Noa Persson och Sixten Härlin har just fått igång en liten brasa Foto: Isabel Kitzler Hallqvist
Bakre raden från vänster: Eddie Nordlund, Nils Andersson, Noa Persson, Alfred Hammar, Sixten Härlin. På främre raden: Ester Ekman, Lily Hammar och Märta Ekman. Foto: Isabel Kitzler Hallqvist
Ledarna Maria Karlsson och Linnea Härlin tillsammans med Märta Ekman, Sixten Härlin och Noa Persson på Ute-draget. Foto: Isabel Kitzler Hallqvist

Roligt att få träffas igen

Under pandemin har Baptistkyrkans aktiviteter för barn och ungdomar fått ställa om. Draget, blev under hösten digitalt – och körde frågesport online. Sedan några veckor tillbaka träffas barn och ledare utomhus, på Ute-draget.

– Vi saknade varandra för mycket, berättar Linn Hammar, som är en av fyra ledare för Ute-draget.

Denna kväll står femkamp på schemat. Vid en snöklädd backe strax intill baptistkyrkan i Stora Mellösa har ledaren Anders Palmqvist just arrangerat en av kvällens grenar, ”sätta eld på ett snöre”. Varje snöre har spänts upp mellan två pinnar, och under dem vilar vedbitar. Mörkret har lagt sig, men vid kyrkan lyser en strålkastare. Barnen ska snart samlas.

Före pandemin träffades barnen, som är mellan åtta och tolv år, inomhus i baptistkyrkan på onsdagarna. Föräldrarna kunde även följa med, och antalet barn kunde vara 30 till 40 per vecka. Restriktionerna gjorde att verksamheten fick ställa om.

Kul att ses igen

När Ute-draget drog igång i början av året fick max 20 barn delta och samtliga aktiviteter sker utomhus. Ledarna Anders Palmqvist, Linn Hammar, Linnea Härlin och Maria Karlsson, är ändå glada över att gruppen kan ses på plats.

– I höstas sågs vi bara digitalt, vi kallade det ”Digi-Draget”. Bland annat körde vi frågesporter hemifrån, och det var ju också roligt, säger Anders Palmqvist.

Men både ledarna och barnen saknade att få träffas på riktigt. Så när Baptistkyrkan ställde om till utomhusaktiviteter i början av året var det väldigt välkommet.

Lily Hammar som är på plats berättar om vad hon tycker är det bästa med Ute-draget.

– Det är roligt att få vara utomhus och att få träffas igen, säger hon och ler.

När alla barn är på plats inleder ledaren Linnea Härlin med att berätta om Jesu liv. Idag fokuserar hon på temat att våga gå sin egen väg och att söka sin identitet.

Därefter delas barnen in i lag. Femkampen inleds med dragkamp, följt av ”kasta vante i hink” och stafett, innan det är dags för ”sätta eld på ett snöre”. Barnen ska starta upp en liten brasa, med hjälp av vedbitar och papper, så att snöret börjar brinna. De fyra ledarna hjälper till och håller hela tiden uppsikt över brasorna. En del av barnen som deltar är även med i scouterna och har tidigare lärt sig hur man tänder en brasa.

Lär sig mycket

Eddie Nordlund har just fått snöret vid en av eldarna att börja brinna. Han tycker att han lär sig mycket under aktiviteterna.

– Det bästa med Ute-draget är att vi får lära oss om just friluftsliv, säger han.

Den sista grenen på femkampen handlar om att vissla Blinka lilla stjärna samtidigt som man mumsar på två kex. Det blir många skratt. Linnea Härlin avslutar kvällen med att berätta mer från Bibeln och sedan får barnen äntligen hoppa i en stor snöhög som finns bredvid kyrkan.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Rollfiguren Zahra spelas av Jehan Kawsara som har svårt att tolka översättningen av restriktionerna när hon översätter via google translate. Foto: Stefan Jansson
Stefan Jansson - regissör och producent för "Hoffmanns Droppar" som släpps 23 april Vimeo on Demand och kan streamas. Foto: Andrea Behmrell
Filmaren Niclas Lindahl. Foto: Stefan Jansson

”Hoffmanns droppar” hoppas nå en stor samhällsspridning

Regissören och producenten Stefan Jansson hoppas på en stor spridning av kortfilmen "Hoffmanns droppar" som har premiär imorgon fredag.

De hade ett planerat scenframträdande utomhus i februari på ”Vinterspår”, som ställdes in.

– Då stod vi där med en massa folk som inte hade något att göra. Filmaren Niclas Lindahl är delaktig i de filmade delarna i föreställningen ”Korpspelen” som vi skulle spela i Ramsberg och som vi skjutit på, så kontakter fanns och så föddes kortfilmen ”Hoffmanns droppar”. Den har spelats in utomhus och handlar om pandemin.

– Vi hoppas på en stor spridning. Den är rolig men väldigt allvarlig. Handlar om dig och mig, den är väldigt aktuell nu men kanske inte om några månader, säger Stefan Jansson.

Han beskriver att de jobbat fort, med manus och filmmediet under januari till mars. Resultatet blev en kortfilm på 30 minuter som handlar om vår nutid våren 2021.

– Det är en rysligt aktuell tidsbild. I samband med demonstrationerna i Kungsträdgården för en tid sedan demonstrerades mot den ”planerade pandemin” – den så kallade ”plandemin”. Detta säger Sonny Hoffmann i en av de första scenerna vi spelade in i januari. Verkligheten har tittat i vårt manus, menar Stefan Jansson.

Centralt i filmen finns Sonny Hoffmann som spelas av Björn Johansson. Trots att han betvivlar coronas existens skapar han det egna vaccinet ”Hoffmanns droppar”.

En som syns i rollistan är David, spelad av Bengt Storbacka, kommunstyrelsens ordförande i Lindesberg. David beskrivs i filmen som att han äntligen har fått tid att tänka efter.

– Kul att du såg det, ja han har varit med förr och repat i ”Pappersvalsen” som chaufför, i bakgrunden.

Föreställningen Korpspelen har de skjutit och skjutit på. Nu är den planerad till sommaren 2022.

– Jag känner ett enormt ansvar medan järnet är varmt. Men vad gäller sommaren så avvaktar vi restriktionerna fram i maj.

Den 29 juni till 3 juli gör de en liten produktion i Dalkarlshyttan som heter ”Riddare-kandidaten”.

– Den repar vi för fullt just nu via Zoom. Vi hoppas på värme och vaccin så vi kan göra någonting och få möta någon, säger Stefan Jansson.

Nästa är guidespelet ”Flydda tider” som är baserat på appen ”100 gravar du måste se innan du dör”. Här har de utökat från tre till elva personer som är med och spelar. Speltid är 12-15 augusti.

”Hoffmanns droppar” har premiär fredag 23 april och släpps på Vimeo on Demand. Den har spelats in i Danshyttan, Spannarboda och Lindesberg under våren.

Nu får 300 länsbor hopp om nya pengar

Nya miljoner i vårbudgeten går till solcellsägare som tidigare hamnade mellan två system. I Örebro län berörs runt 300 personer som tidigare sökt 13 miljoner i bidrag.

Jobbar heltid och får 60 000 i omställningsstöd

Per-Åke Sörmans omställningsstöd på 60 000 kronor i månaden har rört upp känslor. Han har full förståelse för att folk blir irriterade.
Det var i höstas som utredningen tillsattes. Samtidigt sköts beslut om Restauranghögskolans framtida placering upp. Foto: Arkivbild: Ann-Louise Larsson

Två linjer blir kvar i Grythyttan – två program flyttar till Örebro

Av fem alternativ väljer nu ledningen för Örebro universitet att gå vidare och fortsätta undersöka förslaget att dela upp de utbildningar som i dag finns i Grythyttan. Nu ska ekonomiska beräkningar tas fram.

Hällefors kommun välkomnar beskedet att delar av Restauranghögskolan föreslås vara kvar i Grythyttan.

– Det känns bra att vi äntligen har ett inriktningsbeslut och nu vet förutsättningarna för framtida arbete. Nu kan kommunen fortsätta fördjupa det samarbete vi har med universitetet och regionen för att ytterligare stärka Restauranghögskolans plats i Grythyttan som gastronomiskt center, säger Annalena Järnberg, kommunstyrelsens ordförande, i pressinformation från kommunen.

Det var förra veckan som universitetets styrelse, universitetsledning och fakultetsledning fattade ett enigt inriktningsbeslut om Grythyttan. Det innebär att man väljer att gå vidare med förslaget att forskning och utbildning till kulinarisk kock och sommelier blir kvar i Grythyttan och att de två programmen för måltidsekolog och hospitality management förläggs till Örebro. Det framgår av universitetets hemsida.

Agneta Blom, docent i statskunskap och projektledare för utvecklingsarbetet, säger i pressinfo på universitetets hemsida att diskussionerna under vintern varit lite mer hypotetiska, något hon menar haft sina fördelar för att kunna arbeta brett.

– Nu är det dags att ta steg mot mer konkretion. Med en tydlig inriktning blir förutsättningarna för samarbete med externa parter enklare, säger Agneta Blom.

Nu kan de födda 1961 eller tidigare boka tid för vaccinering. Foto: Mostphotos

Allt yngre i länet erbjuds vaccin

Situationen på IVA i Örebro län är fortsatt mycket tuff. Samtidigt finns gott om vaccinationstider och nu kan de födda 1961 eller tidigare boka tid.

Enligt uppgifter till SVT Örebro har hittills runt 50 länsbor valt att tacka nej till vaccinering när det visat sig vara Astra Zenecas vaccin som erbjöds. Enligt vaccinationssamordnare Inger Nordin Olsson är det färre jämfört med andra regioner. Ännu har inte några doser behövt slängas, säger hon till SVT Örebro.

Vid tisdagens presskonferens från Region Örebro län sa Inger Nordin Olsson att de märker av att trycket minskat från personer mellan 65 och 70 år för att få vaccin.

– Vi kan inte sitta och vänta. Nu öppnar vi möjligheten att få vaccin för de födda 1961 och tidigare, sa Inger Nordin Olsson.

Det nya systemet för bokning har fungerat bra, men de har märkt att det stoppar upp för dos 2.

– När man fått första dosen får man en tid för dos 2 och det gäller att vi håller detta vaccinationsschema, eftersom det är viktigt att matcha dosintervall och sort. Vi ser nu en ström av avbokningar på grund av privata åtaganden. Det är ett bekymmer och hotar att påverka flödet vid våra fem noder, sa Inger Nordin Olsson.