Ulf Schwerin med sin i dag rikskända hårfön - som egentligen är fruns. Den gav önskat resultat. Foto: Isabel Kitzler Hallqvist
Ulf med skylten som påminner om vilken hastighetsbegränsning som gäller. Foto: Isabel Kitzler Hallqvist

Sänk farten där är Ulf Schwerin!

Ulf Schwerin från Stora Mellösa blev rikskändis när han ställde sig vid vägkanten med fruns hårtork. Han tycker att hans uppmärksammade kamp mot fortkörare fick positiva effekter.

Lugnet har lagt sig – men för några månader sedan ville både TV, radio och press prata med Ulf Schwerin. Bland annat medverkade han i programmet Efter fem på TV4 och intervjuades av Aftonbladet.

– Jag kunde aldrig ana att mitt agerande skulle få så stora proportioner, berättar Ulf.

Men kampen för säkrare vägar i Stora Mellösa har fortsatt sedan i höstas. Ulf har skrivit brev till de boende i Stora Mellösa och påmint om att hålla hastigheten på Göksholmsvägen. Han har också varit i kontakt med Örebro kommun, Trafikverket och polisen för att undersöka hur området kan bli säkrare.

Ulf upplever att hans uppmärksammade kamp mot fortkörare i Stora Mellösa har haft positiva effekter.

– Visst finns det fortfarande en och annan fortkörare, men många bilister saktar numera ner vid övergångsstället, där barnen passerar. Det har blivit en märkbar förbättring sedan jag inledde min kamp mot fortkörare i augusti.

Det hela började med att Ulf Schwerins fru läste om en kvinna i Storbritannien, vars dotter hade körts ihjäl i närheten av hemmet. Efter den tragiska händelsen ville kvinnan få bilarna att sänka hastigheten och därför ställde hon sig vid vägen med en hårfön och låtsades vara trafikpolis.

Ulf bestämde sig för att göra likadant, och ställde sig med hustrus hårfön vid Göksholmsvägen i augusti i fjol. Det är ett område där många skolbarn dagligen passerar över ett övergångsställe till och från Stora Mellösa skola, som ligger alldeles i närheten.

Efter att ha blivit rikskändis med hårtorken, ställde sig Ulf Schwerin på nytt vid vägkanten – då med en 30-skylt som han monterat på en pinne. Syftet var att påminna bilisterna om att hastigheten på vägen är 30 kilometer i timmen.

– En del bilförare på den här sträckan glömmer bort hastighetsbegränsningen. Jag stod här med skylten och gjorde tummen upp eller tummen ned till dem som passerade, säger Ulf.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.