Våga sticka ut hakan för oss. Vi behöver er!

Vi behöver klarhet. Alkoholstoppet från 20.00 förlängs och regeringen säger att de förstår krögarnas svåra situation – gör de verkligen det?

Krögarna rasar inte för att det regleras när alkoholen ska sluta säljas. Det är för att ni tvingar dem stänga 20.30 via en lag som inte är avsedd för att reglera en pandemi.

Varken regering eller lokala politiker tycks förstå.

Varför stänger man då inte alla snabbmatställen och restauranger som inte serverar alkohol 20.30?

Jo, för att citera regeringens främste expert stadsepidemiolog Anders Tegnell ”Vi kan koppla väldigt få fall i Sverige till restaurangbesök så det är ingen risk, inget riskområde eller risklokal – som det har varit i många andra länder”.

Läget förefaller inte bara otydligt utan rättsosäkert.

Alla kommuner behandlar inte frågan på samma sätt. Det finns kommuner som tolkar alkohollagen vidare och medger gästerna att sitta kvar efter 20.00, utan alkohol.

De resonerar som så, att då skiljer sig restaurangen inte från ett dygnetrunt öppet snabbmatställe.  Gästerna får sitta kvar och dricka kaffe istället för att stressa sig igenom menyn och restauratören får badwill när man påpekar att de ska gå.

Regeringen vill tillsätta 82 miljoner för att utöka kontrollen av att vi följer alkohollagen, istället för att hjälpa företagen som kämpar för sin överlevnad eller de som står utan försörjning.

Alkohollagen skrevs inte för att reglera öppettiderna på restauranger i en pandemi. Varför kan ni inte gå ut och förtydliga vad som gäller? Tydliggör att det med anledning av pandemin är ok att tolka lagen vidare vad gäller öppettiderna så länge man inte serverar alkohol efter 20.00. Vi ber er ge det till en bransch som har ställt om, stått ut, hållit i och hållit ut!

Moderaterna fick upp ögonen i frågan och tog upp den i riksdagen. Vi ber oppositionen ta det ett steg längre nu. Släpp inte igenom den remiss som regeringen har lagt fram att det ska förlängas. Våga visa att ni är just en opposition och att ni tänker på alla i denna pandemi.

Så till Örebro län. Örebro kommun väljer att höja serveringstillstånden. Avgifterna för uteserveringarna höjdes med ofattbara 87,5 procent i år, istället för att ta bort avgifterna. I Hallsberg har man i skrivande stund ännu inte tagit beslut om avgifterna ska sänkas eller slopas. Vid frågan om de inte anser att man kan tolka alkohollagen lite vidare som till exempel Ljungby kommun får vi till svar att de följer lagen, den är tydlig. Det råder inte en samsyn om detta i Sveriges kommuner. Där det finns en vilja finns en väg. Vart är er vilja?

Den 3 februari beslutade även Östersunds kommun att restauranger som nu under coronapandemin inte får servera alkohol efter klockan 20 kan låta gästerna stanna kvar.

För den uppmärksammade middagen på Hjälmarens is fick Katrinelund betala 1000 kr i utökat serveringstillstånd. Här hade Örebro kunnat visa sin välvilja och empati när man försöker vara innovativ och överleva.

Slutligen så ber vi nu våra lokala politiker och tjänstemän att engagera sig i detta, våga sticka ut hakan för oss. Vi behöver er!

Roger Hjälm, restauratör och Sandra Hamilton, restaurangmecenat