Rast-Marie och Marie Berg har Sören Niklassons staty gjort sig känd som. Foto: Margie Parama Niklasson
Fundamentet är kvar och där står nu bord och bänkar. Foto: Privat
Marie Berg vid Mariebergs köpcentrum. Foto: Privat

Marie och hennes inre hemlighet borta för gott

I drygt åtta år stod Rast-Marie och vinkade utmed E20 i Laxå. Nu är hon borta för alltid, liksom hemligheten hon bar på från tiden vid Marieberg.

År 1990 byggde Sören Niklassons trästatyn Marie Berg vid Mariebergs köpcentrum. Där stod hon i runt 20 år, innan hon flyttades till Klockartorp utanför Laxå. Tanken var att hon skulle visa vägen till den äventyrspark som Sören Niklasson hade planer att uppföra.

Nya kläder

Det blev inte någon äventyrspark och den drygt sex meter höga trästatyn låg i stället i gräset.

Det var bröderna Pär och Stefan Jinnestrand som fick idén att placera statyn vid E20 i Laxå. Vid Rastpunktskalaset i juni 2012 återinvigdes hon. Nyupprustad, och med nymålade kläder i 60-talsstuk, fick hon även ett nytt namn: Rast-Marie.

Sedan dess har tidens tand nött henne hårt. En hand saknades och även skorna var rejält slitna.

Rivningsansökan

Enligt Kristoffer Karlsson, som driver restaurangen vid Rastpunkt, beställde han redan 2019 bortforsling av statyn. Det dröjde till för ett antal veckor sedan innan det blev av.

– Det krävdes både bygglov och rivningslov, säger Kristoffer Karlsson.

Enligt Sydnärkes Byggförvaltning plockades statyn ner, och när den ansågs vara i för dåligt skick för att kunna repareras, skickade ägaren in en rivningsansökan till förvaltningen.

Kristoffer Karlsson uppger att statyn forslades till Kumla. Allt tyder på att den nu är förstörd och borta för alltid. Just nu står ett enkelt picknickbord på fundamentet där Rast-Marie tidigare stod.

Pär Jinnestrand, ägare till Rastpunkt Laxå och statyn, skriver så här på SMS till Länsposten:

”Hon blev dålig och togs in för vård. Tyvärr hade hon flera underliggande sjukdomar så hon klarade inte smittan. Begravdes i kretsen av de närmaste (enligt restriktionerna) och i enlighet med hennes önskemål. Hon önskade att bli spridd för vinden så någon grav finns inte.”

Pär var själv inte närvarande, och vet inte heller var hon ”kremerades”. Allt skedde i november.

Maries skapare upprörd

Skaparen till statyn, Sören Niklasson, blir upprörd över uppgifterna.

– Jag vet inte ett skit vad de gjort med henne. Jag har upphovsrätten, jag är hennes skapare. De borde ha kontaktat mig, säger Sören.

Sören berättar att hans trästatyer kräver skötsel för att kunna stå länge. Kanske kan de då stå i flera hundra år menar han. I Hallstahammar misskötes statyn, Rallaren i Hallsberg är även misskött och Rast-Marie förföll. Sören menar att han varit på ägarna och erbjudit sig att ta hand om dem under åren men inte fått någon respons.

– Jag vill bara att mina konstverk ska leva vidare. Detta är horribelt. Jag bygger aldrig mer en sån stor staty i det här landet. Här ska bara vara bronsstatyer som kan stå. Men nu gör jag mina i betong och då kan de aldrig plocka bort dem, säger Sören.

Inre hemlighet

Flera personer uppger att det finns – eller fanns – en hemlighet i henne.

– Det stämmer. När jag byggde henne lämnade jag ett hålrum i hennes hjärna. Alla som visade intresse för henne frågade jag om de ville lämna en hälsning till framtiden, säger Sören Niklasson.

Enligt honom fick dåvarande vdn på Marieberg, arbetare, företagare och sponsorer klättra upp och själva lägga något i Maries huvud.

– Sedan byggde jag in allt helt enkelt, säger Sören, som inte vet vad som fanns i Maries hjärna.

Nu kommer ingen att få de hälsningarna.