Jessica Lindkvist, Kvistbro.– Det skulle inte påverka mig alls. Jag åker inte mycket buss. Det var skillnad tidigare, när jag pluggade på Örebro universitet. Då åkte jag en del, och så kunde det bli buss hem från Örebro någon kväll om man tagit ett glas vin och ingen kunde hämta.
Jonas Arnell, Fjugesta.– Väldigt mycket, i alla fall om linje 513 förändras. Min fru pendlar Fjugesta-Örebro, jag åker Fjugesta-Lanna, och byter till linje 500 mot Karlskoga. Min uppfattning är att det är många som pendlar med linje 513. Det är orimligt att kräva att alla ska ha tillgång till bil.
Ingvor Andersson, Mulhyttan.– Ärligt talat åker jag inte buss. Jag försökte lite i början när jag flyttade hit, men det var krångligt. Jag jobbade i Örebro, och då var det både tåg och buss som gällde. Jag är glad för min lilla bil. Att de drar ner stämmer inte ihop med allt prat om miljö.

Hur påverkas du om busslinjerna förändras?

Busslinjer i Lekebergs kommun och orter i Örebro kommun står på tur att drabbas av neddragningar. Utredningen har precis startat om vilka linjer som kommer att påverkas.

Relaterade artiklar:

Busstrafik till Lekeberg ses över (2021-02-05)

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Coronaåret som vi aldrig glömmer

Anna har tagit hand om de riktigt svårt covid-sjuka. Hon har själv varit sjuk och blir arg när människor inte följer de enklaste råden. Ingrid har hållit sig isolerad ett helt år och längtar efter både barnbarn och vaccin. Ett år har gått sedan covid drog in över vårt län.

Naturens teater en raritet för länet som kämpar ekonomiskt

Nästan tusen personer sökte sig till första svanhelgen i Tysslinge trots skidVM. Naturens teaters huvudsponsor har hoppat av men de kunde öppna i helgen tack vare bidrag från privatpersoner.

Astrofototävling – rymden är motivet för alla rymdälskare

Rymdstyrelsen arrangerar en astrofototävling för alla rymdälskare. Mörka, klara natthimlar och norrsken är favoritmotiv. Men tävlingens jury hoppas på kreativitet också.

Matsmart flyttar till Örebro – nytt lager ger 100 nya jobb

E-handelsföretaget Matsmart, som säljer mat via nätet, flyttar sitt centrallager från Katrineholm till Örebro. Ett nytt helautomatiskt lager ska byggas.
Nu ska Laxå kommun arbeta för att få bort avfallet i Röfors. Foto: Arkiv: Sofie Isaksson

Laxå kommun ska ta hand om avfallet i Röfors

Laxås politiker har beslutat att kommunen ska ta ansvar för avfallet i Röfors. Positivt tycker konkursförvaltaren. Troligen kommer det osorterade avfallet att flyttas till Mosjötippen.

Förra veckan beslutade politikerna i Laxå kommunstyrelse att arbeta för att ta bort avfallshögarna i Röfors. Beslutet togs utifrån ett förslag som kommunchef Harry Lundin skrivit.

Enligt information på kommunens hemsida är det mest troliga alternativet att det osorterade avfallet transporteras till Mosjötippen för siktning/sortering. ”Av störningsskäl vill vi inte sortera/sikta material på plats i Röfors” skriver kommunen vidare.

Nerikes brandkår har krävt att konkursboet efter Miljöåtervinning i Röfors ska mäta temperaturerna i högarna, så det inte finns risk för självantändning. Enligt kommunens hemsida ska sådan mätutrustning installeras denna eller nästa vecka. Kommunens servicelag ska även kontrollera området varje dag. Nya prover är också tagna på den så kallade svarta massan.

– Som konkursförvaltare är jag positiv till att kommunen agerar i frågan. Eftersom konkursboets handlingsutrymme är begränsat av tillgångarna i konkursboet och då dessa inte räcker till för att täcka mer än en bråkdel av kostnaderna för omhändertagandet, så måste någon annan aktör agera, säger Robert Asplund, konkursförvaltare.

– Några andra aktörer än Laxå kommun, som har förmåga och incitament att agera för att hitta en lösning, finns som jag ser det inte och det är glädjande att kommunen redan nu gjort samma analys.