Pandemins hjältar och vår livförsäkring

Vi har nyligen upplevt en julhelg som inte liknar någon annan. Pandemin har påverkat oss alla. Vi längtar till en tid då vi kan umgås såsom vi gjorde för ett år sedan, längtar efter att kunna gå på konsert, teater, kyrkan eller dans. Och framför allt, vi vill umgås med nära och kära.

Mycket har ersatts med digitalt utbud. Själv medverkade jag som textläsare i en förinspelad digital julotta från Hardemo kyrka. På annandagen avnjöt hustrun och jag via nätet en nyinspelad konsert med Sven-Ingvars. Det digitala kan sällan fullt ersätta ”liveupplevelser” men är en livlina som hjälper oss mentalt genom pandemin. Friluftslivet är en annan livlina.

Sjukvårdens personal är pandemins hjältar. Den insikten har jag som en av de politiskt ansvariga för sjukvården i vårt län. Vid det här laget har närmare 1 100 patienter vårdats för covid-19 inom slutenvården. 161 personer har fått intensivvård, oftast långvarigt. Många länsbor har drabbats av sorg på grund av denna hemska sjukdom. 240 personer i länet har avlidit i covid-19.

Numera har jag även rent privat erfarenhet av att sjukvårdspersonalen är pandemins hjältar. Strax innan nyår slog coronan till i min egen familj, trots att vi levt mycket försiktigt sedan i våras. Utan att bli för privat så kan jag konstatera från nära håll att det är stordåd som den hårt ansatta personalen utför. Man ser människan och gör allt för att hon ska komma på benen igen.

Den påbörjade vaccinationen inger hopp. Men alla kan inte vaccineras på en gång. De nya vaccinen har tagits fram på rekordtid, men det dröjer med de rätta mängderna. Vaccinationen kommer att erbjudas på fem ställen i länet. När fler fabrikat och större kvantiteter av vaccin kommer, kan det bli aktuellt med fler orter. Jag är glad över att vi kommit igång med vaccineringen av berörd sjukvårdspersonal. Om fler av dessa smittas så är vi illa ute.

Så kära läsare, håll ut! Var rädd om dig och dina medmänniskor. Låt dig vaccineras när du får möjligheten. Se det som en livförsäkring. Vaccinationen kommer att ge oss en chans till ett bättre liv.

Torbjörn Ahlin, regionråd (C)