Bergslagsledens vandringsleder, isfiske, cykling och orientering står på landshövding Maria Larssons program under Friluftslivets år 2021. Bilden är från Tomasboda. Foto: Cathrine Gustavsson
Foto: Cathrine Gustavsson

Landshövdingen testar länets friluftsliv under 2021

Nu är programmet klart för hur landshövding Maria Larsson ska besöka länets alla kommuner under Friluftslivets år 2021. Ljusnarsberg, Kumla och Degerfors får besök i mars.

”Äntligen drar vi igång med med att besöka alla länets kommuner.” Så säger landshövding Maria Larsson i pressinfo från länsstyrelsen.

I dag den 17 mars, åker hon till Nittälvsdalen i Ljusnarsberg för att prova snöskovandring.

Nästa vecka är det dags för isfiske i Fasaskogen, Degerfors – om isen tillåter – och veckan före påsk blir det geocaching i Kvarntorp, Kumla.

Till varje tillfälle är politiker och tjänstemän från respektive kommun inbjudna. I pressinfon står att det även ska bli diskussioner om vilka förutsättningar friluftslivet har i kommunen och vilka framtida utvecklingsmöjligheter som finns.

– Vi hoppas att få inspel och tankar kring kommunernas och olika organisationers arbete med friluftsliv och inventera vad vi kan göra tillsammans, säger landshövding Maria Larsson också inför besöken.

Program:

28 april: Örebro, Hjälmaren, fågelskådning.

20 maj: Laxå, Tiveden, skogsbad och stiglös vandring.

8 juni, Hällefors, picknick och walk in tweed.

1 juli, Lekeberg, Sixtorp, sova ute.

24 augusti, Askersund, Vättern, segling.

17 september, Lindesberg, Bergslagsleden, Kloten.

22 oktober, Nora, Kottaberget, cykling.

9 november, Hallsberg, orientering.

2 december, Karlskoga, dialog/planera för friluftsliv.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Allt fler idrottsföreningar ska dela på skötselbidrag

Antalet föreningar i Örebro kommun som söker skötselbidrag för sina anläggningar har ökat fem år i rad. Samtidigt har summan de ska dela på legat stilla länge och i år får 19 föreningar sänkt nivå. Hampetorp Odensbackens IF tappar mest, både procentuellt och i kronor, medan Latorp, med ny konstgräsplan,…

Närtrafiken dröjer – pandemin påverkar

I december togs beslut om att införa Närtrafik i hela länet. Nu pågår planeringen. På grund av pandemin är det fortfarande oklart när den kommer att kunna starta.

MC-klubb bygger mobil scen

Det blir Network MC som kommer stå som ansvarig för den mobila scen som "Förnya Odensbacken" fått pengar till.

Tungt avfall från Röfors sorteras nu i Hallsberg

Nu är arbetet med att forsla bort och sortera Röforsavfallet i full gång. Ännu har inget farligt hittats men materialet är tyngre än vad någon tidigare trott.

Metallsök gav guldfynd i Husby

I höstas var det Hassle - i helgen var det Husby. Metallsökarna fortsätter att leta föremål i Glanshammarstrakten. En guldring hittades denna gång och en ny sökning är redan inbokad till i höst.