De här tio blommorna fick flest röster i kvalomgången har gått vidare till final och nu kan du rösta på den av dessa 10 som du vill ska bli Sveriges nationalblomma. Foto: Illustrationer: C. A. M. Lindman
Enligt Mora Andersson saknar Sverige en nationalblomma. Foto: Emil V. Nilsson

Sveriges bästa blomma utses

– Det saknas en nationalblomma, säger Mora Andersson. Han är ordförande i Svenska Botaniska Föreningen som tagit initiativ till en omröstning om vilken art som ska bli Sveriges officiella nationalblomma.

– Varje landskap har en landskapsblomma och det finns en nationalfågel. Det är klart en nationalblomma är på sin plats, säger Mora Andersson.

Tydligen är det fler än botaniska föreningen som anser det, för i första kvalomgången röstade över 23 000 personer på de 30 förslag som de regionala botaniska föreningarna föreslog.

– Intresset är stort. Jag tror att omröstningen fått extra skjuts av corona, säger han.

Inga politiska blommor

Sveriges grannländer har redan nationalblommor. Danmark har prästkragen, Island fjällsippan, Finland har liljekonvalj och Norge har faktiskt två – fjällbrud och ljung.

– Vi valde bort grannländernas nationalblommor och de arter som representerar politiska partier i Sverige. Blommorna som kvalat in är vanliga. De finns nästan överallt i Sverige. Jag tror alla går att hitta i samtliga landskap.

Tio blommor kvalade till final: liten blåklocka, smultron, midsommarblomster, linnea, skogsstjärna, rödklöver, hästhov, blåbär, lingon, styvmorsviol.

Överlevt en vinter

På botaniska föreningens facebook har många förtjust kommenterat blommorna, till exempel: ”Hästhov! Ett av dom första säkra vårtecknen som gör alla glada att man har överlevt ännu en nordisk vinter.”

”Styvmorsviol, kräver inte mycket men glädjer alla.”

Är någon av finalisterna typisk för Örebro län?

– Alla finalisterna kan nog sägas vara vanliga i Örebro län, några är väl vanligare i norra skogliga delarna av länet, som blåbär, lingon, skogsstjärna och linnea, andra mer vanliga i södra slättbygden i länet som hästhov, smultron, styvmorsviol, medan rödklöver, liten blåklocka och midsommarblomster kanske är lika vanliga i hela länet.

Här kan du rösta på nationalblomman och i morgon, den 12 mars, är sista dagen att rösta. Den som är nyfiken och vill veta resultatet snabbt får sätta på radion tidigt på lördag morgon. Vinnarblomman kommer att presenteras i Naturmorgon på lördag, den 13 mars.

Relaterade artiklar:

Vilken är din favorit bland vilda blommor? (2021-03-11)

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Idrottsföreningen förverkligar ungdomars medborgarförslag

Förra sommaren skrev nu 11-åriga Ruben och Simon ett medborgarförslag till Lekebergs kommun med en önskan om en MTB-bana. Nu gör idrottsföreningen verklighet av killarnas idé.

Kräftorna i Vättern blir fler men mindre

Vätterns kräftor blir allt fler - men de växer inte till sig och det gör att de inte blir intressanta för yrkesfiskarna.
Adam Kirstein Reuterswärd, Spelfriheten AB. Foto: Spelfriheten AB

Ny öppenvårdsbehandling för länets spelberoende

Digital behandling för spelberoende och anhöriga. – Det ska vara lätt att kunna sköta både jobb, familj och sin sjukdom, säger Adam Kirstein Reuterswärd på företaget Spelfriheten.

Länets tolv kommuner har tecknat ramavtal med företaget Spelfriheten som bedriver öppenvårdsbehandling för spelmissbruk.

– Vi är specialiserade på spel. Vi har runt 700 hjälpsökande varje månad, det är folk från hela landet som ringer. Problemet med spelberoende har ökat under pandemin, berättar marknadsansvarig Adam Kirstein Reuterswärd som själv har varit spelfri i nästan fem och ett halvt år.

Lång behandling

Resultatet av ett spelmissbruk kan vara ödelagd ekonomi, förlorade relationer, depression och självmordstankar. Spelfrihetens behandling innehåller flera olika delar och vänder sig också till de anhöriga.

– Det som är speciellt med oss är att behandlingen är ganska lång, behandlingen pågår i ett år och fyra månader. I början är det tre gånger i veckan. Som spelberoende behöver man hitta dagliga rutiner för att klara sig från att spela. Det har ju upptagit stor tid som man nu måste fylla med annat, förklarar Adam Kirstein Reuterswärd.

I lokalen på Kyrkogatan 3 i Örebro kan man ha det första samtalet med den beroende, man ska kunna träffa andra och man ska ha föreläsningar.

– Både gruppbehandling och individuella samtal erbjuds digitalt. Det är både sårbart och givande att man kan vara i sitt hem där man är trygg och ha sina samtal.

Örebro kommun är först i landet med en ny sorts sortering av restavfall. Foto: Stockholm Exergi

Minskat avfall med ny metod

För att minska klimatutsläppen inför Örebro kommun nu maskinell sortering av restavfall som ett komplement till den källsortering som görs av örebroarna. Örebro är en av de första i landet med den här typen av sortering.

– Vi är stolta över att ta detta steg som är en viktig del i att sänka klimatutsläppen och nå kommunens övergripande hållbarhetsmål. Enligt studier bidrar den maskinella sorteringen till att koldioxidutsläppen minskar med 4 500 ton, vilket motsvarar 1 000 örebroares koldioxidutsläpp per år, säger Ola Eklöf, avfallsingenjör på tekniska förvaltningen, i ett pressmeddelande.

Den maskinella sorteringen görs på en materialåtervinningsanläggning, så kallad Material Recovery Facility (MRF), som enligt beräkningar ska kunna sortera ut cirka 3 500 ton återvinningsbart material per år. Överenskommelsen mellan Örebro kommun och Stockholm Exergi innebär att minst hälften av det återvinningsbara material som slängts som restavfall kommer att sorteras ut.

Målet är att minska kommunens mat- och restavfall med minst 25 procent mellan år 2015 och 2025. Avtalet med Stockholm Exergi börjar gälla år 2022.

Christina gör comeback i närradion

Mellan 2003 och 2009 ledde Christina Nilsson programmet "Kulturen" i Kumla närradio 94,3. I höst gör hon comeback och först ut blir ett program där hon träffar sina idoler i dansbandet Donaldz.