Siv Östman och hennes abstrakta tuschteckningar. Foto: Maria Granlund

Först en färg och sedan en form

Siv Östman från Kvinnersta ställer ut på Kumla bibliotek. – Det bästa som har hänt på länge, säger Siv Östman glatt.

Siv Östman, 64 år, målar med tusch och akryl.

Tuschteckningarna som hon skapar har hon låtit trycka upp på konstnärstryck i begränsad upplaga. Siv har även låtit göra tryck på tyg som sammet, som hon har sytt till kuddar.

Hon alltid målat och skapat vid sidan om sitt arbete.

För 25 år sedan dog hennes allra käresta. Då sökte hon sig till bildterapin och genom att skapa förutsättningslöst utifrån färg blev det en metod som Siv fortsatt med. 

Att börja med färgen och sedan kommer ofta en form. Hon beskriver att det gäller att ha tillit till att släppa loss när man skapar. Det är mestadels abstrakta bilder som kommer till uttryck.

– Det får bli vad det blir. Ett intuitivt skapande och målande. Jag ger mig hän och jag ser att vissa former återkommer alltid, säger Siv.

Siv berättar att hon alltid velat jobba med skapandet. Sedan 2020 satsar hon på det hon velat hela tiden, att jobba åt sig själv och även det konstnärliga skapandet.

– Förra våren tänkte jag vilken rolig vår det ska bli med nätverkande med andra – men så blev det inte med corona som följd, säger Siv som nu är mycket glad åt helgens vernissage och framtida utställningar.

Hennes utställning Färg söker form och form söker färg visas 13 mars – 6 april på Utställningshörnan på Kumla bibliotek.

Det blir ett digitalt vernissage likaså.