Foto: Michael Erhardsson/ Mostphotos

Kan bli stopp för Kumlastopp

SJ, polisen och kommunledningarna i både Kumla och Hallsberg samarbetar nu runt den oroliga situationen på tågen. Beslut om stopp för att stanna i Kumla kan komma snabbt.

Förra veckan gick SJ och Tåg i Bergslagen ut med besked om att de överväger att inte längre göra uppehåll på stationen i Kumla. Orsaken är att det sedan några månader tillbaka förekommit allvarliga ordningsproblem i både Kumla och Hallsberg, och att det smittat av sig på tågsträckan Örebro – Kumla – Hallsberg. Det handlar om hot mot personal ombord, stenkastning mot tågen med mera.

För två veckor sedan fick ett tåg utrymmas i Kumla, efter att man upptäckt ett bomb­liknande föremål på tåget.

– Det finns omfattande allvarliga samhällsproblem i både Kumla och Hallsberg, och nu även på tågen. Vi är inte nöjda med situationen men vi är nöjda med att kommun och polis nu tar det på allvar, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Enligt Jan Kyrk har det inte hänt att SJ valt att sluta trafikera en station på grund av ordningsbekymmer. Men det kan ändras snabbt.

– Vi trodde vi såg ett mönster när problemen inträffade, men nu sker det oavsett dag och tid på dygnet.

Katarina Hansson (S) kommunalråd i Kumla, bekräftar att det varit oroligt i Kumla under hela 2020, men att de inte vetat om vad som hänt på tågen mer än de senaste två veckorna.

– Nu försöker vi samverka så att vi plussar på varandras styrkor. Kriminalitet ska inte få begränsa utrymmet för vanliga människor, säger Katarina Hansson.