Barnböckerna som skulle till Strängnäs hamnade hos Mia Östlund i Degerfors - som tog väl hand om dem. Foto: Alexandra Uhlmann Konjicija
"De var lite oroliga i början, men lugnade snart ner sig när jag lovade att skicka dem rätt. De var lite frusna (vi har det kallt här i Degerfors) så de fick låna min sjal att värma sig med."
Mia Östlund Foto: Selfie

Fantasifulla Mia hjälpte barnböcker på vift

Barnbibliotekets böcker kom på avvägar. I stället för att landa i Strängnäs hamnade barnböckerna i Degerfors på Möckelngymnasiet hos Mia Östlund.

I facebookgruppen ”Märkliga bibliotekshistorier” undrade Mia Östlund i Degerfors vems böcker hon fått i sin bokleverans till Degerfors. Det var barnböcker – så de hade verkligen kommit fel, då Mia är skolbibliotekarie på Möckelngymnasiet i Degerfors.

I gruppen svarade Alexandra Uhlmann Konjicija. Mia och Alexandra började skriva till varandra via messenger. Böckerna som var på vilovägar visade sig vara beställda gåvoböcker till barn som deltar i sommarslovsläsning i Strängnäs.

Skapade lite bus

Mia bestämde att hon skulle hitta på lite bus med böckerna. Hon levandegjorde dem, skapade en berättelse och tog bilder på dem i olika situationer när de fick lära känna de andra äldre böckerna. Det börjar med ”Era böcker gick vilse….” ”Först var de lite oroliga men lugnade ner sig när jag lovade att jag skulle skicka dem rätt.”

– Att Mia skulle ta hand om böckerna och skicka dem till oss blev en grej. När de väl kom fram och hon hade gjort ett sådant fint brev så kände vi att vi ville svara, säger Amanda Greek.

Amanda Greek och hennes kollega Alexandra Uhlmann Konjicija filmade brevet och bilderna och gjorde en liten film som svar och tack.

Det gäller att vara fantasifull och kanske är det just lite extra hos bibliotekarier – allt för läsandet skull. I Degerfors föredrar eleverna true crime, deckare och biografier. Det bästa är om det är otäckt och sant samtidigt menar Mia.

– Det gäller att vara fantastifull, påhittig och hitta på roligheter för att få dem att läsa. Böcker i en bokhylla är ingen rolig syn, säger Mia, som ordnar olika skyltningar med böcker under året.

– Nu ska jag köra Brott och Straff så det blir svartgul varnningstejp över fönstret har jag tänkt.

Eleverna det bästa

Det allra bästa med biblioteksjobbet är eleverna säger Mia och nu är det mycket färre elever närvarande på Möckelngymnasiet pågrund av coronapandemin.

– Jättetråkigt nu när det är distansundervisning. Mycket dötid och lästid för mig. Jag har gått hem med böcker till elever ibland, säger Mia.

Den lilla filmen ligger på Facebooksidan Barnbiblioteken i Strängnäs kommun för den som är intresserad. Böckerna som gick vilse är gåvoböcker till barnen som deltar i sommarboken. Barnen lånar och läser fem böcker och så får de en bok, så det var ju tur att de kom tillrätta och till just Mia Östlund i Degerfors.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Gula ladan har blivit röd och fått en morot i toppen och därmed blivit Morotshuset. På fredag visas den nya samlingsplatsen. Foto: Centrumföreningen
Per Johansson är fotografen bakom välkomstskylten. Foto: Per Johansson

Skylten invigs och Morotshuset visas i Stora Mellösa

Marknadsföringen av Stora Mellösa tar nu nästa steg när det är dags att inviga välkomstskylten. Samtidigt presenteras Morotshuset.

Under våren har Centrumgruppen och vägföreningen i Stora Mellösa arbetat fokuserat för att på olika sätt göra orten synligare.

Det har bland annat skett genom att förnya och skapa ett tydligare centrum på orten, som nu också fått en egen slogan. Av de 40 olika förslag på slogans kom in valdes ”Välkommen till Stora Mellösa – Platsen för goda upplevelser”, som Sven Söderlund skrivit.

Tillsammans med bilder av fotograf Per Johansson ska ortens egen slogan finnas på en välkomstskylt.

I kväll, fredag 30 juli, klockan 18 sker en liten officiell invigning av den nya skylten. Den sitter på familjen Sundhs röda lada vid väg 207.

Vid invigningen kommer det också att bli möjligt att besöka Morotshuset, som tidigare var gult men nu blivit rött, och där det bland annat varit bussgarage.

– Tanken är att föreningar, företagare och privatpersoner ska kunna låna Morotshuset för att visa utställningar, ha försäljning eller annat som gör centrum levande, berättar Pernilla Bergman Tano, aktiv i Centrumgruppen.

Planen är också att det i huset ska finnas olika saker som förknippas med morötter: bilder, skyltar, berättelser eller verktyg. Sådant material efterlyser Centrumföreningen även just nu. Morotshuset kommer så småningom få en egen skylt, med karta över orten och dess sevärdheter.

Vid fredagens lilla invigningen kommer Birgitta Wallentin Khatib-Nia också att framföra Mellösasången, som hon själv skrivit.

Förväntansfullt inför skördestart

Tidigt höstkorn har redan tröskats på sina håll i länet, men det dröjer ännu någon eller några veckor innan tröskorna börjar gå på allvar.

Kunskap och koll viktigt nära vatten

Bada aldrig ensam, använd flytväst och ha nära uppsikt över barnen.Det är Anette Yngvesson Hjorts, Svenska livräddningssällskapet, viktigaste råd för att förhindra fler drunkningar.
Britt Rosén, Ulla-Britt Larsson och Ingegerd Magnusson i föreningen Hantverket. Foto: Ann-Louise Larsson
Foto: Ann-Louise Larsson
Foto: Ann-Louise Larsson

Hantverket tvingas lägga ner – kassan tom efter pandemin

Föreningen Hantverket, som under 13 år drivit butik i Laxå, tvingas lägga ner. – Kassan är tom. Vi har levt på konstgjord andning det senaste halvåret, säger föreningens ordförande Ingegerd Magnusson.

Hantverkets butik i Laxå, där medlemmarna sålt både eget hantverk och garn och arrangerat stickkafé, har varit mycket uppskattad genom åren och hade inte pandemin satt käppar i hjulen hade medlemmarna gärna fortsatt med sin verksamhet.

– I vanliga fall är vi ute mycket på marknader och säljer vårt hantverk och har lotteriet. Nu har det inte varit något sådant sedan i mars förra året och pengarna är helt enkelt slut. Vi får inte in tillräckligt enbart på butiken för att täcka hyra och omkostnader, säger Ingegerd Magnusson.

Den 12 augusti är sista dagen som butiken håller öppet. I samband med att butiken stänger läggs också föreningen ner.

– Vi är några som håller på med porslinsmålning som fortsatt kommer hyra ett rum där vi har vår brännugn. Men det gör vi privat och har inga planer på någon ny förening. säger Ingegerd.

Medlemmarna har hjälpts åt att på ideell basis bemanna butiken och för många kommer det kännas tomt att inte ha Hantverket att gå till.

Föreningen har fått ekonomisk hjälp både från NBV, kulturnämnden och från hyresvärden men ser inga möjligheter att komma på fötter igen.

– Vi har försökt hitta någon som vill ta över verksamheten, men det har inte gått och därför var vi tvungna att ta det här beslutet. Vi vill passa på och tacka alla som har stöttat oss under de här åren som vi har varit igång.

Campingägare vill sänka hastigheten ytterligare

Det körs för fort förbi Revelbadets camping i Laxå. Det anser campingens ägare Anki Jernsbro som nyligen ansökt hos länsstyrelsen om en hastighetssänkning till 40 kilometer i timmen.