Mot Stockholm, familjen Drakenbergs får har betat kungligt på Djurgården i 25 år. Foto: Cathrine Gustavsson
Emma, Nils och Ingrid Drakenberg samt chauffören Mattias Andersson behövde enbart 45 minuter för att lasta alla fåren i dragbilen med släp. Vid 10-draget i måndags var de framme på Djurgården. Foto: Cathrine Gustavsson
Flera av de äldre tackorna kände igen dragbilen och förstod vad som var på gång, men för lammen var det något helt nytt. Foto: Cathrine Gustavsson
Svennevadsföretaget som Drakenbergs anlitar har utfört uppdraget i många år. Djuren lastas i tre våningar. Foto: Cathrine Gustavsson
Ingrid Drakenberg jobbar nu tre veckor i Nationalstadsparken på Djurgården i Stockholm med att se till och sköta om fåren. Foto: Cathrine Gustavsson
Köttfåren delas upp i två flockar. En flock går vid Stora Skuggan och en på Södra Djurgården. De går på fribete och sköts hela sommaren av två fåraherdar och deras hundar.
Border collien Tim och Working kelpien Pix fick göra en extra insats med de sista fåren innan alla var lastade. Foto: Cathrine Gustavsson
Köttfåren från Lekeberga gård kommer att beta i Nationalstadsparken, uppdelade på två flockar. En flock går vid Stora Skuggan och en på Södra Djurgården. De går på fribete och sköts hela sommaren av två fåraherdar och deras hundar. Foto: Cathrine Gustavsson
Färdiglastat. Djuren ska lastas av dels på
Köttfåren delas upp i två flockar. En flock går vid Stora Skuggan och en på Södra Djurgården. De går på fribete och sköts hela sommaren av två fåraherdar och deras hundar. Foto: Cathrine Gustavsson

Fåren från Hidinge betar nu på kunglig mark

Tidigt i måndags morse lämnade 150 tackor och deras lamm Lekebergs gård i Hidinge för fyra månaders sommarbete på Djurgården i Stockholm. I mer än hundra år har det betat får på kunglig mark i Sveriges enda Nationalstadspark. Många år ägdes de av Stockholms stad, men sedan 1995 är det Ingrid och Nils Drakenberg som haft ett något annorlunda sommarställe åt sina får. Fem extra keliga tackor har specialuppdraget att gå på Haga, hos kronprinsessan Victoria och hennes familj.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Erik Axelsson, Vingåker, trivs i Hampetorps båtklubb. Bra med camping och restaurangen. Deras mål är att åka in till Örebro, de har försökt i tre-fyra år men för låga vattennivåer har stoppat dem. Men kanske att det går i år med tanke på bra vattenstånd. Foto: Sofie Isaksson
Per Håkan och Nongnut Bååth, Örebro, förbereder för sommarens turer. Storseglet ska upp och dynorna in. Båten har Per Håkan byggt själv 1980. Foto: Sofie Isaksson
Örebroaren Kurt Lindqvist installerar en solcell i fören för att kunna ladda batterierna när de är ute en helg och ligger på "svaj". Foto: Sofie Isaksson
I väntan på en badsommar. Foto: Sofie Isaksson
Krister Jakobsson, Hampetorp, har tänkt sig en trip till Polen i sommar på Tourship race. Skonaren mäter 14 meter och hunden heter Fanny. Foto: Sofie Isaksson
I väntan på en seglarsommar. Foto: Sofie Isaksson
Erik Axelsson, Vingåker, trivs i Hampetorps båtklubb. Camping och restaurangen är bra tycker han. Målet är att åka in till Örebro. De har försökt i tre-fyra år men för låga vattennivåer har stoppat dem. Foto: Sofie Isaksson

Fixar och putsar inför sommarens resor

Lugnet före anstormning. I Hampetorp på Södra Hjälmarens båtklubb fanns några entusiaster på plats och putsade och fixade med sina båtar. Erik vill segla med familjen och lägga till inne i Örebro vid Hamnplan. En resa de velat göra i flera år, som de hoppas kan bli av i sommar då vattenståndet ser bra ut i förhållande till i höstas då båten stod på botten.

Alexzandra Tysland, Norge/Örebro.– I sommar ska jag ta körkort och ta det lugnt. Jag funderar sedan på att söka till ämneslärarprogrammet (engelska och historia) på universitetet i Karlstad. Åren på Karro har varit väldigt bra, att få träffa nya människor.
Alexander Andersson, Hallsberg.– Jag har sökt till en teckenspråkskurs här i Örebro. Jag har alltid varit intresserad av teckenspråk så jag vill bli teckenspråkstolk. I sommar har jag inte några speciella planer. Det har varit helt fantastiskt att gå på Karro.
Julia Johansson, Karlskoga.– Det närmaste året ska jag jobba i Karlskoga, dels på Coop och dels på McDonalds. Sedan funderar jag på att plugga vidare till arkitekt, men jag vet inte än. Det har varit fantastiska år på Karro, trots covid.
Alva Furberg, Hampetorp.– Jag ska jobba på PostNord. Jag börjar på måndag och har kontrakt till sista augusti men förmodligen blir det fortsättning. Några andra framtidsplaner har jag inte just nu.

Nybakade studenter om stundande framtid

Vad ska du göra efter studenten, nu när du lämnar klass ESA18 på Karro?

Sticker ut hakan och gör spelfilm i Asker

En ensamvarg som sticker ut hakan för Asker och hela Östernärke. Öystein Thorsen utmanar nu sig själv med en spelfilm om ett litet samhälle som utsätts för en unik utmaning i "Asker Zon". Hans senaste filmproduktioner har han gjort i stort sett själv - detta blir annorlunda.

Klubb för hojar och kristen tro

En hoj och en tro. I år firar mc-klubben Network i Odensbacken 20 år. – Vi kommer med kärlek inte med knuten näve, säger presidenten Conny Hasselgren.

Unik konstruktion för odlingen på Ökna gård

Länets enda (?) geodetiska kupol fylls snart av växter. "Vi drivs av lust och oförstånd", förklarar Helena och Lars Walfridsson sitt senaste projekt: ett orangeri med fikabalkong.