Noa Persson och Sixten Härlin har just fått igång en liten brasa Foto: Isabel Kitzler Hallqvist
Bakre raden från vänster: Eddie Nordlund, Nils Andersson, Noa Persson, Alfred Hammar, Sixten Härlin. På främre raden: Ester Ekman, Lily Hammar och Märta Ekman. Foto: Isabel Kitzler Hallqvist
Ledarna Maria Karlsson och Linnea Härlin tillsammans med Märta Ekman, Sixten Härlin och Noa Persson på Ute-draget. Foto: Isabel Kitzler Hallqvist

Roligt att få träffas igen

Under pandemin har Baptistkyrkans aktiviteter för barn och ungdomar fått ställa om. Draget, blev under hösten digitalt – och körde frågesport online. Sedan några veckor tillbaka träffas barn och ledare utomhus, på Ute-draget.

– Vi saknade varandra för mycket, berättar Linn Hammar, som är en av fyra ledare för Ute-draget.

Denna kväll står femkamp på schemat. Vid en snöklädd backe strax intill baptistkyrkan i Stora Mellösa har ledaren Anders Palmqvist just arrangerat en av kvällens grenar, ”sätta eld på ett snöre”. Varje snöre har spänts upp mellan två pinnar, och under dem vilar vedbitar. Mörkret har lagt sig, men vid kyrkan lyser en strålkastare. Barnen ska snart samlas.

Före pandemin träffades barnen, som är mellan åtta och tolv år, inomhus i baptistkyrkan på onsdagarna. Föräldrarna kunde även följa med, och antalet barn kunde vara 30 till 40 per vecka. Restriktionerna gjorde att verksamheten fick ställa om.

Kul att ses igen

När Ute-draget drog igång i början av året fick max 20 barn delta och samtliga aktiviteter sker utomhus. Ledarna Anders Palmqvist, Linn Hammar, Linnea Härlin och Maria Karlsson, är ändå glada över att gruppen kan ses på plats.

– I höstas sågs vi bara digitalt, vi kallade det ”Digi-Draget”. Bland annat körde vi frågesporter hemifrån, och det var ju också roligt, säger Anders Palmqvist.

Men både ledarna och barnen saknade att få träffas på riktigt. Så när Baptistkyrkan ställde om till utomhusaktiviteter i början av året var det väldigt välkommet.

Lily Hammar som är på plats berättar om vad hon tycker är det bästa med Ute-draget.

– Det är roligt att få vara utomhus och att få träffas igen, säger hon och ler.

När alla barn är på plats inleder ledaren Linnea Härlin med att berätta om Jesu liv. Idag fokuserar hon på temat att våga gå sin egen väg och att söka sin identitet.

Därefter delas barnen in i lag. Femkampen inleds med dragkamp, följt av ”kasta vante i hink” och stafett, innan det är dags för ”sätta eld på ett snöre”. Barnen ska starta upp en liten brasa, med hjälp av vedbitar och papper, så att snöret börjar brinna. De fyra ledarna hjälper till och håller hela tiden uppsikt över brasorna. En del av barnen som deltar är även med i scouterna och har tidigare lärt sig hur man tänder en brasa.

Lär sig mycket

Eddie Nordlund har just fått snöret vid en av eldarna att börja brinna. Han tycker att han lär sig mycket under aktiviteterna.

– Det bästa med Ute-draget är att vi får lära oss om just friluftsliv, säger han.

Den sista grenen på femkampen handlar om att vissla Blinka lilla stjärna samtidigt som man mumsar på två kex. Det blir många skratt. Linnea Härlin avslutar kvällen med att berätta mer från Bibeln och sedan får barnen äntligen hoppa i en stor snöhög som finns bredvid kyrkan.