Hälleforsaren Jan Skogh 55 år fick 2021 års ledarstipendie av Hällefors kommun. Jan är mycket uppskattad för prova-på skytte för ungdomar och damer. Foto: Privat

Eldsjälen Jan Skogh prisad och omtyckt ungdomsledare

En överraskad Jan Skogh fick årets ledarstipendium av Hällefors kommun.

Grattis Jan, du beskrivs som en eldsjäl?

– Kul när vi små föreningar får uppmärksamhet. Eldsjäl, ja det kanske man kan säga. Jag har hållit på minst 15 år och är ungdomsansvarig i Hällefors-kretsen för Jägarförbundet.

Till vardags jobbar Jan i skogen och kör skördare åt Stora Enso. Fritiden består av jakt och skytte. Han är uppvuxen med jakt och i skogen trivs han. Älghunden Nessie och taxarna Trissa och Doris är jaktkompisarna.

– Inom jakten gäller det att ha respekt, vett och etikett. Det gäller att se helheten med naturen och djuren, det är viktigt att få fram när man ska börja jaga.

– Som ledare är jag prestigelös, ungdomarna ska även ha lite kul så de får tävla mot sina föräldrar, uppskattat och så grillar vi lite korv.

När skolan slutar börjar årets ungdomsskytte i juni och juli. Pandemins restriktioner kommer avgöra årets upplägg. Det är framför allt lerduvsskytte men även prova-på kulskytte.

Årets kulturstipendium går till sångerskan och låtskriverskan Angelica Carlsson. En målmedveten talang som skriver och släpper sina egna låtar på olika sociala plattformar.

Årets idrottsstipendium går till Dennis Olsson Hällefors Motorklubb. Hällefors MK har fostrat många talanger och Dennis är en av dem.

Kommunstyrelsen beslutar årligen att utse en person eller förening till Kultur-, ledar- och idrottsstipendium. Personen ska vara född, bosatt eller verksam i Hällefors kommun eller att föreningen är verksam i kommunen. Prissumman är 5000 kronor.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Idrottsföreningen förverkligar ungdomars medborgarförslag

Förra sommaren skrev nu 11-åriga Ruben och Simon ett medborgarförslag till Lekebergs kommun med en önskan om en MTB-bana. Nu gör idrottsföreningen verklighet av killarnas idé.

Kräftorna i Vättern blir fler men mindre

Vätterns kräftor blir allt fler - men de växer inte till sig och det gör att de inte blir intressanta för yrkesfiskarna.
Adam Kirstein Reuterswärd, Spelfriheten AB. Foto: Spelfriheten AB

Ny öppenvårdsbehandling för länets spelberoende

Digital behandling för spelberoende och anhöriga. – Det ska vara lätt att kunna sköta både jobb, familj och sin sjukdom, säger Adam Kirstein Reuterswärd på företaget Spelfriheten.

Länets tolv kommuner har tecknat ramavtal med företaget Spelfriheten som bedriver öppenvårdsbehandling för spelmissbruk.

– Vi är specialiserade på spel. Vi har runt 700 hjälpsökande varje månad, det är folk från hela landet som ringer. Problemet med spelberoende har ökat under pandemin, berättar marknadsansvarig Adam Kirstein Reuterswärd som själv har varit spelfri i nästan fem och ett halvt år.

Lång behandling

Resultatet av ett spelmissbruk kan vara ödelagd ekonomi, förlorade relationer, depression och självmordstankar. Spelfrihetens behandling innehåller flera olika delar och vänder sig också till de anhöriga.

– Det som är speciellt med oss är att behandlingen är ganska lång, behandlingen pågår i ett år och fyra månader. I början är det tre gånger i veckan. Som spelberoende behöver man hitta dagliga rutiner för att klara sig från att spela. Det har ju upptagit stor tid som man nu måste fylla med annat, förklarar Adam Kirstein Reuterswärd.

I lokalen på Kyrkogatan 3 i Örebro kan man ha det första samtalet med den beroende, man ska kunna träffa andra och man ska ha föreläsningar.

– Både gruppbehandling och individuella samtal erbjuds digitalt. Det är både sårbart och givande att man kan vara i sitt hem där man är trygg och ha sina samtal.

Örebro kommun är först i landet med en ny sorts sortering av restavfall. Foto: Stockholm Exergi

Minskat avfall med ny metod

För att minska klimatutsläppen inför Örebro kommun nu maskinell sortering av restavfall som ett komplement till den källsortering som görs av örebroarna. Örebro är en av de första i landet med den här typen av sortering.

– Vi är stolta över att ta detta steg som är en viktig del i att sänka klimatutsläppen och nå kommunens övergripande hållbarhetsmål. Enligt studier bidrar den maskinella sorteringen till att koldioxidutsläppen minskar med 4 500 ton, vilket motsvarar 1 000 örebroares koldioxidutsläpp per år, säger Ola Eklöf, avfallsingenjör på tekniska förvaltningen, i ett pressmeddelande.

Den maskinella sorteringen görs på en materialåtervinningsanläggning, så kallad Material Recovery Facility (MRF), som enligt beräkningar ska kunna sortera ut cirka 3 500 ton återvinningsbart material per år. Överenskommelsen mellan Örebro kommun och Stockholm Exergi innebär att minst hälften av det återvinningsbara material som slängts som restavfall kommer att sorteras ut.

Målet är att minska kommunens mat- och restavfall med minst 25 procent mellan år 2015 och 2025. Avtalet med Stockholm Exergi börjar gälla år 2022.

Christina gör comeback i närradion

Mellan 2003 och 2009 ledde Christina Nilsson programmet "Kulturen" i Kumla närradio 94,3. I höst gör hon comeback och först ut blir ett program där hon träffar sina idoler i dansbandet Donaldz.