De här tio blommorna fick flest röster i kvalomgången har gått vidare till final och nu kan du rösta på den av dessa 10 som du vill ska bli Sveriges nationalblomma. Foto: Illustrationer: C. A. M. Lindman
Enligt Mora Andersson saknar Sverige en nationalblomma. Foto: Emil V. Nilsson

Sveriges bästa blomma utses

– Det saknas en nationalblomma, säger Mora Andersson. Han är ordförande i Svenska Botaniska Föreningen som tagit initiativ till en omröstning om vilken art som ska bli Sveriges officiella nationalblomma.

– Varje landskap har en landskapsblomma och det finns en nationalfågel. Det är klart en nationalblomma är på sin plats, säger Mora Andersson.

Tydligen är det fler än botaniska föreningen som anser det, för i första kvalomgången röstade över 23 000 personer på de 30 förslag som de regionala botaniska föreningarna föreslog.

– Intresset är stort. Jag tror att omröstningen fått extra skjuts av corona, säger han.

Inga politiska blommor

Sveriges grannländer har redan nationalblommor. Danmark har prästkragen, Island fjällsippan, Finland har liljekonvalj och Norge har faktiskt två – fjällbrud och ljung.

– Vi valde bort grannländernas nationalblommor och de arter som representerar politiska partier i Sverige. Blommorna som kvalat in är vanliga. De finns nästan överallt i Sverige. Jag tror alla går att hitta i samtliga landskap.

Tio blommor kvalade till final: liten blåklocka, smultron, midsommarblomster, linnea, skogsstjärna, rödklöver, hästhov, blåbär, lingon, styvmorsviol.

Överlevt en vinter

På botaniska föreningens facebook har många förtjust kommenterat blommorna, till exempel: ”Hästhov! Ett av dom första säkra vårtecknen som gör alla glada att man har överlevt ännu en nordisk vinter.”

”Styvmorsviol, kräver inte mycket men glädjer alla.”

Är någon av finalisterna typisk för Örebro län?

– Alla finalisterna kan nog sägas vara vanliga i Örebro län, några är väl vanligare i norra skogliga delarna av länet, som blåbär, lingon, skogsstjärna och linnea, andra mer vanliga i södra slättbygden i länet som hästhov, smultron, styvmorsviol, medan rödklöver, liten blåklocka och midsommarblomster kanske är lika vanliga i hela länet.

Här kan du rösta på nationalblomman och i morgon, den 12 mars, är sista dagen att rösta. Den som är nyfiken och vill veta resultatet snabbt får sätta på radion tidigt på lördag morgon. Vinnarblomman kommer att presenteras i Naturmorgon på lördag, den 13 mars.

Relaterade artiklar:

Vilken är din favorit bland vilda blommor? (2021-03-11)

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.