsen och Vekhyttan. Vid Magria missionshus finns möjlighet att köpa glass också, säger Kenneth.

Vinnarna kommer att lottas bland deltagarna. Stor vinstchans och många priser utlovas. Svaren på frågorna, rätta raden och vinnarna presenteras sedan på Västernärkes hembygdsförenings hemsida, Facebook och anslagstavlan vid Högan.

– Vi brukar ha söndagsöppet med kaffeservering på vår hembygdsgård, men i denna tid har vi inte haft några aktiviteter. Våra stora dagar är sedan 6 juni och midsommarfirande – och det verkar inte bli möjligt i år heller. Det enda vi vill är att ordna aktiviteter för våra medlemmar, så bil-tipsrundan är något som alla ändå kan delta i, avslutar Kenneth.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Hembygdsgårdarnas dag blev det första arrangemanget för säsongen vid hembygdsgården i Ervalla. Foto: Ann-Louise Larsson
Anders och Mathilda Bäck var två av dagens besökare på hembygdsgården i Ervalla. Foto: Ann-Louise Larsson

Säsongens första arrangemang

I söndags firades traditionsenligt Hembygdsgårdarnas dag över hela landet. I Ervalla blev det startskottet för säsongen efter ett långt pandemiuppehåll.

– Det känns så klart jättekul att vi är igång igen. Det har varit efterlängtat och personligen hoppas jag att vi får till något mer arrangemang i år, kanske en höstmarknad med någon matinriktning, säger föreningens sekreterare Claes Lindblom.

Under pandemin har verksamheten legat nere och även om föreningen inte har fått in några intäkter har ekonomin ändå klarat sig bra. Detta tack vare en större donation som föreningen fick för ungefär 20 år sedan och som förvaltats väl med bra avkastning.

Svårt få med yngre

– Hade vi inte haft den hade det nog inte gått. Vi har inte kunnat göra någon aktivitet. Som jag ser det är det största problemet för oss att rekrytera nya medlemmar. Vi är mest äldre och det är svårt att få med yngre som vill ställa upp och engagera sig, säger Ove Jansson, som är aktiv i hembygdsföreningens styrelse.

Två av söndagens besökare var Anders och Matilda Bäck, som bland annat passade på att gå dagens tipspromenad runt området.

– Vi brukar åka hit ibland, på midsommar bland annat. Min särbo bor i Ervalla och är med i föreningen, berättar Anders.

– Det är trevligt här. Nu ska vi gå tipspromenad, sedan blir det väl en fika, säger de.

Förutom tipspromenad och olika ätbara alternativ bjöds besökarna även på ett stycke fordonshistoria, med gästspel från Nerikes fordonshistoriker som visade upp sina gamla pärlor.

Mättade hungriga besökare

Ulrika Bodewall, som sedan i höstas driver Gårdsbutiken i Ervalla, hade fullt upp med att sälja korv och dryck till lunchsugna besökare.

– Det är jättekul att vara här, man träffar mycket folk. Det här blir ju en mötesplats för byn, säger hon.

Trots att hon startat mitt under pågående pandemi har verksamheten rullat på bra och Ulrika har nu utökat med både diverse trädgårdsredskap och djurartiklar.

Anette Wahlgren, Siw Andersson, Sirpa Ahonen, Kerstin Breving, Britta Hellström, Ingalill Bergensten, Eva-Karin Lindgren, Eva Hedelin, Gunnel Marchesini och Britt-Marie Westberg-Axelsson. Saknas på bilden gör Gun-Britt Pettersson, Susanne Holberg Ander, Rolf Larsson, Eva Lagergren och Majlis Gustafsson. Foto: Sofie Isaksson
Alla bidrar med en egenskapad bokstav som sätts fast på skylten. Foto: Sofie Isaksson

Visar konst runt sjön Botaren i Konstiga rundan

En grupp kvinnor ville skapa tillsammans och bildade en skapargrupp som fick pausa i coronapandemin. Men de fortsatte att kommunicera via messenger och den 6 juni har de sin första utställning - Konstiga rundan.

De startade en skapargrupp i höstas, där de skulle måla, binda kransar och ha olika teman på träffarna. Smittspridningen gjorde att de fick sluta ses, men de fortsatte gruppen via messenger.

Sirpa Ahonen, Kilsmo, hade sett ”Egenland” på Svt play, ett finsk reseprogram och fick då idéen till en konstrunda. Resten av gänget nappade och nu är de i full gång med det sista fixet innan öppning den 6 juni.

Sammanlagt blir det 30 till 40 konstverk längs den 6,5 kilometer långa promenaden runt sjön Botaren med början och slut i brukssamhället Breven.

Kriterierna för rundan är att det får inte skräpa ned, inte vara politiskt, religöst och inget stötande innehåll samt inte skada naturen.

Den finska serien ”Jäppilänniementie” gav grunden till arrangemanget. Sirpa var även i kontakt med dem.

– De började med en idé som växte från år till år. Nu har de en utställningsgrupp och får mycket förfrågningar av konstnärer som vill delta. Blir detta lyckat kanske vi också kan göra mer nästa år, säger Sirpa.

Nyligen hade kvinnorna möte och gick igenom vad som var kvar att göra. Tillsammans gör de även en skylt där var och en har gjort en bokstav som de nu satte ihop. En av kvinnorna var Kerstin Breving.

– Jag har alltid gillat att jobba med händerna. Vi fastnade för Sirpas idé och var pigga på att hitta på något. Nu kanske det växer oss över huvudet, skrattar Kerstin.

Hennes kontakt har främst varit via messenger-gruppen. Där har de suttit och skapat var för sig, lagt upp bilder på det de gjort och fått kommentarer och heja-rop.

– Idéskapandet ligger hos var och en. Jag tänkte konstverk och lite roliga grejer – så var och en har valt själva vad de vill göra, säger Kerstin.

Uppmuntrar varandra

Varje fredag är det en grupp som vandrar runt sjön Botaren. Där gissar Kerstin att en del planering säkert kommit till, då hon själv bor i Örebro.

– Jätteroligt. Vi har ett öppet sinnelag och alla uppmuntrar varandra, säger Kerstin som periodvis skapar en massa genom att brodera fritt, gärna ord och att måla.

– Ta med fikakorgen och fika vid Knipphammarsviken, Bysta kvarn eller Röda sand eller varför inte stanna till på byns kafé, avslutar Sirpa Ahonen.