Agneta Segerfelts utställning pågår till 20 maj. Sedan kommer en ny just nu hemlig utställare. Foto: Agneta Segerfelt
Agneta Segerfelt Foto: Selfie: Agneta Segerfelt

”Kom in” i Nora öppnar för konst och konsthantverkare

Konst och konsthantverksbutiken "Kom in" på Bryggeriområdet i Nora öppnar för i år.

Konsthantverksbutiken ”Kom in” på Bryggeriområdet i Nora består av 10 hantverkare som gått samman och skapat ”Kom in”.

– Vi är ett bra gäng med ett brett utbud på grejer, säger Marina Lillich, Timmanshyttan, som tillsammans med Moa Rudebert kläckte idén 2019, då de saknade ett galleri.

– Vi konsthantverkare gör saker för någon och denne någon har varit svår att träffa under pandemin. Men nu kan vi göra det under säkra former.

Denna sommar har ett delvis nytt koncept. De lokala konsthantverkarna visar sina alster i butiken, och nytt är konstutställningar på en sex meter lång vägg.

Först ut är den nyinflyttade konstnären Agneta Segerfelt i Ramsberg. Hon har gjort målningar till Alingsås konsthall, deltagit på konstresidens i Tanzania, Spanien och Kina. Hon är en mångkonstnär som förutom måleri använder material som siden, sammet, bambu, betong och trä. På ”Kom in” visar hon huvudsakligen sitt måleri. Utställning pågår till 20 maj. Efter henne kommer en ny ännu hemlig utställare.

De ingår i ”Kom in”:

Maria Wangi Ibohm (textil skulptur), Solveig Petrovic (keramik), Anna Höggren (glas), Ulf Bolinder (trä), Marina Lillich (keramik), Marie-Louise Hegewald (silver), Dan Hegewald (trä), Elisabet Jansson (textil), Kim Corein (kläder av återbrukstyg), Agneta Wågman (lekfulla skulpturer av papper, textil), Moa Rudebert (keramik), Peter Gustavsson (keramik) samt Christina Friberg (stickad textil).

Butiken/galleriet är öppet 11 till 17, tisdag – söndag till sista oktober.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

”Hej, jag ska bli musikproducent”

Som far och son må de vara lika till det yttre, ha samma rörelsemönster och att de gillar ett roligt skämt. Men det finns också skillnader. Möt Rolf Johnsson och Niklas Edberger som båda har kreativa yrken men med helt olika publik.

Skrattfest utlovas i Hallsberg

En typisk fars. Så beskriver Teater Hallsbergs producent och regissör Rod Cansby årets sommarföreställning "Landministerns högra hand" som spelas fram till 31 juli vid hembygdsgården.
Ann-Charlotte Svensson fick årets kulturpris. Foto: Vincent Svensson

Årets kulturstipendium till Ann-Charlotte Svensson

Kulturen har drabbats hårt av pandemin, men årets kulturstipendiat, konstnären Ann-Charlotte Svensson, planerar för mer konst.

Konstnären Ann-Charlotte Svensson har fått Askersunds kommuns kulturstipendium för 2021.

Grattis Ann-Charlotte!

– Tack, det kom verkligen som en glad överraskning. Jag har gått på Örebro konstskola, men har en termin kvar, så stipendiet kommer väl till pass.

Till vardags jobbar Ann-Charlotte som behandlingspedagog, men säger att hon gärna skulle vilja hålla på med konsten på heltid.

– Jag har inte brist på ideer, utan det är snarare hur man ska finansiera det. Jag tycker om att samla människor kring skapande och har visat filmer om konst på kulturhuset Sjöängen för att skapa diskussioner. Det har också varit konstnärliga samtal efter vernissage, men det hann vi bara ha en gång innan corona kom. Kulturen har drabbats hårt av pandemin.

Kreativ konst

Under sommaren är Ann-Charlotte ledare för Skapa konst-dagarna, ett gratis evenemang som arrangeras av henne och Askersunds kommun.

– Vi har tre tillfällen kvar. Konst för mig handlar mycket om samtal och att bli berörd, så vilket material man ska jobba med får man veta först när man kommer hit. Det är för att folk ska vara kreativa, de är helt blanka på tankar och så ser de vad som kommer fram under dagen.

Hur ser du på framtiden som konstnär?

– Jag tänker fortsätta utveckla mitt konstnärskap och skulpturparken här i Hammar. Jag föreläser också om att hitta sin egen kraft, det vill jag satsa mer på.

Vem blir du när fågelsången tystnar? Den och flera andra frågor ställer sig fotograf Björn Dahlfors i en serie bilder bilder och texter. Foto: Björn Dahlfors
Foto: Björn Dahlfors
Foto: Björn Dahlfors

Dubbelutställning med natur i fokus på Kom In i Nora

Björn Dahlfors ställer ut på Kom In i Nora. I en serie bilder undersöker han människans förhållande till naturen.

Från och med den 9 juli ställer fotograf Björn Dahlfors ut på Kom In i Nora. Han ger en dubbelutställning på två olika teman från två olika projekt han arbetat med.

Det första temat är en existentiell serie bilder som tillsammans med texter försöker undersöka vilka vi människor är i förhållande till naturen. Utställningens titel är Vem blir du när fågelsången tystnat.

– Det är svartvita bilder med tillhörande poetiska texter. Med en dos humor och stort allvar försöker jag med ord och bild skava lite på människans självbild som skapelsen krona. Vår existens är ju helt sammankopplad med ekosystem och utan fungerande ekosystem så är vi körda, säger Björn Dahlfors i ett pressmeddelande.

Den andra delen av utställningen kommer från Björns fotobok som handlar om Oviksfjällen. Hösten 2020 bokdebuterade Björn med boken ”Oviksfjällen – En resa från Storsjöns strand till fjällets topp”. Bilder från boken ställs ut och boken finns att köpa och bläddra i.

– I boken summerar jag en tioårig relation mellan mig och det jämtländska landskapet på västra sidan av Storsjön. Boken är på 200 sidor och bjuder på cirka 160 bilder. Det är en hyllning till en bygd där jag både levt och turistat, säger Björn som även kommer att finnas på plats i butiken för att signera i samband med vernissagen den 10 juli. Utställningen pågår till och med 28 juli.

 

Väcker frågor om skog med konst på kalhygge

På ett kalhygge i Tived har konstnären Anna Bergström tillsammans med Kerstin Wagner från Konstfrämjandet skapat en installation under veckan. Syftet är starta tankeprocesser kring skogen hos betraktaren.