Sommarens utställning Drottningarna på Örebro slott den 19 juni till 29 augusti. Foto: Pressbild
Johanna Bjelkengren, Örebrokompaniet. Foto: Ulla-Carin Ekblom

Drottningarnas historia och kläder i fokus på slottet

Även i år blir det fokus på kläder på Örebro slott. I sommarens utställning visas kostymer från tv-serien Drottningarna.

Tidigare år har kläder och kostymer i både papper och från klassiska filmer visats av Örebrokompaniet. Nu fullbordas triologi genom utställningen av drottningkläder till sommaren.

– Det känns väldigt kul att få lägga fokus på kvinnorna i historien. De flesta av de åtta drottningarna från tv-serien har på ett eller annat sätt någon koppling till Örebro, säger Johanna Bjelkengren på Örebrokompaniet, ansvarig för den publika verksamheten på Örebro slott.

Drottning Desideria

Hon lyfter bland annat fram drottning Desideria som var Karl XIV Johans hustru och som spelade en mycket viktig roll i tronföljarvalet 1810 då Jean Baptiste Bernadotte valdes till svensk tronföljare på just Örebro slott.

– Vi kommer att bygga upp olika scener runt de olika drottningarna för att berätta historian kring dem. Jag tror att många kommer uppskatta att få komma nära och se alla detaljerna på kostymerna från tv-serien, säger Johanna Bjelkengren.

Utställningens huvudpersoner är Karin Månsdotter (1550–1612), Kristina (1626–1689), Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp (1636–1715), Lovisa Ulrika av Preussen (1720–1782), Fredrika Dorotea Wilhelmina (1781–1826), Desideria (1777–1860), Lovisa av Nederländerna (1828–1871) och Victoria av Baden (1862–1930). ”Drottningarna” öppnar för allmänheten den 19 juni och pågår till den 29 augusti.

Ny drottning 2021

Varje sommar brukar besökarna också få stifta bekantskap med en livs levande drottning i form av en teaterguide. Nu står det klart att den som haft rollen tidigare år inte kommer att jobba i sommar och därför har Örebrokompaniet gått ut med en rekryteringskampanj för att hitta en ny drottning till Örebro slott i sommar.

Vad krävs för att få bli en drottning på Örebro slott?

– Dels krävs det att man har teatervana och är bekväm med att improvisera och ha dialog med besökarna som kommer till slottet och dels är det bra om man inte besväras allt för mycket av att bli varm eftersom drottningklänningen är gjord av möbeltyg och blir väldigt varmt att bära. Vi söker helt enkelt en positiv person som tycker att är roligt att spela drottning, säger Johanna Bjelkengren.

Ansökningstiden går ut efter påsk och ett antal ansökningar har redan kommit in.