Kia Löwenbrink, ordförande i Röda Korset-kretsen i Lindesberg, berättar om storsatsningen med en ny butik och lanthandel. Foto: Arkivbild: Ann-Louise Larsson

Röda Korset storsatsar på ny butik i Lindesberg

Röda Korset storsatsar i Lindesberg på en helt ny butik på 700 kvadratmeter. Dessutom ska den befintliga butiken på Kungsgatan göras om till en nostalgibutik.

Redan den första maj räknar ordförande Kia Löwenbrink med att båda verksamheterna ska vara igång. Röda Korset har precis tagit över Elon-butikens tidigare lokaler bredvid Lidl i Lindesberg. Här disponerar de 700 kvadratmeter butik- och samlingsyta och ytterligare 300 kvadratmeter lager. Här ska de ha verksamhet såsom läxhjälp, språkkafé och utbildningar bland annat. Men även en traditionell second hand-butik med kafé och där kommer de ha plats för att ta emot och sälja möbler, vilket de inte kunnat göra tidigare.

Den nuvarande affären på Kungsgatan ska förvandlas till en nostalgibutik. Här ska de ska sälja gamla bruksföremål, olika slags hantverk och besökarna ska kunna slå sig ner för en fika och köpa hembakat kaffebröd till kaffet. Där kommer även finnas lotteri och stickkafé.

– Jag är överlycklig. Jag hade den här visionen redan för två år sedan, det känns fantastiskt att nu kunna göra den här satsningen, säger Kia Löwenbrink.

En butiksansvarig ska att anställas till den nya butiken, som till en början planeras hålla öppet onsdag till och med lördag. Resten av driften sker med volontärer. Utöver volontärerna fortsätter samarbetet med Lindesbergs kommun där man tar emot personer som står långt från arbetsmarknaden samt ger möjlighet till feriearbetande skolungdom att prova på arbetslivet.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Idrottsföreningen förverkligar ungdomars medborgarförslag

Förra sommaren skrev nu 11-åriga Ruben och Simon ett medborgarförslag till Lekebergs kommun med en önskan om en MTB-bana. Nu gör idrottsföreningen verklighet av killarnas idé.

Kräftorna i Vättern blir fler men mindre

Vätterns kräftor blir allt fler - men de växer inte till sig och det gör att de inte blir intressanta för yrkesfiskarna.
Adam Kirstein Reuterswärd, Spelfriheten AB. Foto: Spelfriheten AB

Ny öppenvårdsbehandling för länets spelberoende

Digital behandling för spelberoende och anhöriga. – Det ska vara lätt att kunna sköta både jobb, familj och sin sjukdom, säger Adam Kirstein Reuterswärd på företaget Spelfriheten.

Länets tolv kommuner har tecknat ramavtal med företaget Spelfriheten som bedriver öppenvårdsbehandling för spelmissbruk.

– Vi är specialiserade på spel. Vi har runt 700 hjälpsökande varje månad, det är folk från hela landet som ringer. Problemet med spelberoende har ökat under pandemin, berättar marknadsansvarig Adam Kirstein Reuterswärd som själv har varit spelfri i nästan fem och ett halvt år.

Lång behandling

Resultatet av ett spelmissbruk kan vara ödelagd ekonomi, förlorade relationer, depression och självmordstankar. Spelfrihetens behandling innehåller flera olika delar och vänder sig också till de anhöriga.

– Det som är speciellt med oss är att behandlingen är ganska lång, behandlingen pågår i ett år och fyra månader. I början är det tre gånger i veckan. Som spelberoende behöver man hitta dagliga rutiner för att klara sig från att spela. Det har ju upptagit stor tid som man nu måste fylla med annat, förklarar Adam Kirstein Reuterswärd.

I lokalen på Kyrkogatan 3 i Örebro kan man ha det första samtalet med den beroende, man ska kunna träffa andra och man ska ha föreläsningar.

– Både gruppbehandling och individuella samtal erbjuds digitalt. Det är både sårbart och givande att man kan vara i sitt hem där man är trygg och ha sina samtal.

Örebro kommun är först i landet med en ny sorts sortering av restavfall. Foto: Stockholm Exergi

Minskat avfall med ny metod

För att minska klimatutsläppen inför Örebro kommun nu maskinell sortering av restavfall som ett komplement till den källsortering som görs av örebroarna. Örebro är en av de första i landet med den här typen av sortering.

– Vi är stolta över att ta detta steg som är en viktig del i att sänka klimatutsläppen och nå kommunens övergripande hållbarhetsmål. Enligt studier bidrar den maskinella sorteringen till att koldioxidutsläppen minskar med 4 500 ton, vilket motsvarar 1 000 örebroares koldioxidutsläpp per år, säger Ola Eklöf, avfallsingenjör på tekniska förvaltningen, i ett pressmeddelande.

Den maskinella sorteringen görs på en materialåtervinningsanläggning, så kallad Material Recovery Facility (MRF), som enligt beräkningar ska kunna sortera ut cirka 3 500 ton återvinningsbart material per år. Överenskommelsen mellan Örebro kommun och Stockholm Exergi innebär att minst hälften av det återvinningsbara material som slängts som restavfall kommer att sorteras ut.

Målet är att minska kommunens mat- och restavfall med minst 25 procent mellan år 2015 och 2025. Avtalet med Stockholm Exergi börjar gälla år 2022.

Christina gör comeback i närradion

Mellan 2003 och 2009 ledde Christina Nilsson programmet "Kulturen" i Kumla närradio 94,3. I höst gör hon comeback och först ut blir ett program där hon träffar sina idoler i dansbandet Donaldz.