En punktering sinkade såstarten för Mikael Lithell. Foto: Cathrine Gustavsson
Vårbruket är igång. Mikael Lithell sår Aukustikorn på markerna vid Näsby gård. Foto: Cathrine Gustavsson
Tranorna var snabba med att hitta de nysådda fälten.

Vårbruket är igång på länets mulljordar

Nu är vårbruket igång i länet. En av de första - kanske allra först i år - är Mikael Lithell på Vrana Säteri och Näsby gård, strax utanför Sköllersta.

Mikael Lithell brukar vilja börja harva rätt tidigt, i alla fall enligt honom själv. Nu är även vårsådden igång för i år. Tillsammans med sin far Stefan Lithell driver han företaget WS Jordbruks AB, delat på Vrana Säteri och Näsby gård.

– Vi får se om det är för tidigt. Jag brukar kanske inte vara först ut i vanliga fall, sa Mikael Lithell, som fixade en punktering på såmaskinen innan det på allvar gick att börja.

– Jag börjar med Aukustikorn. Det är en tidig sort som ska gå till foder. Tanken är att jag ska kunna så höstraps här till hösten, berättar Mikael.

Mulljordarna vid Näsby är lämpliga för vårsådd. De har totalt 700 hektar att bruka, varav 400 ska sås nu i vår. Förutom Aukustikorn blir det en del höstraps, men främst 300 hektar vårvete av den rätt nya sorten Sibelius.

– Vi har kört den ett år tidigare och den är markant mycket bättre både vad gäller stråstyrka och kvalitet. Det var inget att tveka på när vi skulle välja i år, säger Mikael Lithell.

Så medan tranorna fortsätter spankulera på de nybrukade fälten går traktorn för fullt. Snart lär han få sällskap av fler lantbrukare runt om i länet.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.