Bergslagsledens vandringsleder, isfiske, cykling och orientering står på landshövding Maria Larssons program under Friluftslivets år 2021. Bilden är från Tomasboda. Foto: Cathrine Gustavsson
Foto: Cathrine Gustavsson

Landshövdingen testar länets friluftsliv under 2021

Nu är programmet klart för hur landshövding Maria Larsson ska besöka länets alla kommuner under Friluftslivets år 2021. Ljusnarsberg, Kumla och Degerfors får besök i mars.

”Äntligen drar vi igång med med att besöka alla länets kommuner.” Så säger landshövding Maria Larsson i pressinfo från länsstyrelsen.

I dag den 17 mars, åker hon till Nittälvsdalen i Ljusnarsberg för att prova snöskovandring.

Nästa vecka är det dags för isfiske i Fasaskogen, Degerfors – om isen tillåter – och veckan före påsk blir det geocaching i Kvarntorp, Kumla.

Till varje tillfälle är politiker och tjänstemän från respektive kommun inbjudna. I pressinfon står att det även ska bli diskussioner om vilka förutsättningar friluftslivet har i kommunen och vilka framtida utvecklingsmöjligheter som finns.

– Vi hoppas att få inspel och tankar kring kommunernas och olika organisationers arbete med friluftsliv och inventera vad vi kan göra tillsammans, säger landshövding Maria Larsson också inför besöken.

Program:

28 april: Örebro, Hjälmaren, fågelskådning.

20 maj: Laxå, Tiveden, skogsbad och stiglös vandring.

8 juni, Hällefors, picknick och walk in tweed.

1 juli, Lekeberg, Sixtorp, sova ute.

24 augusti, Askersund, Vättern, segling.

17 september, Lindesberg, Bergslagsleden, Kloten.

22 oktober, Nora, Kottaberget, cykling.

9 november, Hallsberg, orientering.

2 december, Karlskoga, dialog/planera för friluftsliv.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.