Malin Blomquist utanför sin lokal - en av många platser som visar konst under helgens Konstrunda. Foto: Cathrine Gustavsson

Konstrundan i Askersund genomförs med restriktioner

Helgen 1-2 maj är det traditionsenligt dags för konstrunda i Askersund med omnejd. Restriktionerna begränsar antalet besökare hos varje konstnär och arrangörerna uppmanar också alla att använda munskydd.

I år är det 25 års jubileum för Konstrundan i Askersund som arrangeras av Norra Vätterns Bild & Formkonstnärer.

Ett 70-tal medverkande

– Normalt brukar vi vara över 100 konstnärer som medverkar, i år är vi ett 70-tal. En del vill inte vara med i år på grund av pandemin. Vi är ändå glada över att kunna genomföra detta, säger Malin Blomquist i NVBOF och tillika en av utställarna.

Hon är keramiker och kommer visa upp sin konst i den nya ateljén på Sundsbrogatan. Program för dagen finns på nätet och kommer också att finnas vid hamnscenen, där presentationsutställningen kommer finnas. Den visar ett verk från varje utställare tryckt på upphängda vepor.

– Det ger en bra överblick att börja där och utifrån dessa bestämma vilka konstnärer man vill åka till, säger Leif O Pehrsson, ordförande i NVBOF.

De regler som gäller är en besökare per tio kvadratmeter, på en del ställen får man räkna med att vänta utanför om det är många som vill besöka.

– Vi hoppas på en helg med fint väder, säger Malin Blomquist.

Munskydd och avstånd

Hon uppmanar alla besökare att använda munskydd och hålla avstånd. På varje ställe kommer det finnas handsprit och man kommer vara noga med att begränsa antalet besökare.