Grattis Tusse, svenska folket och Nora!

Vinnaren av den svenska melodifestivalen 2021 är Tousin Chiza. Krigsflyktingen från Kongo-Kinshansa som kom till Sverige utan föräldrar och bodde sina första år i Nora!

Grattis Tusse, svenska folket och Nora!

Den här segern tillfaller mångfalden! Han är ung, mörkhyad, och klädd utanför normen hur en 19-årig kille ska se ut: Vinröd silkesdräkt med rosett, högklackade glittriga pumps och strass halsband.

Inte en miljon men tre miljoner tittarröster är ett styrkebesked. Sverige står upp för färgstark variation.

I konstrasternas Sverige deklarerar samma vecka SD:s partisekreterare att islam är en ”avskyvärd religion”. Som vanlig kom offerkoftan fram och han menar sig ha blivit ”vantolkad” men stod senare fast vid sitt utspel. Att ett populistiskt och främlingsfientligt parti vill undergräva vår demokrati och mångfald, som är fastslagen i grundlagen, ligger i partiets skamlösa natur.

Grundlagen definierar att Sverige ska ”motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationalitet eller etiskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder…”.

SD:s utspel bekräftar ränderna. Låt det bli partisekreterarens sista minuters kändisskap.

Mer sorgligt är borglighetens värderingslösa ränder som med öppna ögon omfamnar galenskapen. Vad gör man inte för komma över spärren, få majoritet eller bilda regering oavsett om det är på kommunal eller nationell nivå?

Det är dags att stå upp för mångfalden. Det är dags att stå upp för alla väljare. Du är ok för att du är du, precis som du är!

Liberala Centerpartiet står fast rotad i värderingen att mångfald är det naturliga, att människor varierar och att olika är normen. Det är vår styrka, därför behövs frihet att kunna välja det som passar mig som individ.

Jag lyssnar på texten till Tusses ”Voices” och tänker att det är precis så vi ska göra: Lyssna på miljoner människor, glömma hatarna, stå upp för värderingar och göra skillnad:

“Let’s make a brand new start. Can’t stop us now, forget the haters. Get up and live and make it matter. There’s more to life so go ahead and sing it out. Can you hear a million voices?”

Tobias Nygren (C) Ledamot kommunfullmäktige, Hällefors