Vargen och det rödgröna kriget

Under slutet av åttiotalet lärde vi oss begreppet ”rosornas krig”. Det syftade till konflikter inom arbetarrörelsen. På den tiden var Socialdemokraterna ett statsbärande parti och all oenighet inom partiet lyftes på traditionellt maner upp i media. Även då.

Nu är S-partiet inte lika dominerande i svensk politik längre. Här i länet dristar jag mig till att säga att rosornas krig har utökats till ”det rödgröna kriget”. Det vill säga oenighet mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Jag pratar om vargfrågan.

Jag har pratat om den i över 20 år och sagt ungefär samma sak. Vargen får inte påverka livet på landsbygden negativt. Alla har ett ansvar att värna artrikedom, men alla har också en lagstadgad rätt att värna sin egendom.

Vargen måste förvaltas med jakt. Det går inte att skrämma bort den. Att stänga ute alla vargar med stängsel är praktiskt omöjligt. Vargen hoppar över eller gräver sig under om den vill ta sig igenom. Det är heller inte ekonomiskt försvarbart att stängsla in alla husdjur som finns i vargens närhet. En sådan kassakista finns inte i statens gömmor.

I somras var länets riksdagsledamöter på studiebesök i en fårhage i Askersund. Där hade ett stort angrepp av varg ägt rum. Alla var rörande överens om att bonden inte skulle lida ekonomisk skada, att länet har haft ett alltför stort tryck av varg jämfört med andra län och att skyddsjakt borde ha skett på platsen.

Sedan dess har ett förslag från Centerpartiet beretts och beslutats i riksdagen. Huvudsyftet var att underlätta för skydds- och licensjakt, att tillåta att hela revir skjuts bort om det är nödvändigt och att staten ska ta större ansvar för skyddsjakt.

Varken S eller MP röstade igenom förslaget. Till råga på allt får vi läsa insändare i länets tidningar från S om att Örebro län borde få ett andrum från varg och att riksdagen borde se över skyddsjakten. Och MP skriver att fårbesättningar minsann inte alls har minskat i länet och drar statistik från SCB. Därmed negligerar de all oro hos djurägare av alla slag, samt den oro bönderna bär om de har råd och tid att sätta upp stängsel. Det tycker minsann MP att vi har råd till, men de brukar förfoga över en för andra osynlig skattkista.

Ibland går ord och handling inte ihop. Långt därifrån.

Helena Vilhelmsson (C) riksdagsledamot