Foto: Trullsa/ Mostphotos

Färre dagar öppet på bibliotek och arkiv i Lindesberg

Biblioteken i Lindesbergs kommun och kulturhistoriska arkivet kommer inte ha öppet lika mycket som tidigare. Minskade resurser är en orsak. Förändringen startar 1 mars.

På grund av pandemin är bibliotekets öppettider redan nu förändrade. Ett sparbeting på en miljon kronor innebär nu att två heltidstjänster försvinner vilket också påverkar hur biblioteken kommer jobba framåt, efter pandemin.

Från den 1 mars ändras alla ordinarie öppettiderna. I Lindesbergs kommer det vara helt stängt på onsdagarna. Även övriga vardagar får förändrade tider.

– När det gäller filialerna blir det öppet en dag i veckan i stället för tre, säger Kristina Öster, kultur- och fritidschef i Lindesberg.

Uppsökande

Det handlar om Fellingsbro, Frövi och Storå. Dessa bibliotek är i nuläget helt stängda för spontanbesök, men det går att boka böcker i förväg.

– Jag vill förstås att biblioteken ska vara öppna så mycket som möjligt, men jag har förståelse för att vi precis som andra delar av kommunens verksamheter måste dra ner när det inte finns resurser, säger Kristina Öster.

Totalt har biblioteken fått en miljon kronor mindre i sin budget. Det innebär att två heltidstjänster försvinner. Kvar blir nio heltidstjänster.

– Vi kommer jobba mer uppsökande, med fokus på barn och unga. Vi vill kunna ägna mer tid åt de som inte hittar hit, säger Kristina Öster.

Även kulturhistoriska arkivets öppettider minskar. På grund av pandemin kör i nuläget inte biblioteksbussen efter turlista.