Noa Persson och Sixten Härlin har just fått igång en liten brasa Foto: Isabel Kitzler Hallqvist
Bakre raden från vänster: Eddie Nordlund, Nils Andersson, Noa Persson, Alfred Hammar, Sixten Härlin. På främre raden: Ester Ekman, Lily Hammar och Märta Ekman. Foto: Isabel Kitzler Hallqvist
Ledarna Maria Karlsson och Linnea Härlin tillsammans med Märta Ekman, Sixten Härlin och Noa Persson på Ute-draget. Foto: Isabel Kitzler Hallqvist

Roligt att få träffas igen

Under pandemin har Baptistkyrkans aktiviteter för barn och ungdomar fått ställa om. Draget, blev under hösten digitalt – och körde frågesport online. Sedan några veckor tillbaka träffas barn och ledare utomhus, på Ute-draget.

– Vi saknade varandra för mycket, berättar Linn Hammar, som är en av fyra ledare för Ute-draget.

Denna kväll står femkamp på schemat. Vid en snöklädd backe strax intill baptistkyrkan i Stora Mellösa har ledaren Anders Palmqvist just arrangerat en av kvällens grenar, ”sätta eld på ett snöre”. Varje snöre har spänts upp mellan två pinnar, och under dem vilar vedbitar. Mörkret har lagt sig, men vid kyrkan lyser en strålkastare. Barnen ska snart samlas.

Före pandemin träffades barnen, som är mellan åtta och tolv år, inomhus i baptistkyrkan på onsdagarna. Föräldrarna kunde även följa med, och antalet barn kunde vara 30 till 40 per vecka. Restriktionerna gjorde att verksamheten fick ställa om.

Kul att ses igen

När Ute-draget drog igång i början av året fick max 20 barn delta och samtliga aktiviteter sker utomhus. Ledarna Anders Palmqvist, Linn Hammar, Linnea Härlin och Maria Karlsson, är ändå glada över att gruppen kan ses på plats.

– I höstas sågs vi bara digitalt, vi kallade det ”Digi-Draget”. Bland annat körde vi frågesporter hemifrån, och det var ju också roligt, säger Anders Palmqvist.

Men både ledarna och barnen saknade att få träffas på riktigt. Så när Baptistkyrkan ställde om till utomhusaktiviteter i början av året var det väldigt välkommet.

Lily Hammar som är på plats berättar om vad hon tycker är det bästa med Ute-draget.

– Det är roligt att få vara utomhus och att få träffas igen, säger hon och ler.

När alla barn är på plats inleder ledaren Linnea Härlin med att berätta om Jesu liv. Idag fokuserar hon på temat att våga gå sin egen väg och att söka sin identitet.

Därefter delas barnen in i lag. Femkampen inleds med dragkamp, följt av ”kasta vante i hink” och stafett, innan det är dags för ”sätta eld på ett snöre”. Barnen ska starta upp en liten brasa, med hjälp av vedbitar och papper, så att snöret börjar brinna. De fyra ledarna hjälper till och håller hela tiden uppsikt över brasorna. En del av barnen som deltar är även med i scouterna och har tidigare lärt sig hur man tänder en brasa.

Lär sig mycket

Eddie Nordlund har just fått snöret vid en av eldarna att börja brinna. Han tycker att han lär sig mycket under aktiviteterna.

– Det bästa med Ute-draget är att vi får lära oss om just friluftsliv, säger han.

Den sista grenen på femkampen handlar om att vissla Blinka lilla stjärna samtidigt som man mumsar på två kex. Det blir många skratt. Linnea Härlin avslutar kvällen med att berätta mer från Bibeln och sedan får barnen äntligen hoppa i en stor snöhög som finns bredvid kyrkan.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Gula ladan har blivit röd och fått en morot i toppen och därmed blivit Morotshuset. På fredag visas den nya samlingsplatsen. Foto: Centrumföreningen
Per Johansson är fotografen bakom välkomstskylten. Foto: Per Johansson

Skylten invigs och Morotshuset visas i Stora Mellösa

Marknadsföringen av Stora Mellösa tar nu nästa steg när det är dags att inviga välkomstskylten. Samtidigt presenteras Morotshuset.

Under våren har Centrumgruppen och vägföreningen i Stora Mellösa arbetat fokuserat för att på olika sätt göra orten synligare.

Det har bland annat skett genom att förnya och skapa ett tydligare centrum på orten, som nu också fått en egen slogan. Av de 40 olika förslag på slogans kom in valdes ”Välkommen till Stora Mellösa – Platsen för goda upplevelser”, som Sven Söderlund skrivit.

Tillsammans med bilder av fotograf Per Johansson ska ortens egen slogan finnas på en välkomstskylt.

I kväll, fredag 30 juli, klockan 18 sker en liten officiell invigning av den nya skylten. Den sitter på familjen Sundhs röda lada vid väg 207.

Vid invigningen kommer det också att bli möjligt att besöka Morotshuset, som tidigare var gult men nu blivit rött, och där det bland annat varit bussgarage.

– Tanken är att föreningar, företagare och privatpersoner ska kunna låna Morotshuset för att visa utställningar, ha försäljning eller annat som gör centrum levande, berättar Pernilla Bergman Tano, aktiv i Centrumgruppen.

Planen är också att det i huset ska finnas olika saker som förknippas med morötter: bilder, skyltar, berättelser eller verktyg. Sådant material efterlyser Centrumföreningen även just nu. Morotshuset kommer så småningom få en egen skylt, med karta över orten och dess sevärdheter.

Vid fredagens lilla invigningen kommer Birgitta Wallentin Khatib-Nia också att framföra Mellösasången, som hon själv skrivit.

Förväntansfullt inför skördestart

Tidigt höstkorn har redan tröskats på sina håll i länet, men det dröjer ännu någon eller några veckor innan tröskorna börjar gå på allvar.

Kunskap och koll viktigt nära vatten

Bada aldrig ensam, använd flytväst och ha nära uppsikt över barnen.Det är Anette Yngvesson Hjorts, Svenska livräddningssällskapet, viktigaste råd för att förhindra fler drunkningar.
Britt Rosén, Ulla-Britt Larsson och Ingegerd Magnusson i föreningen Hantverket. Foto: Ann-Louise Larsson
Foto: Ann-Louise Larsson
Foto: Ann-Louise Larsson

Hantverket tvingas lägga ner – kassan tom efter pandemin

Föreningen Hantverket, som under 13 år drivit butik i Laxå, tvingas lägga ner. – Kassan är tom. Vi har levt på konstgjord andning det senaste halvåret, säger föreningens ordförande Ingegerd Magnusson.

Hantverkets butik i Laxå, där medlemmarna sålt både eget hantverk och garn och arrangerat stickkafé, har varit mycket uppskattad genom åren och hade inte pandemin satt käppar i hjulen hade medlemmarna gärna fortsatt med sin verksamhet.

– I vanliga fall är vi ute mycket på marknader och säljer vårt hantverk och har lotteriet. Nu har det inte varit något sådant sedan i mars förra året och pengarna är helt enkelt slut. Vi får inte in tillräckligt enbart på butiken för att täcka hyra och omkostnader, säger Ingegerd Magnusson.

Den 12 augusti är sista dagen som butiken håller öppet. I samband med att butiken stänger läggs också föreningen ner.

– Vi är några som håller på med porslinsmålning som fortsatt kommer hyra ett rum där vi har vår brännugn. Men det gör vi privat och har inga planer på någon ny förening. säger Ingegerd.

Medlemmarna har hjälpts åt att på ideell basis bemanna butiken och för många kommer det kännas tomt att inte ha Hantverket att gå till.

Föreningen har fått ekonomisk hjälp både från NBV, kulturnämnden och från hyresvärden men ser inga möjligheter att komma på fötter igen.

– Vi har försökt hitta någon som vill ta över verksamheten, men det har inte gått och därför var vi tvungna att ta det här beslutet. Vi vill passa på och tacka alla som har stöttat oss under de här åren som vi har varit igång.

Campingägare vill sänka hastigheten ytterligare

Det körs för fort förbi Revelbadets camping i Laxå. Det anser campingens ägare Anki Jernsbro som nyligen ansökt hos länsstyrelsen om en hastighetssänkning till 40 kilometer i timmen.