Skogsmulle får hjälp att reda ut sin toviga svans innan det är dags att vandra in i skogen igen. Foto: Cathrine Gustavsson
Foto: Cathrine Gustavsson

”Jag trodde inte Mulle fanns – men det gjorde han”

Med magisk trollstav, röd fjäder i näverhatten och trassel i svansen. Plötsligt dök Skogsmulle upp och överraskade barnen på Ur och skur-förskolan Killeviggen.

Varje onsdag brukar avdelning Rävlyan på Ur- och skurförskolan Killeviggen i Närkes Kil göra en utflykt till Bagarstugan i byn.

När de kommer fram sjunger de några sånger och plockar sedan upp sitt fika. Det regnar lite smått så barnen har krupit in i det fina vindskyddet. Den här dagen väntar en överraskning. Plötsligt hörs ”Kollikok, kollikok” mellan träden och självaste Skogsmulle kommer gående från skogen.

Det visar sig att barnen nyligen skickat ett brev till Skogsmulle med diverse frågor om var han bor och vad han äter.

– Jag äter kottar precis som ekorren, och bor på lite olika ställen i skogen – gärna under en gran, berättar Mulle.

Först är barnen lite avvaktande men efter en lek blir de modigare och kan berätta att de läser om Mulle i förskolan.

Snart pratar de om påskharar, kråkorna som äter barnens mellis – Mulle lovar prata med fåglarna men kan inte lova att de ska sluta – och att barnen tränat på att åka skidor och skridskor innan snö och is försvann.

– Nu måste jag gå vidare till Ånnaboda och kolla mitt spår runt sjön, så det är i sin ordning, säger Mulle och vinkar förväl.

Vid det laget är det matsäcken som hägrar och när frukt, mjölk och fröknäcke plockas fram diskuterar barnen om besöket.

– Jag trodde inte Mulle fanns men det gjorde han, säger ett barn.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Äntligen kan de träffas igen efter långt pandemi-uppehåll

Lättnader av restriktionerna med anledning av coronapandemin gör att det börjar röra på sig i föreningslivet. PRO i Åsbro bjöd nyligen in till middag runt dukade bord, där herrarna stod för serveringen.

Hästkrafter av olika slag används vid skötsel av naturpark

Under ett par veckor har naturvårdande skötseltåtgärder pågått i Lillängens naturpark utanför Hasselfors. Förutom dieseldrivna skogsmaskiner har även de två ardennerhästarna Wille och Emilia hjälpt till att skota ut virke.

Utgrävarglädje

Under helgen undersökte länsmuseet tillsammans med länsstyrelsen och Sveriges Metallsökarförening en förhistorisk fyndplats i Storsicke utanför Glanshammar. Både nutida och äldre fynd gjordes, Martin Rundkvist, arkeolog, sammanfattar. – Det äldsta var från 200-talet, romartiden, ett dräktspänne som har hållit ihop en klänning. Från 400-talet hittades ett dekorerat beslag som skvallrar…

Nu rustar de mötesplatsen vid den hälsobringande källan

De gamla hederstecknen i form av stolar med uthuggna sittytor vid Spånbrokällan i Lerbäck är ett minne blott. Nu ersätts de av robusta sittbänkar i trä, för att platsen ska fortsätta att vara en mötesplats vid den anrika hälsokällan.

”Jag vet inte vem jag är om jag inte får odla”

Att vara självständig är viktigt för Anna Lehman och lika viktigt är att kunna skapa. Hon har gjort en livsomställning för att få utlopp för det hon upplever ger henne välbefinnande - att odla blommor.