Agneta Segerfelts utställning pågår till 20 maj. Sedan kommer en ny just nu hemlig utställare. Foto: Agneta Segerfelt
Agneta Segerfelt Foto: Selfie: Agneta Segerfelt

”Kom in” i Nora öppnar för konst och konsthantverkare

Konst och konsthantverksbutiken "Kom in" på Bryggeriområdet i Nora öppnar för i år.

Konsthantverksbutiken ”Kom in” på Bryggeriområdet i Nora består av 10 hantverkare som gått samman och skapat ”Kom in”.

– Vi är ett bra gäng med ett brett utbud på grejer, säger Marina Lillich, Timmanshyttan, som tillsammans med Moa Rudebert kläckte idén 2019, då de saknade ett galleri.

– Vi konsthantverkare gör saker för någon och denne någon har varit svår att träffa under pandemin. Men nu kan vi göra det under säkra former.

Denna sommar har ett delvis nytt koncept. De lokala konsthantverkarna visar sina alster i butiken, och nytt är konstutställningar på en sex meter lång vägg.

Först ut är den nyinflyttade konstnären Agneta Segerfelt i Ramsberg. Hon har gjort målningar till Alingsås konsthall, deltagit på konstresidens i Tanzania, Spanien och Kina. Hon är en mångkonstnär som förutom måleri använder material som siden, sammet, bambu, betong och trä. På ”Kom in” visar hon huvudsakligen sitt måleri. Utställning pågår till 20 maj. Efter henne kommer en ny ännu hemlig utställare.

De ingår i ”Kom in”:

Maria Wangi Ibohm (textil skulptur), Solveig Petrovic (keramik), Anna Höggren (glas), Ulf Bolinder (trä), Marina Lillich (keramik), Marie-Louise Hegewald (silver), Dan Hegewald (trä), Elisabet Jansson (textil), Kim Corein (kläder av återbrukstyg), Agneta Wågman (lekfulla skulpturer av papper, textil), Moa Rudebert (keramik), Peter Gustavsson (keramik) samt Christina Friberg (stickad textil).

Butiken/galleriet är öppet 11 till 17, tisdag – söndag till sista oktober.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Väcker frågor om skog med konst på kalhygge

På ett kalhygge i Tived har konstnären Anna Bergström tillsammans med Kerstin Wagner från Konstfrämjandet skapat en installation under veckan. Syftet är starta tankeprocesser kring skogen hos betraktaren.
Anette Wahlgren, Siw Andersson, Sirpa Ahonen, Kerstin Breving, Britta Hellström, Ingalill Bergensten, Eva-Karin Lindgren, Eva Hedelin, Gunnel Marchesini och Britt-Marie Westberg-Axelsson. Saknas på bilden gör Gun-Britt Pettersson, Susanne Holberg Ander, Rolf Larsson, Eva Lagergren och Majlis Gustafsson. Foto: Sofie Isaksson
Alla bidrar med en egenskapad bokstav som sätts fast på skylten. Foto: Sofie Isaksson

Visar konst runt sjön Botaren i Konstiga rundan

En grupp kvinnor ville skapa tillsammans och bildade en skapargrupp som fick pausa i coronapandemin. Men de fortsatte att kommunicera via messenger och den 6 juni har de sin första utställning - Konstiga rundan.

De startade en skapargrupp i höstas, där de skulle måla, binda kransar och ha olika teman på träffarna. Smittspridningen gjorde att de fick sluta ses, men de fortsatte gruppen via messenger.

Sirpa Ahonen, Kilsmo, hade sett ”Egenland” på Svt play, ett finsk reseprogram och fick då idéen till en konstrunda. Resten av gänget nappade och nu är de i full gång med det sista fixet innan öppning den 6 juni.

Sammanlagt blir det 30 till 40 konstverk längs den 6,5 kilometer långa promenaden runt sjön Botaren med början och slut i brukssamhället Breven.

Kriterierna för rundan är att det får inte skräpa ned, inte vara politiskt, religöst och inget stötande innehåll samt inte skada naturen.

Den finska serien ”Jäppilänniementie” gav grunden till arrangemanget. Sirpa var även i kontakt med dem.

– De började med en idé som växte från år till år. Nu har de en utställningsgrupp och får mycket förfrågningar av konstnärer som vill delta. Blir detta lyckat kanske vi också kan göra mer nästa år, säger Sirpa.

Nyligen hade kvinnorna möte och gick igenom vad som var kvar att göra. Tillsammans gör de även en skylt där var och en har gjort en bokstav som de nu satte ihop. En av kvinnorna var Kerstin Breving.

– Jag har alltid gillat att jobba med händerna. Vi fastnade för Sirpas idé och var pigga på att hitta på något. Nu kanske det växer oss över huvudet, skrattar Kerstin.

Hennes kontakt har främst varit via messenger-gruppen. Där har de suttit och skapat var för sig, lagt upp bilder på det de gjort och fått kommentarer och heja-rop.

– Idéskapandet ligger hos var och en. Jag tänkte konstverk och lite roliga grejer – så var och en har valt själva vad de vill göra, säger Kerstin.

Uppmuntrar varandra

Varje fredag är det en grupp som vandrar runt sjön Botaren. Där gissar Kerstin att en del planering säkert kommit till, då hon själv bor i Örebro.

– Jätteroligt. Vi har ett öppet sinnelag och alla uppmuntrar varandra, säger Kerstin som periodvis skapar en massa genom att brodera fritt, gärna ord och att måla.

– Ta med fikakorgen och fika vid Knipphammarsviken, Bysta kvarn eller Röda sand eller varför inte stanna till på byns kafé, avslutar Sirpa Ahonen.

Konstrundan i Askersund efterlängtad och en succé

Årets konstrunda i Askersund med omnejd var efterlängtad bland såväl medverkande konstnärer som besökare. – Lördagen var riktigt bra, det kom mycket folk, säger Stefan Gustafsson, som är en av de som varit med från starten för 25 år sedan.
Malin Blomquist utanför sin lokal - en av många platser som visar konst under helgens Konstrunda. Foto: Cathrine Gustavsson

Konstrundan i Askersund genomförs med restriktioner

Helgen 1-2 maj är det traditionsenligt dags för konstrunda i Askersund med omnejd. Restriktionerna begränsar antalet besökare hos varje konstnär och arrangörerna uppmanar också alla att använda munskydd.

I år är det 25 års jubileum för Konstrundan i Askersund som arrangeras av Norra Vätterns Bild & Formkonstnärer.

Ett 70-tal medverkande

– Normalt brukar vi vara över 100 konstnärer som medverkar, i år är vi ett 70-tal. En del vill inte vara med i år på grund av pandemin. Vi är ändå glada över att kunna genomföra detta, säger Malin Blomquist i NVBOF och tillika en av utställarna.

Hon är keramiker och kommer visa upp sin konst i den nya ateljén på Sundsbrogatan. Program för dagen finns på nätet och kommer också att finnas vid hamnscenen, där presentationsutställningen kommer finnas. Den visar ett verk från varje utställare tryckt på upphängda vepor.

– Det ger en bra överblick att börja där och utifrån dessa bestämma vilka konstnärer man vill åka till, säger Leif O Pehrsson, ordförande i NVBOF.

De regler som gäller är en besökare per tio kvadratmeter, på en del ställen får man räkna med att vänta utanför om det är många som vill besöka.

– Vi hoppas på en helg med fint väder, säger Malin Blomquist.

Munskydd och avstånd

Hon uppmanar alla besökare att använda munskydd och hålla avstånd. På varje ställe kommer det finnas handsprit och man kommer vara noga med att begränsa antalet besökare.

Löafilmaren Nina Hedenius får årets Dan Andersson-pris

Dokumentärfilmaren Nina Hedenius från Löa har fått årets "Dan Andersson-pris". Priset instiftades 1963 och har sedan dess delats ut årligen av Dan Andersson-sällskapet.