Foto: Trullsa/ Mostphotos

Färre dagar öppet på bibliotek och arkiv i Lindesberg

Biblioteken i Lindesbergs kommun och kulturhistoriska arkivet kommer inte ha öppet lika mycket som tidigare. Minskade resurser är en orsak. Förändringen startar 1 mars.

På grund av pandemin är bibliotekets öppettider redan nu förändrade. Ett sparbeting på en miljon kronor innebär nu att två heltidstjänster försvinner vilket också påverkar hur biblioteken kommer jobba framåt, efter pandemin.

Från den 1 mars ändras alla ordinarie öppettiderna. I Lindesbergs kommer det vara helt stängt på onsdagarna. Även övriga vardagar får förändrade tider.

– När det gäller filialerna blir det öppet en dag i veckan i stället för tre, säger Kristina Öster, kultur- och fritidschef i Lindesberg.

Uppsökande

Det handlar om Fellingsbro, Frövi och Storå. Dessa bibliotek är i nuläget helt stängda för spontanbesök, men det går att boka böcker i förväg.

– Jag vill förstås att biblioteken ska vara öppna så mycket som möjligt, men jag har förståelse för att vi precis som andra delar av kommunens verksamheter måste dra ner när det inte finns resurser, säger Kristina Öster.

Totalt har biblioteken fått en miljon kronor mindre i sin budget. Det innebär att två heltidstjänster försvinner. Kvar blir nio heltidstjänster.

– Vi kommer jobba mer uppsökande, med fokus på barn och unga. Vi vill kunna ägna mer tid åt de som inte hittar hit, säger Kristina Öster.

Även kulturhistoriska arkivets öppettider minskar. På grund av pandemin kör i nuläget inte biblioteksbussen efter turlista.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.