Lena Gunnarsson mötte Linnea Blomgren 6 år från Hällabrottet som älskar att pyssla. Foto: Sofie Isaksson
Från Påskspelet för årskurs 3 vid Pålsboda kyrka. Här berättar Lena Gunnarsson, till höger, om händelsen vid graven. Foto: Svenska Kyrkan Sköllersta
Saga Olsson, 6 år, och Sarah Olsson från Pålsboda. Saga hoppas på mycket påskpyssel. Foto: Sofie Isaksson

Påsk ute och i en pysselpåse

Pandemin har satt kreativiteten på prov för många, även kyrkan. I Sköllersta församling hölls påskvandringen utomhus i år och 240 barn fick varsin pysselpåse med påskens budskap.

Fortfarande är det max åtta personer som får samlas samtidigt i en kyrka för delta i en samling.

Nyligen skrev kyrkoledare från olika samfund i Sverige ett gemensamt debattinlägg i Aftonbladet. Önskan var att kvadratmeterregeln ska tillämpas även för kyrkorna, precis som i köpcentrum och gym. ”Våra kyrkliga lokaler är i många fall stora och skulle kunna samla betydligt fler än åtta personer om kvadratmetersregeln tillämpades” skrev de bland annat i inlägget.

Debattinlägget avslutas: ”Inkonsekvens underminerar förtroende. Därför hoppas vi att kyrkorna och trossamfunden ska kunna tillämpa kvadratmeterregeln från och med Skärtorsdagen. Vi önskar att regeringen ser över de inkonsekvenser i regleringen som drabbar trossamfunden. Detta är vårt påskupprop 2021!”

I skrivande stund har den ändringen inte kommit och för många församlingar är det för sent att ändra de planer som finns inför påsk. På många håll är det digitala gudstjänster som gäller.

– Många människor har det jätte tufft i denna tid, hur kan vi då finnas till som kyrka, säger Lena Gunnarsson, församlingspedagog i Sköllersta församling.

I Sköllersta märker de att många följer deras gudstjänster, lunchandakter och uppskattar dem.

– I vanliga fall har vi en stor barn- och ungdomsverksamhet, med cirka 100 barn och unga varje vecka. Flest grupper har vi i Pålsboda, berättar Lena Gunnarsson.

Förändringarna innebar att bibelutdelningen till alla sexåringar hölls i kyrkans park, och påskvandringen dit elever i årskurs tre bjuds in fick bli utomhus. 12 konfirmander träffas de ute med.

Till jul delade kyrkan ut pysselpåsar till barn. Det blev så uppskattat att det blev en repris nu till påsk.

– 240 barn anmälde att de ville ha en påskpysselpåse, berättar Lena.

Så en eftermiddag strax före påsk gick påsarna att hämta vid kyrkorna i Pålsboda, Sköllersta och Hjortkvarn.

Till Pålsboda kom 6-åriga Saga Olsson med mamma Sarah.

– Fint initiativ, vi hade även julpåsen, säger Sarah, som konstaterar att det blir ett familjärt påsklov hemma.

Saga älskar att pyssla, gärna påskkycklingar, att rita, måla och pärla. Hon hoppas att påskharen kommer.

– Förra året kom han med Lovis-godis till min katt men också godis och pengar till mig, säger Saga.

Även Linnea Blomgren, 6 år, från Hällabrottet kom med mamma Jenny Edvardsson för att hämta sin påse.

– Jag hoppas det blir en bra påsk och att påskharen delar ut ägg med godis, säger Linnea som kommer att rida och vara på fritids på lovet.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Sara Sporre, kultursekreterare i Lindesbergs kommun. Foto: Pressbild

Vinterspår en upplevelse i mars 2022

Förra året fick de ställa in på grund av pandemin men nu kommer populära Vinterspår tillbaka.

– I vintras ställdes evenemanget in på grund av pandemin och nu har vi tänkt genomföra vissa förändringar, säger Sara Sporre kultursekreterare på Lindesbergs kommun i en pressinfo.

Största förändringen är att datumet flyttas från första helgen i februari till första helgen i mars då flera deltagare under åren har tyckt att evenemanget ligger för nära julen.

– Vi kallar det Vinterspår 2.0. För deltagare som vill vara mer engagerade går det att anmäla sig till arbetsgrupper som kommer att se till att Vinterspår utvecklas och blir en av de bästa upplevelserna under året, säger Sara Sporre.

Syftet med Vinterspår är en mötesplats för det oväntade. Människor i olika åldrar och från olika platser kan utbyta tankar och samtal. Alla kan som vill kan delta med sina konstuttryck så som måleri, hantverk, dans, musik, litteratur, teater, film och foto.

2008 startade Vinterspår på initiativ av Lindesbergs Konstförening. Det har utvecklats till ett av kommunens största kulturevenemang med över hundra deltagare och tusentals besökare varje år.

Veterantraktorns rapportkort är mest efterfrågat på arkivet

Efter en liten film på Youtube blev veterantraktorns rapportkort det mest efterfrågade på Arkiv Sörmland.

Samverkan och nattvak i kampen mot båtstölder

Upprepade stölder av båtar, polisen tipsar om båtsamverkan för att minska risken.

Medaljregn över länets mathantverkare

Två guldmedaljer, två silver och två brons. Länets mathantverkare gjorde bra ifrån sig i SM i mathantverk som gick av stapeln under förra veckan.
Jonas har öga för lappugglan. 85 till 90 procent av bilderna i boken är tagna i Örebro län. Foto: Jonas Classon
"Night Hunter" den världsberömda lappugglan från länet som publicerats i The Times två gånger och ställts ut på bland annat Natural History Museum i London. Foto: Jonas Classon
Jonas Classon, prisbelönt fotograf från Kumla. Foto: Sofie Isaksson
Nu är Jonas Classons bok ute efter tio års fotograferande.

Det är svårt att inte fascineras av lappugglan

2019 tar Jonas Classon från Kumla den numera världsberömda bilden av lappugglan i fullmånens sken. Bilden höll han hemlig för bokprojektet lappuggla.

Då när Jonas Classon tog den bilden av lappugglan trodde han knappt på vad han såg.

– Jag tittade på kamerans display och trodde inte på det. Jag skakade när jag kom hem och satte i minneskortet i kortläsaren. Hur skulle bilden se ut, var den skarp… När jag såg den på skärmen trodde jag att jag skulle ramla ihop, berättar en mycket glad Jonas Classon som just suttit och signerat böcker för packning och utsändning och tillägger:

– Varje gång jag tagit en bild som överträffat mina förväntningar, så tänker jag att det går att toppa. Men denna bild visste jag inte hur jag skulle kunna toppa.

Tioårsprojekt

Det har gått tio år sedan Jonas Classon lämnade sjuksängen efter en lång sjukdomsperiod, något som Länsposten skrivit om i ett tidigare reportage. Nu ges en unik skildring av lappugglan ut i bokform ”Lappuggla, skogens dolda väsen” med fotografier av Jonas och texter av Anna Froster, biolog, journalist och författare, på Avium Förlag, där Örebrofotografen Roine Magnusson är förläggare.

– Jag klev i princip ut från tv-studion och satte igång arbetet med boken efter all uppmärksamhet just den bilden fick, säger Jonas.

En av huvudkaraktärerna i boken är lappugglan bakom den världsberömda bilden ’’Night Hunter’’. Bilden blev snabbt världskänd och har prisats med några av de stora internationella fotopriserna och publicerats i hundratals tidningar runt om i världen hösten 2020.

Bilderna tagna i länet

24-årige Jonas har arbetat med att följa lappugglan, vilket är ungefär ett tiotal individer i fyra revir parallellt under tio års tid. Han började som 14-åring, då som en rekreation från sin sjukdomsperiod. 85-90 procent av bilderna i nya boken är tagna i länet.

– Vilket är jättehäftigt, det är drygt tio år sedan lappugglan dök upp i större utsträckning här, säger Jonas.

– Lappugglan har så många häftiga egenskaper – det är svårt att inte fascineras av den.

Bilderna i boken är en blandning av intima porträtt, grafiska bilder och unika skeenden ihopvävt med Anna Frosters texter. Jonas berättar att boken fått stort allmänintresse.

– Syftet och tanken var att breda massan, som Alva 14 år till Stureplans-stekaren skulle kunna tycka att boken är intressant, fågelskådare vet ju redan hur magisk lappugglan är.

Jonas har fått fortsatt förtroende som Canon-ambassadör genom förlängt kontrakt, detta innebär föreläsningar på mässor med bildvisningar, som han kombinerar med sitt fotograferande.

Classons första bok Svart album, en personlig fotobok om hans väg ut ur mörkret genom fågelfotografi, gavs ut på eget förlag 2020. Även detta projekt arbetade han med under en tioårsperiod.

Relaterade artiklar:

Jonas sökte strimmor av ljus bland fåglarna (2020-09-11)