Nu kan de födda 1961 eller tidigare boka tid för vaccinering. Foto: Mostphotos

Allt yngre i länet erbjuds vaccin

Situationen på IVA i Örebro län är fortsatt mycket tuff. Samtidigt finns gott om vaccinationstider och nu kan de födda 1961 eller tidigare boka tid.

Enligt uppgifter till SVT Örebro har hittills runt 50 länsbor valt att tacka nej till vaccinering när det visat sig vara Astra Zenecas vaccin som erbjöds. Enligt vaccinationssamordnare Inger Nordin Olsson är det färre jämfört med andra regioner. Ännu har inte några doser behövt slängas, säger hon till SVT Örebro.

Vid tisdagens presskonferens från Region Örebro län sa Inger Nordin Olsson att de märker av att trycket minskat från personer mellan 65 och 70 år för att få vaccin.

– Vi kan inte sitta och vänta. Nu öppnar vi möjligheten att få vaccin för de födda 1961 och tidigare, sa Inger Nordin Olsson.

Det nya systemet för bokning har fungerat bra, men de har märkt att det stoppar upp för dos 2.

– När man fått första dosen får man en tid för dos 2 och det gäller att vi håller detta vaccinationsschema, eftersom det är viktigt att matcha dosintervall och sort. Vi ser nu en ström av avbokningar på grund av privata åtaganden. Det är ett bekymmer och hotar att påverka flödet vid våra fem noder, sa Inger Nordin Olsson.