Rollfiguren Zahra spelas av Jehan Kawsara som har svårt att tolka översättningen av restriktionerna när hon översätter via google translate. Foto: Stefan Jansson
Stefan Jansson - regissör och producent för "Hoffmanns Droppar" som släpps 23 april Vimeo on Demand och kan streamas. Foto: Andrea Behmrell
Filmaren Niclas Lindahl. Foto: Stefan Jansson

”Hoffmanns droppar” hoppas nå en stor samhällsspridning

Regissören och producenten Stefan Jansson hoppas på en stor spridning av kortfilmen "Hoffmanns droppar" som har premiär imorgon fredag.

De hade ett planerat scenframträdande utomhus i februari på ”Vinterspår”, som ställdes in.

– Då stod vi där med en massa folk som inte hade något att göra. Filmaren Niclas Lindahl är delaktig i de filmade delarna i föreställningen ”Korpspelen” som vi skulle spela i Ramsberg och som vi skjutit på, så kontakter fanns och så föddes kortfilmen ”Hoffmanns droppar”. Den har spelats in utomhus och handlar om pandemin.

– Vi hoppas på en stor spridning. Den är rolig men väldigt allvarlig. Handlar om dig och mig, den är väldigt aktuell nu men kanske inte om några månader, säger Stefan Jansson.

Han beskriver att de jobbat fort, med manus och filmmediet under januari till mars. Resultatet blev en kortfilm på 30 minuter som handlar om vår nutid våren 2021.

– Det är en rysligt aktuell tidsbild. I samband med demonstrationerna i Kungsträdgården för en tid sedan demonstrerades mot den ”planerade pandemin” – den så kallade ”plandemin”. Detta säger Sonny Hoffmann i en av de första scenerna vi spelade in i januari. Verkligheten har tittat i vårt manus, menar Stefan Jansson.

Centralt i filmen finns Sonny Hoffmann som spelas av Björn Johansson. Trots att han betvivlar coronas existens skapar han det egna vaccinet ”Hoffmanns droppar”.

En som syns i rollistan är David, spelad av Bengt Storbacka, kommunstyrelsens ordförande i Lindesberg. David beskrivs i filmen som att han äntligen har fått tid att tänka efter.

– Kul att du såg det, ja han har varit med förr och repat i ”Pappersvalsen” som chaufför, i bakgrunden.

Föreställningen Korpspelen har de skjutit och skjutit på. Nu är den planerad till sommaren 2022.

– Jag känner ett enormt ansvar medan järnet är varmt. Men vad gäller sommaren så avvaktar vi restriktionerna fram i maj.

Den 29 juni till 3 juli gör de en liten produktion i Dalkarlshyttan som heter ”Riddare-kandidaten”.

– Den repar vi för fullt just nu via Zoom. Vi hoppas på värme och vaccin så vi kan göra någonting och få möta någon, säger Stefan Jansson.

Nästa är guidespelet ”Flydda tider” som är baserat på appen ”100 gravar du måste se innan du dör”. Här har de utökat från tre till elva personer som är med och spelar. Speltid är 12-15 augusti.

”Hoffmanns droppar” har premiär fredag 23 april och släpps på Vimeo on Demand. Den har spelats in i Danshyttan, Spannarboda och Lindesberg under våren.