Hälleforsaren Jan Skogh 55 år fick 2021 års ledarstipendie av Hällefors kommun. Jan är mycket uppskattad för prova-på skytte för ungdomar och damer. Foto: Privat

Eldsjälen Jan Skogh prisad och omtyckt ungdomsledare

En överraskad Jan Skogh fick årets ledarstipendium av Hällefors kommun.

Grattis Jan, du beskrivs som en eldsjäl?

– Kul när vi små föreningar får uppmärksamhet. Eldsjäl, ja det kanske man kan säga. Jag har hållit på minst 15 år och är ungdomsansvarig i Hällefors-kretsen för Jägarförbundet.

Till vardags jobbar Jan i skogen och kör skördare åt Stora Enso. Fritiden består av jakt och skytte. Han är uppvuxen med jakt och i skogen trivs han. Älghunden Nessie och taxarna Trissa och Doris är jaktkompisarna.

– Inom jakten gäller det att ha respekt, vett och etikett. Det gäller att se helheten med naturen och djuren, det är viktigt att få fram när man ska börja jaga.

– Som ledare är jag prestigelös, ungdomarna ska även ha lite kul så de får tävla mot sina föräldrar, uppskattat och så grillar vi lite korv.

När skolan slutar börjar årets ungdomsskytte i juni och juli. Pandemins restriktioner kommer avgöra årets upplägg. Det är framför allt lerduvsskytte men även prova-på kulskytte.

Årets kulturstipendium går till sångerskan och låtskriverskan Angelica Carlsson. En målmedveten talang som skriver och släpper sina egna låtar på olika sociala plattformar.

Årets idrottsstipendium går till Dennis Olsson Hällefors Motorklubb. Hällefors MK har fostrat många talanger och Dennis är en av dem.

Kommunstyrelsen beslutar årligen att utse en person eller förening till Kultur-, ledar- och idrottsstipendium. Personen ska vara född, bosatt eller verksam i Hällefors kommun eller att föreningen är verksam i kommunen. Prissumman är 5000 kronor.