En punktering sinkade såstarten för Mikael Lithell. Foto: Cathrine Gustavsson
Vårbruket är igång. Mikael Lithell sår Aukustikorn på markerna vid Näsby gård. Foto: Cathrine Gustavsson
Tranorna var snabba med att hitta de nysådda fälten.

Vårbruket är igång på länets mulljordar

Nu är vårbruket igång i länet. En av de första - kanske allra först i år - är Mikael Lithell på Vrana Säteri och Näsby gård, strax utanför Sköllersta.

Mikael Lithell brukar vilja börja harva rätt tidigt, i alla fall enligt honom själv. Nu är även vårsådden igång för i år. Tillsammans med sin far Stefan Lithell driver han företaget WS Jordbruks AB, delat på Vrana Säteri och Näsby gård.

– Vi får se om det är för tidigt. Jag brukar kanske inte vara först ut i vanliga fall, sa Mikael Lithell, som fixade en punktering på såmaskinen innan det på allvar gick att börja.

– Jag börjar med Aukustikorn. Det är en tidig sort som ska gå till foder. Tanken är att jag ska kunna så höstraps här till hösten, berättar Mikael.

Mulljordarna vid Näsby är lämpliga för vårsådd. De har totalt 700 hektar att bruka, varav 400 ska sås nu i vår. Förutom Aukustikorn blir det en del höstraps, men främst 300 hektar vårvete av den rätt nya sorten Sibelius.

– Vi har kört den ett år tidigare och den är markant mycket bättre både vad gäller stråstyrka och kvalitet. Det var inget att tveka på när vi skulle välja i år, säger Mikael Lithell.

Så medan tranorna fortsätter spankulera på de nybrukade fälten går traktorn för fullt. Snart lär han få sällskap av fler lantbrukare runt om i länet.