Barnböckerna som skulle till Strängnäs hamnade hos Mia Östlund i Degerfors - som tog väl hand om dem. Foto: Alexandra Uhlmann Konjicija
"De var lite oroliga i början, men lugnade snart ner sig när jag lovade att skicka dem rätt. De var lite frusna (vi har det kallt här i Degerfors) så de fick låna min sjal att värma sig med."
Mia Östlund Foto: Selfie

Fantasifulla Mia hjälpte barnböcker på vift

Barnbibliotekets böcker kom på avvägar. I stället för att landa i Strängnäs hamnade barnböckerna i Degerfors på Möckelngymnasiet hos Mia Östlund.

I facebookgruppen ”Märkliga bibliotekshistorier” undrade Mia Östlund i Degerfors vems böcker hon fått i sin bokleverans till Degerfors. Det var barnböcker – så de hade verkligen kommit fel, då Mia är skolbibliotekarie på Möckelngymnasiet i Degerfors.

I gruppen svarade Alexandra Uhlmann Konjicija. Mia och Alexandra började skriva till varandra via messenger. Böckerna som var på vilovägar visade sig vara beställda gåvoböcker till barn som deltar i sommarslovsläsning i Strängnäs.

Skapade lite bus

Mia bestämde att hon skulle hitta på lite bus med böckerna. Hon levandegjorde dem, skapade en berättelse och tog bilder på dem i olika situationer när de fick lära känna de andra äldre böckerna. Det börjar med ”Era böcker gick vilse….” ”Först var de lite oroliga men lugnade ner sig när jag lovade att jag skulle skicka dem rätt.”

– Att Mia skulle ta hand om böckerna och skicka dem till oss blev en grej. När de väl kom fram och hon hade gjort ett sådant fint brev så kände vi att vi ville svara, säger Amanda Greek.

Amanda Greek och hennes kollega Alexandra Uhlmann Konjicija filmade brevet och bilderna och gjorde en liten film som svar och tack.

Det gäller att vara fantasifull och kanske är det just lite extra hos bibliotekarier – allt för läsandet skull. I Degerfors föredrar eleverna true crime, deckare och biografier. Det bästa är om det är otäckt och sant samtidigt menar Mia.

– Det gäller att vara fantastifull, påhittig och hitta på roligheter för att få dem att läsa. Böcker i en bokhylla är ingen rolig syn, säger Mia, som ordnar olika skyltningar med böcker under året.

– Nu ska jag köra Brott och Straff så det blir svartgul varnningstejp över fönstret har jag tänkt.

Eleverna det bästa

Det allra bästa med biblioteksjobbet är eleverna säger Mia och nu är det mycket färre elever närvarande på Möckelngymnasiet pågrund av coronapandemin.

– Jättetråkigt nu när det är distansundervisning. Mycket dötid och lästid för mig. Jag har gått hem med böcker till elever ibland, säger Mia.

Den lilla filmen ligger på Facebooksidan Barnbiblioteken i Strängnäs kommun för den som är intresserad. Böckerna som gick vilse är gåvoböcker till barnen som deltar i sommarboken. Barnen lånar och läser fem böcker och så får de en bok, så det var ju tur att de kom tillrätta och till just Mia Östlund i Degerfors.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.