Det var i höstas som utredningen tillsattes. Samtidigt sköts beslut om Restauranghögskolans framtida placering upp. Foto: Arkivbild: Ann-Louise Larsson

Två linjer blir kvar i Grythyttan – två program flyttar till Örebro

Av fem alternativ väljer nu ledningen för Örebro universitet att gå vidare och fortsätta undersöka förslaget att dela upp de utbildningar som i dag finns i Grythyttan. Nu ska ekonomiska beräkningar tas fram.

Hällefors kommun välkomnar beskedet att delar av Restauranghögskolan föreslås vara kvar i Grythyttan.

– Det känns bra att vi äntligen har ett inriktningsbeslut och nu vet förutsättningarna för framtida arbete. Nu kan kommunen fortsätta fördjupa det samarbete vi har med universitetet och regionen för att ytterligare stärka Restauranghögskolans plats i Grythyttan som gastronomiskt center, säger Annalena Järnberg, kommunstyrelsens ordförande, i pressinformation från kommunen.

Det var förra veckan som universitetets styrelse, universitetsledning och fakultetsledning fattade ett enigt inriktningsbeslut om Grythyttan. Det innebär att man väljer att gå vidare med förslaget att forskning och utbildning till kulinarisk kock och sommelier blir kvar i Grythyttan och att de två programmen för måltidsekolog och hospitality management förläggs till Örebro. Det framgår av universitetets hemsida.

Agneta Blom, docent i statskunskap och projektledare för utvecklingsarbetet, säger i pressinfo på universitetets hemsida att diskussionerna under vintern varit lite mer hypotetiska, något hon menar haft sina fördelar för att kunna arbeta brett.

– Nu är det dags att ta steg mot mer konkretion. Med en tydlig inriktning blir förutsättningarna för samarbete med externa parter enklare, säger Agneta Blom.