Margie Parama Niklasson, Jarkko Ikola och Sören Niklasson. Byggnationen består av träreglar, plywood, pappunderlag, platonmatta samt slutligen nät och betong som målas. Foto: Sofie Isaksson
Modellen på jordgloben med en liten sittdel framför. Foto: Sofie Isaksson
Globen innan de tog isär den. Foto: Sören Niklasson

Motorsågsskulptören Niklasson bygger jordglob

Motorsågsskulptören lyssnar på barnen. De har viktiga saker att säga då de tillför fantasi och inspiration. Nu är Sören Niklasson i full gång med ett nytt bygge till en naturtemapark..

Marie Berg, Kronblom och Stubbaborg som skulle bli en upplevelsepark i Laxå. Det är några av Sören Niklassons motorsågsskulpturer som känns igen. Nu är han igång med ett nytt uppdrag i en stor industrilokal på Sågbacken i Vretstorp.

Sören, hustrun Margie Parama Niklasson och snickaren Jarkko Ikola håller på för fullt med grundstommen till en stor jordglob som hålls upp av en hand. Det ska bli en handikappanpassad toalett som ska ingå i en Naturtemapark i Grästorps kommun.

Tio år gammal

– Det jag ville göra i Laxå kommun för tio år sen gör vi nu. Idén jag hade på den tiden var helt rätt, säger Sören.

– Det är så udda det jag gör. Det går knappt att hitta folk till att vara med på sånt här. Skitsvårt att hitta någon som tänker som jag, säger Sören.

Snickaren Jarkko berättar att han har svårt att se slutresultatet men däremot ser han hur han ska få till det.

– Sören kläcker idéerna. Vi spånar, diskuterar sen hur vi ska göra och har en dialog med uppdragsgivaren. Det är ett levande skapande, säger Jarkko.

Betong som frosting

De båda tycker det fungerar bra att arbeta ihop. Margie är en klippa på tårtor, hon kan skapa vad som helst i tårtväg förklarar de. Den kunskapen använder hon nu i skulpturerna.

– Jag använder betongen som ”frosting” och sedan färgsätter jag, säger Margie, som även sköter skruvdragaren.

Lokaler krävs då stommarna byggs färdiga i Vretstorp för att sedan fraktas ned till Grästorp. Väl på plats gjuts betong utanpå stommarna som sedan målas.

– Vi bygger allt själva så att vi även kan ta isär det, och sedan sätta ihop på plats, säger Sören.

I våras blev Sören kontaktad av Grästorps kommun. Stora miniatyrer av kända platser var uppdraget. I första etappen är en 1700 kilo tung betongälg levererad. Jordgloben är nästa steg, sedan ska platåbergen Halle och Hunneberg byggas. De kommer vara mellan åtta och tio meter långa där man som besökare ska kunna gå in dem men även ett äventyr ovanpå utlovas berättar Sören.

Mini-geopark

Enligt Gun Eriksson, projektledare i Grästorp för Naturtemaparken, var planen först att bygga en lekplats. Det har nu växt till att bli en mini-geopark, för att matcha den stora geopark som nio kommuner gemensamt vill skapa i området öster om Vänern.

– Jag hade sett Sören Niklassons svampar och letade rätt på honom. Vi jobbar i flera etapper. Kommuninvånarna gillade älgen, så jag hoppas de kommer gilla det andra också, säger Gun Eriksson.

Nuvarande avtal är värt drygt två miljoner kronor och gäller tre delar: Globen med toalett, bergen Hunneberg och Halleberg.

– Vi har en plan för mer, men vi tar en etapp i taget så vi ser att de levererar när de ska. Om allt flyter på ska det de skapar stå klart till sommaren, säger Mona Wesslén-Almqvist, kommunutvecklare.

Glob i sex delar

Till vardags bor paret Niklasson i Zinkgruvan. När projekten ska bli verklighet bor de på orten där de bygger.

Jordgloben byggs i sex delar. Inuti jordgloben ska besökaren mötas av jordens innanmäte, olika lager av sediment ända in till den brinnande kärnan.

Rampen in är i sin helthet 10-12 meter. Själva jordgloben är 4×4 meter i diameter. Handen som håller upp jordgloben är Margies idé, ett sätt att få stadga till själva klotet.

Förra projektet som just de tre skapade tillsammans 2016 var Älghotellet på Wrågården Falköping.