Malin Blomquist utanför sin lokal - en av många platser som visar konst under helgens Konstrunda. Foto: Cathrine Gustavsson

Konstrundan i Askersund genomförs med restriktioner

Helgen 1-2 maj är det traditionsenligt dags för konstrunda i Askersund med omnejd. Restriktionerna begränsar antalet besökare hos varje konstnär och arrangörerna uppmanar också alla att använda munskydd.

I år är det 25 års jubileum för Konstrundan i Askersund som arrangeras av Norra Vätterns Bild & Formkonstnärer.

Ett 70-tal medverkande

– Normalt brukar vi vara över 100 konstnärer som medverkar, i år är vi ett 70-tal. En del vill inte vara med i år på grund av pandemin. Vi är ändå glada över att kunna genomföra detta, säger Malin Blomquist i NVBOF och tillika en av utställarna.

Hon är keramiker och kommer visa upp sin konst i den nya ateljén på Sundsbrogatan. Program för dagen finns på nätet och kommer också att finnas vid hamnscenen, där presentationsutställningen kommer finnas. Den visar ett verk från varje utställare tryckt på upphängda vepor.

– Det ger en bra överblick att börja där och utifrån dessa bestämma vilka konstnärer man vill åka till, säger Leif O Pehrsson, ordförande i NVBOF.

De regler som gäller är en besökare per tio kvadratmeter, på en del ställen får man räkna med att vänta utanför om det är många som vill besöka.

– Vi hoppas på en helg med fint väder, säger Malin Blomquist.

Munskydd och avstånd

Hon uppmanar alla besökare att använda munskydd och hålla avstånd. På varje ställe kommer det finnas handsprit och man kommer vara noga med att begränsa antalet besökare.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Helgens Konstslingan – rekord i utställningsstopp

I helgen är det dags för den 13:de Konstslingan. Fotograf och egenföretagare Malin Ljungquist visar 365 bilder ur projektet Livet i Hörsta skola - där även nio andra kreatörer finns på plats.

Premiären som äntligen blir av

Den andra oktober är det äntligen premiär för Lekebergsrevyns otursförföljda fars på Sparbanksbörsen i Fjugesta.

”Hej, jag ska bli musikproducent”

Som far och son må de vara lika till det yttre, ha samma rörelsemönster och att de gillar ett roligt skämt. Men det finns också skillnader. Möt Rolf Johnsson och Niklas Edberger som båda har kreativa yrken men med helt olika publik.

Skrattfest utlovas i Hallsberg

En typisk fars. Så beskriver Teater Hallsbergs producent och regissör Rod Cansby årets sommarföreställning "Landministerns högra hand" som spelas fram till 31 juli vid hembygdsgården.
Ann-Charlotte Svensson fick årets kulturpris. Foto: Vincent Svensson

Årets kulturstipendium till Ann-Charlotte Svensson

Kulturen har drabbats hårt av pandemin, men årets kulturstipendiat, konstnären Ann-Charlotte Svensson, planerar för mer konst.

Konstnären Ann-Charlotte Svensson har fått Askersunds kommuns kulturstipendium för 2021.

Grattis Ann-Charlotte!

– Tack, det kom verkligen som en glad överraskning. Jag har gått på Örebro konstskola, men har en termin kvar, så stipendiet kommer väl till pass.

Till vardags jobbar Ann-Charlotte som behandlingspedagog, men säger att hon gärna skulle vilja hålla på med konsten på heltid.

– Jag har inte brist på ideer, utan det är snarare hur man ska finansiera det. Jag tycker om att samla människor kring skapande och har visat filmer om konst på kulturhuset Sjöängen för att skapa diskussioner. Det har också varit konstnärliga samtal efter vernissage, men det hann vi bara ha en gång innan corona kom. Kulturen har drabbats hårt av pandemin.

Kreativ konst

Under sommaren är Ann-Charlotte ledare för Skapa konst-dagarna, ett gratis evenemang som arrangeras av henne och Askersunds kommun.

– Vi har tre tillfällen kvar. Konst för mig handlar mycket om samtal och att bli berörd, så vilket material man ska jobba med får man veta först när man kommer hit. Det är för att folk ska vara kreativa, de är helt blanka på tankar och så ser de vad som kommer fram under dagen.

Hur ser du på framtiden som konstnär?

– Jag tänker fortsätta utveckla mitt konstnärskap och skulpturparken här i Hammar. Jag föreläser också om att hitta sin egen kraft, det vill jag satsa mer på.