Malin Blomquist utanför sin lokal - en av många platser som visar konst under helgens Konstrunda. Foto: Cathrine Gustavsson

Konstrundan i Askersund genomförs med restriktioner

Helgen 1-2 maj är det traditionsenligt dags för konstrunda i Askersund med omnejd. Restriktionerna begränsar antalet besökare hos varje konstnär och arrangörerna uppmanar också alla att använda munskydd.

I år är det 25 års jubileum för Konstrundan i Askersund som arrangeras av Norra Vätterns Bild & Formkonstnärer.

Ett 70-tal medverkande

– Normalt brukar vi vara över 100 konstnärer som medverkar, i år är vi ett 70-tal. En del vill inte vara med i år på grund av pandemin. Vi är ändå glada över att kunna genomföra detta, säger Malin Blomquist i NVBOF och tillika en av utställarna.

Hon är keramiker och kommer visa upp sin konst i den nya ateljén på Sundsbrogatan. Program för dagen finns på nätet och kommer också att finnas vid hamnscenen, där presentationsutställningen kommer finnas. Den visar ett verk från varje utställare tryckt på upphängda vepor.

– Det ger en bra överblick att börja där och utifrån dessa bestämma vilka konstnärer man vill åka till, säger Leif O Pehrsson, ordförande i NVBOF.

De regler som gäller är en besökare per tio kvadratmeter, på en del ställen får man räkna med att vänta utanför om det är många som vill besöka.

– Vi hoppas på en helg med fint väder, säger Malin Blomquist.

Munskydd och avstånd

Hon uppmanar alla besökare att använda munskydd och hålla avstånd. På varje ställe kommer det finnas handsprit och man kommer vara noga med att begränsa antalet besökare.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Agneta Segerfelts utställning pågår till 20 maj. Sedan kommer en ny just nu hemlig utställare. Foto: Agneta Segerfelt
Agneta Segerfelt Foto: Selfie: Agneta Segerfelt

”Kom in” i Nora öppnar för konst och konsthantverkare

Konst och konsthantverksbutiken "Kom in" på Bryggeriområdet i Nora öppnar för i år.

Konsthantverksbutiken ”Kom in” på Bryggeriområdet i Nora består av 10 hantverkare som gått samman och skapat ”Kom in”.

– Vi är ett bra gäng med ett brett utbud på grejer, säger Marina Lillich, Timmanshyttan, som tillsammans med Moa Rudebert kläckte idén 2019, då de saknade ett galleri.

– Vi konsthantverkare gör saker för någon och denne någon har varit svår att träffa under pandemin. Men nu kan vi göra det under säkra former.

Denna sommar har ett delvis nytt koncept. De lokala konsthantverkarna visar sina alster i butiken, och nytt är konstutställningar på en sex meter lång vägg.

Först ut är den nyinflyttade konstnären Agneta Segerfelt i Ramsberg. Hon har gjort målningar till Alingsås konsthall, deltagit på konstresidens i Tanzania, Spanien och Kina. Hon är en mångkonstnär som förutom måleri använder material som siden, sammet, bambu, betong och trä. På ”Kom in” visar hon huvudsakligen sitt måleri. Utställning pågår till 20 maj. Efter henne kommer en ny ännu hemlig utställare.

De ingår i ”Kom in”:

Maria Wangi Ibohm (textil skulptur), Solveig Petrovic (keramik), Anna Höggren (glas), Ulf Bolinder (trä), Marina Lillich (keramik), Marie-Louise Hegewald (silver), Dan Hegewald (trä), Elisabet Jansson (textil), Kim Corein (kläder av återbrukstyg), Agneta Wågman (lekfulla skulpturer av papper, textil), Moa Rudebert (keramik), Peter Gustavsson (keramik) samt Christina Friberg (stickad textil).

Butiken/galleriet är öppet 11 till 17, tisdag – söndag till sista oktober.

Konstrundan i Askersund efterlängtad och en succé

Årets konstrunda i Askersund med omnejd var efterlängtad bland såväl medverkande konstnärer som besökare. – Lördagen var riktigt bra, det kom mycket folk, säger Stefan Gustafsson, som är en av de som varit med från starten för 25 år sedan.

Löafilmaren Nina Hedenius får årets Dan Andersson-pris

Dokumentärfilmaren Nina Hedenius från Löa har fått årets "Dan Andersson-pris". Priset instiftades 1963 och har sedan dess delats ut årligen av Dan Andersson-sällskapet.
Renate den Hartog, producent, och Magnus Wetterholm krattar rent konkret manegen inför sommaren. Foto: Cathrine Gustavsson

De längtar efter publiken men beslut om ”Dollar” dröjer till maj

Noras egen teaterdirektör Magnus Wetterholm krattar manegen och när en intensiv längtan efter att få ta emot publiken igen. Definitivt beslut om att öppna dröjer.

Att vara teaterdirektör och skådespelare innebär inte bara att trampa scentiljor och ta emot publikens jubel. Fråga Magnus Wetterholm i Nora. Som en av många kulturaktörer i vårt län har året inneburit färre föreställningar och en stor ovisshet.

Beslutet om att restriktionerna vad gäller teatrar och konserter förlängs från den 11 april till den 3 maj påverkade förstås även Stadra teater.

– Allt är osäkert. Jag försöker att inte jaga upp mig för mycket, säger Magnus.

Trots den stora osäkerheten pågår arbetet med sommarens produktion ”Dollar” skriven av Hjalmar Bergman. Magnus kallar den en komedi med mörka bottnar – om kärlek, makt, moral och pengar.

– Människor behöver glädje nu. Min uppfattning är att många mår dåligt, de saknar något. Min enda önskan är att de som bestämmer ska ge oss lite hopp, säger Magnus.

De senaste förändringarna skjuter på hans definitiva beslut till den 3 maj. Det påverkar de 15 personerna på scen förutom regissör, sufflör, scenograf och de som jobbar med kostym och ljus. Målet är fortfarande premiär den 2 juli, 39 föreställningar och en publik på max 50 personer – mot normala 150. Fiket kommer organiseras på nytt sätt, kanske med korgar för parksittning.

– Jag har en intensiv längtan efter att möta publiken, det ger mening i det jag gör, det är det jag vill.

Evelina Dovsten, 33 år, ställer ut hos Konsthantverkarna i Örebro till den 3 mars. Foto: Kristin Larsson
Foto: Privat
Evelina Dovsten Foto: Privat

Evelina ställer ut friblåst glaskonst

Just nu pågår utställningen "Klyva universum för att förstå" hos Konsthantverkarna i Örebro, med glaskonst av Evelina Dovsten.

Det var genom faster Gunilla Dovsten som Evelina upptäckte glaskonsten. Som 15 åring fascinerades hon av hur glasblåsning både kunde vara ett hantverk och en konstform. Evelinas faster, Gunilla är verksam som konstnär i Lindesberg, och var tidigt en inspirationskälla.

Efter att ha arbetat som lärling på ett glasblåseri i tonåren, gick hon hantverksprogrammet på gymnasiet, med inriktning mot glasblåsning. Därefter följde studier i konstvetenskap på Stockholms universitet och en masterexamen på Konstfack.

Hon har arbetat i Skottland och Japan, och utbildat sig i New York.

I dessa corona-tider passar Evelina på att arbeta med sin egen glaskonst, i ateljén som ligger i en gammal porslinsfabrik i Gustavsberg.

Evelina blåser för hand och utan former – så kallat friblås. Ett tema i hennes konst handlar om ”tyst kunskap”, det vill säga motorisk kunskap som människan besitter genom repetitiva rörelser, exempelvis att gå, cykla eller knyta skosnören. Hon arbetar med den subjektiva relationen mellan kropp, rörelser och hantverk. Hon fascineras även av hur vetenskap och hantverk förenas, bland annat i ett laboratorium.

Trots pandemin har Evelina haft möjlighet att arbeta med sin konst. För att finansiera skapandet jobbar hon deltid som utställningskoordinator på Gustavsbergs konsthall och säljer glaskonst via Designtorget. Så såg det ut även innan pandemin.

– Som konstnär är jag van vid att arbeta i motvind, påpekar Evelina. 

Utställningen hos Konsthantverkarna i Örebro var inplanerad sedan ett år tillbaka. Evelina har tidigare medverkat i konstrundor i länet och på så vis lärt känna konstnärer och gallerister.

– Jätte roligt att få ställa ut hos Konsthantverkarna och att få komma till Örebro! säger hon.

Faster Gunilla Dovsten ställer även ut sin konst där, fram till och med den 22 februari.

Text: Isabel Kitzler Hallqvist