Nyårslöftet -ett gott nytt hälsosamt år!

Har du gett nyårslöften och skiljer de sig från dina tidigare? Enligt studier handlar våra tio vanligaste löften om ett mer hälsosamt liv där vi äter sundare och rör på oss mer, går ned i vikt, dricker och röker mindre samt ägnar mer tid åt familj och vänner.

I pandemins år 2020 skiljer sig förmodligen inte våra löften nämnvärt. Med hemmakontor och i oro för smittspridning har vi rört oss mindre. Kanske vi även har stoppat i oss lite extra sött och gott framför tv:n när livet känts corona-trist?

Den enda undernäring vi lidit av är social stimulans då möten begränsats till ett fåtal personer. Har önskan om det hälsosamma livet snarare förstärkts när sjukdom och död upplevts närmare?

I Novus mätning visas att väljarna nu rankar sjukvården som den viktigast politiska frågan och äldreomsorgen som den femte. Men trots pandemin och hela 12 ändringsbudgetar under året har lite extra medel gått till sjukvård och omsorg.

Om du och jag och väjarna fick styra skulle vi väl ha lagt mer på hälsa, sjukvård och omsorg?

Jag skulle använt WHO:s definition av hälsa “ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom eller funktionsnedsättning” för att fördela medlen:

Fysiskt välmående; jag skulle ha satsat på att anställda är berättigade till en friskvårdstimme var annan dag.

Den psykiska hälsan behöver lyftas rejält. Ifjol, liksom alla andra år, dog 1269 personer av suicid. Därför vill jag skapa en nollvision för suicid/självmord.

För det sociala välbefinnandet vill jag att personal får tid med patienter och omsorgstagare. Därför behöver underbemanning i vården utrotas. Det kan till exempel lösas genom att höja lönen för undersköterskor. Digitaliseringen behöver optimeras i vården där den verkligen gör nytta medan stressande och negativa system behöver bort så att personalen stannar kvar. Och schemaläggning måste fungera så att personal både kan ha ett privatliv och får tid att vila.

När vaccinet nu ankommit till Sverige börjar vi se slutet på pandemin. Lullar vi tillbaka och tar hälsan och livet för givet?

Mitt nyårslöfte är fullständig satsning på välbefinnande och hälsa.