Med mycket plastkunskap i bagaget bygger de upp en helt ny verksamhet från grunden. Nu ser de fram emot att starta en Sverigeunik tvättanläggning för plast och expandera ännu mer.
Det har enbart gått några månader sedan Novoplast startade verksamhet i Fjugesta, i Trioplasts tidigare lokaler. Tidigare var plastfilm slutprodukt. I dag är det granulat.
– Man skulle kunna säga att vi gör precis tvärt om nu mot på Trioplasts tid, säger Johan Karlsson.
Han var tidigare produktionschef på Trioplast, men fick snabbt jobbet som platschef för Novoplast i både Fjugesta och Gälleråsen.
Efterfrågan ökat
Synen på plast har ändrats radikalt de senaste åren.
– För fem år sedan var det i princip ingen som återanvände plast, men de senaste två åren har förändringen gått i raketfart. Nu är det många företag som har krav att de ska köpa produkter som använder så mycket återvunnen plast som möjligt, säger Johan Karlsson.
I dag arbetar sex personer vid tillverkningen i Fjugesta, alla tidigare anställda på Trioplast. Den förste anställdes i november förra året, de övriga i december, så verksamheten är verkligen i startfasen.
– Vi kör fabriken måndag till onsdag, med pass på tolv timmar. Det är en enorm fördel att personalen vet hur plast fungerar, säger Johan Karlsson.
Varmt tuggummi
Plastspillet kommer från industrin, på rulle. Det mals ner till mindre bitar i en kvarn. Sedan värms bitarna upp till 220 grader. Den mjuka plastmassan skruvas fram och trycks genom hål, som i en köttkvarn. En kniv skär av massan till önskad storlek: två millimeter långa.
– När de kommer ut är konsistensen som varmt tuggummi, berättar Johan Karlsson.
Granulaten går ofta tillbaka till samma kund som lämnade spillet.
Vilken är den största utmaningen?
– Att kunna lösa problemen efter vägen. Det finns inte något färdigt koncept utan vi bygger undan för undan. Det har handlat om både personal, installation och produktion. Vi har verkligen gått från noll till full verksamhet, från att köpa in en första skiftnyckel till att ha en fungerande industri.
Nu planerar de för fullt var den nya tvätten ska stå och hur anläggningen ska byggas ihop för att kunna flyta på optimalt.
– I dag producerar vi mellan 25 och 30 ton i veckan. På sikt ska vi klara det på ett dygn.
Den nya tvättanläggningen fungerar helt utan tillsatt vatten, och centrifugerar plasten ren från smuts, jord och byggavfall. Det blir den allra första av sitt slag i Sverige.
– Det kommer inte att bli någon sopstation, utan vi vill ha bra grejer in så att vi kan leverera bra grejer ut, säger Johan Karlsson.
Om allt går optimalt ska den nya anläggningen börja rulla i höst.
– Vi har testkört plast från lantbruk och det gick att få rent, så på sikt är tanken att vi ska kunna ta emot även sådant.