Lena Gunnarsson mötte Linnea Blomgren 6 år från Hällabrottet som älskar att pyssla. Foto: Sofie Isaksson
Från Påskspelet för årskurs 3 vid Pålsboda kyrka. Här berättar Lena Gunnarsson, till höger, om händelsen vid graven. Foto: Svenska Kyrkan Sköllersta
Saga Olsson, 6 år, och Sarah Olsson från Pålsboda. Saga hoppas på mycket påskpyssel. Foto: Sofie Isaksson

Påsk ute och i en pysselpåse

Pandemin har satt kreativiteten på prov för många, även kyrkan. I Sköllersta församling hölls påskvandringen utomhus i år och 240 barn fick varsin pysselpåse med påskens budskap.

Fortfarande är det max åtta personer som får samlas samtidigt i en kyrka för delta i en samling.

Nyligen skrev kyrkoledare från olika samfund i Sverige ett gemensamt debattinlägg i Aftonbladet. Önskan var att kvadratmeterregeln ska tillämpas även för kyrkorna, precis som i köpcentrum och gym. ”Våra kyrkliga lokaler är i många fall stora och skulle kunna samla betydligt fler än åtta personer om kvadratmetersregeln tillämpades” skrev de bland annat i inlägget.

Debattinlägget avslutas: ”Inkonsekvens underminerar förtroende. Därför hoppas vi att kyrkorna och trossamfunden ska kunna tillämpa kvadratmeterregeln från och med Skärtorsdagen. Vi önskar att regeringen ser över de inkonsekvenser i regleringen som drabbar trossamfunden. Detta är vårt påskupprop 2021!”

I skrivande stund har den ändringen inte kommit och för många församlingar är det för sent att ändra de planer som finns inför påsk. På många håll är det digitala gudstjänster som gäller.

– Många människor har det jätte tufft i denna tid, hur kan vi då finnas till som kyrka, säger Lena Gunnarsson, församlingspedagog i Sköllersta församling.

I Sköllersta märker de att många följer deras gudstjänster, lunchandakter och uppskattar dem.

– I vanliga fall har vi en stor barn- och ungdomsverksamhet, med cirka 100 barn och unga varje vecka. Flest grupper har vi i Pålsboda, berättar Lena Gunnarsson.

Förändringarna innebar att bibelutdelningen till alla sexåringar hölls i kyrkans park, och påskvandringen dit elever i årskurs tre bjuds in fick bli utomhus. 12 konfirmander träffas de ute med.

Till jul delade kyrkan ut pysselpåsar till barn. Det blev så uppskattat att det blev en repris nu till påsk.

– 240 barn anmälde att de ville ha en påskpysselpåse, berättar Lena.

Så en eftermiddag strax före påsk gick påsarna att hämta vid kyrkorna i Pålsboda, Sköllersta och Hjortkvarn.

Till Pålsboda kom 6-åriga Saga Olsson med mamma Sarah.

– Fint initiativ, vi hade även julpåsen, säger Sarah, som konstaterar att det blir ett familjärt påsklov hemma.

Saga älskar att pyssla, gärna påskkycklingar, att rita, måla och pärla. Hon hoppas att påskharen kommer.

– Förra året kom han med Lovis-godis till min katt men också godis och pengar till mig, säger Saga.

Även Linnea Blomgren, 6 år, från Hällabrottet kom med mamma Jenny Edvardsson för att hämta sin påse.

– Jag hoppas det blir en bra påsk och att påskharen delar ut ägg med godis, säger Linnea som kommer att rida och vara på fritids på lovet.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Idrottsföreningen förverkligar ungdomars medborgarförslag

Förra sommaren skrev nu 11-åriga Ruben och Simon ett medborgarförslag till Lekebergs kommun med en önskan om en MTB-bana. Nu gör idrottsföreningen verklighet av killarnas idé.

Kräftorna i Vättern blir fler men mindre

Vätterns kräftor blir allt fler - men de växer inte till sig och det gör att de inte blir intressanta för yrkesfiskarna.
Adam Kirstein Reuterswärd, Spelfriheten AB. Foto: Spelfriheten AB

Ny öppenvårdsbehandling för länets spelberoende

Digital behandling för spelberoende och anhöriga. – Det ska vara lätt att kunna sköta både jobb, familj och sin sjukdom, säger Adam Kirstein Reuterswärd på företaget Spelfriheten.

Länets tolv kommuner har tecknat ramavtal med företaget Spelfriheten som bedriver öppenvårdsbehandling för spelmissbruk.

– Vi är specialiserade på spel. Vi har runt 700 hjälpsökande varje månad, det är folk från hela landet som ringer. Problemet med spelberoende har ökat under pandemin, berättar marknadsansvarig Adam Kirstein Reuterswärd som själv har varit spelfri i nästan fem och ett halvt år.

Lång behandling

Resultatet av ett spelmissbruk kan vara ödelagd ekonomi, förlorade relationer, depression och självmordstankar. Spelfrihetens behandling innehåller flera olika delar och vänder sig också till de anhöriga.

– Det som är speciellt med oss är att behandlingen är ganska lång, behandlingen pågår i ett år och fyra månader. I början är det tre gånger i veckan. Som spelberoende behöver man hitta dagliga rutiner för att klara sig från att spela. Det har ju upptagit stor tid som man nu måste fylla med annat, förklarar Adam Kirstein Reuterswärd.

I lokalen på Kyrkogatan 3 i Örebro kan man ha det första samtalet med den beroende, man ska kunna träffa andra och man ska ha föreläsningar.

– Både gruppbehandling och individuella samtal erbjuds digitalt. Det är både sårbart och givande att man kan vara i sitt hem där man är trygg och ha sina samtal.

Örebro kommun är först i landet med en ny sorts sortering av restavfall. Foto: Stockholm Exergi

Minskat avfall med ny metod

För att minska klimatutsläppen inför Örebro kommun nu maskinell sortering av restavfall som ett komplement till den källsortering som görs av örebroarna. Örebro är en av de första i landet med den här typen av sortering.

– Vi är stolta över att ta detta steg som är en viktig del i att sänka klimatutsläppen och nå kommunens övergripande hållbarhetsmål. Enligt studier bidrar den maskinella sorteringen till att koldioxidutsläppen minskar med 4 500 ton, vilket motsvarar 1 000 örebroares koldioxidutsläpp per år, säger Ola Eklöf, avfallsingenjör på tekniska förvaltningen, i ett pressmeddelande.

Den maskinella sorteringen görs på en materialåtervinningsanläggning, så kallad Material Recovery Facility (MRF), som enligt beräkningar ska kunna sortera ut cirka 3 500 ton återvinningsbart material per år. Överenskommelsen mellan Örebro kommun och Stockholm Exergi innebär att minst hälften av det återvinningsbara material som slängts som restavfall kommer att sorteras ut.

Målet är att minska kommunens mat- och restavfall med minst 25 procent mellan år 2015 och 2025. Avtalet med Stockholm Exergi börjar gälla år 2022.

Christina gör comeback i närradion

Mellan 2003 och 2009 ledde Christina Nilsson programmet "Kulturen" i Kumla närradio 94,3. I höst gör hon comeback och först ut blir ett program där hon träffar sina idoler i dansbandet Donaldz.