Peder Lindgren och Jimmy Hällström packar upp rullar med plastfolie, som kunder skickat för att bearbetas och bli plastgranulat. I bakgrunden rullas filmen in för att reduceras till mindre bitar. Foto: Cathrine Gustavsson
Johan Karlsson, platschef i Fjugesta och Gälleråsen, visar hur det färdiga granulatet ser ut, fortfarande lite varmt.
Robin Gränsjö-Wahlqvist är maskinoperatör.
Här är planen att en av de nya linjerna för rengöring ska stå. Johan Karlsson, platschef, visar.

Miljonsatsning på plastrening i Fjugesta

Fjugesta ska bli ett centrum för plast­återvinning. Novoplast har fått bidrag genom Klimatklivet och bygger nu en Sverige­unik tvätt- och granuleringsanläggning. Det innebär en mångmiljoninvestering på orten.

Det är flera tillfälligheter som ledde till att Robert Engberg och studiekollegan Martin Strååt började bygga upp företaget Novoplast i Örebro län. De hör annars hemma på västkusten och studerade samtidigt på Chalmers.

– Martin är plastforskare och hade ett projekt på företaget OFK Plast i Gälleråsen, Karlskoga. Det var så vi av en slump fick syn på det företaget. När det kom på obestånd köpte vi loss det, berättar Robert Engberg.

Fortsatte till Fjugesta

När sedan Trioplast la ner verksamheten i Fjugesta sommaren 2019 öppnade sig nästa möjlighet att fortsätta växa i Örebro län, och männen köpte lokalen.

– Där fanns då kompetent personal som letade nya arbeten. Fram till i dag har vi anställt sju-åtta personer som tidigare jobbade på Trioplast, säger Robert Engberg.

I Karlskoga sysslar företaget i dag med återvinning av spill från plastproduktion. Enligt Robert sköter många plastanvändande företag den processen själva, men när tid eller rätt utrustning saknas finns deras anläggning som ett alternativ.

– Ofta skickar vi tillbaka det vi återvunnit till samma kund som haft spillet, säger Robert Engberg.

Nu planerar företaget att ta ett stort steg vidare för att göra länet, och främst Fjugesta, till ett centrum för plaståtervinning.

Stort kliv

Genom Klimatklivet har Novo­plast sökt och fått närmare 16 miljoner kronor. Pengarna ska användas för att bygga en tvätt- och granuleringsanläggning i Fjugesta.

– Orten ligger mycket bra till i förhållande till var spillet finns. Vi kommer i första hand att ta hand om emballageplast och sådant finns det mycket av i Örebro, med alla sina centrallager, säger Robert Engberg.

– Den plasten är inte så smutsig och blir därmed lättast för oss att börja med.

Anläggningen kommer också kunna rengöra från bland annat jord och trä, vilket innebär att även plast från byggen kommer att kunna återvinnas. Däremot inte plast med fettrester.

Hela anläggningen beräknas kosta drygt 40 miljoner kronor. Novoplast väljer att bygga den i två etapper, med en så kallad linje åt gången. Målet är att den första linjen ska vara i bruk sent i höst, medan den andra beräknas stå klar inom ytterligare max två år.

– Bidraget via Klimatklivet är helt avgörande för vårt lilla företag. Vi tar ett jättekliv nu. Det går inte att jämföra var vi står i dag och var vi räknar med att vara om två år.

Första i Sverige

Det finns liknande tvättanläggning i södra Sverige, men det som ska byggas i Fjugesta kommer använda torrtvätt, och blir den första av sitt slag i Sverige.

Förra året producerade Novoplast nästan 3 000 ton återvunnen plast. Om allt går som planerat kommer varje linje kunna producera 5 000 ton per år.

Hittills har företaget visat röda siffror och enligt Robert Engberg kommer det se likadant ut för 2020.

– Vi har expanderat verksamheten kraftigt samtidigt som vi nästan fördubblat personalstyrkan på tolv månader och först i år räknar vi med att komma upp i volymer som kan bära kostnaderna.

Den nya verksamheten kommer även innebära behov av att anställa mellan fem och åtta personer ytterligare när de båda linjerna är i drift.

Varför gör ni detta?

– Det är kul att göra något tillsammans, något som vi driver själva och där vi sätter agendan. Det är också värdefullt att arbeta med något som har en positiv påverkan på samhället, säger Robert Engberg.