Sossarna i Lekeberg sänder på webben. Medverkar gör bland annat Birgitta Hultin och Gunilla Pihlblad. Foto: Pressbild

Första maj firas digitalt även i år

Digitalt firande även i år med tal, musik, samtal och frågetävling.

Parollen för socialdemokraternas firande av första maj 2021 är ”Välfärden först”. Det blir digitalt firande med en nationell sändning och lokala arrangemang. Även Vänsterpartiet bjuder på digitalt möte med tal, musik och quiz.

Socialdemokraterna i Örebro kommun skapar världens längsta digitala 1 maj-tåg.

– I år kommer vi börja första maj redan tio dagar i förväg. Lite skämtsamt kan vi säga att det blir världens längsta 1 maj-tåg nu när vi inte kan samlas på gator och torg, säger Jan Zetterqvist, ordförande för Örebro arbetarekommun.

Den nationella sändningen med bland andra statsminister Stefan Löfven görs tillsammans med partiet och LO. Den kan ses på sociala medier mellan 10.30-11.30 på lördag.

Även i Lekeberg blir det digitalt, med ett program med musik och bilder som speglar Lekebergs utveckling. Allt inramas av ett samtal kring aktuella politiska frågor i kommunen.

– För oss är första maj en tradition och viktig händelse som vi vill uppmärksamma, så vi väljer att göra en digital sändning, säger Birgitta Hultin, ordförande i Lekebergs arbetarekommun.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Nu blir det Hjalmars julspektakel för Peter Flack och revygänget

Peter Flack och hela revygänget är redo för att börja spela Hjalmars Julspektakel – och publiken har längtat, biljetterna är snart slutsålda.
Foto: Mostphotos

En vecka för mänskliga rättigheter

Den 19-24 oktober är det dags för Mänskliga rättighetsdagarna i Örebro.

För 13:e året i rad arrangerar det civila samhället tillsammans med Örebro kommun veckan för att lyfta och värna om demokrati, människors rättigheter och lika värde.

– Dessa dagar är jätteviktiga för att aktivt värna och ta ställning till människors rättigheter – något som inte är en självklarhet för alla. Civila samhället i Örebro gör väldigt mycket kring dessa frågor. De belyser orättvisor, jobbar för inkludering och opinionsbildar. Allt detta är viktigt för ett demokratiskt samhälle och vi som kommun vill synliggöra och stötta, säger Julia Grafe, planerare mänskliga rättigheter, Örebro kommun i en pressinfo.

– Vi är runt 17 stycken medverkande föreningar som tillsammans kraftsamlar för att göra detta möjligt. Det är viktigt att man känner till vilka rättigheter man har för att inte bli diskriminerad, säger Caroline Daly, verksamhetsansvarig på Örebro Rättighetscenter.

Svenska kyrkan arrangerar en fredsvandring den 24 oktober tillsammans med RF-SISU Örebro län, BK EttFyra, Gemensam förening, Starka broar och Folkets hus i Vivalla.

Den 19 oktober kl. 16-18 utanför Kulturkvarteret sker invigningen.

Nyblivna och marklösa jägare på älgjakt

För dem som inte har egen mark att jaga på finns Örebro viltvårdsförening. De sköter all jakt på kommunens mark och på måndagen höll man till i Karlslundsskogen.

Sophie Janson – den cyklande bygdefotografen i ny utställning

För 70 år sedan fotograferade Sophie Jansson sitt sista kommunfullmäktige och det är 30 år sedan hon dog. Vad passade då bättre än att uppmärksamma hennes fotografiska gärning med en väl genomarbetad utställning.

Volontärer på Hemlösa Tassar välkomnar nytt lagförslag

Begreppet "sommarkatt" är inget som föreningen Hemlösa Tassar använder; de får in lika mycket katter året runt. Men regeringen föreslår nu obligatorisk märkning och registrering av katter, vilket ska stärka kattens status.