Risken för bedrägerier i samband med den kommande vaccineringen av covid-19 är extra hög just nu, varnar polisen. Foto: Frank Augstein/AP/TT

Polisen varnar för vaccinbedrägerier

Polisen varnar för att bedragare kan komma att försöka sko sig inför att vaccineringen av covid-19 drar i gång, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Till exempel genom att försöka ta betalt för vaccinering.

– Det är gratis att vaccinera sig mot covid-19. Så alla försökt till kommunikation där du ska betala in någonting är ett bedrägeri, säger Per Engström, som är nationell kommenderingschef för polisens hantering av coronakrisen, till Ekot.

Tidigare under pandemin har bedragare bland annat försökt att ta betalt för smittspårning, eller i telefonsamtal sagt åt personer att legitimera sig med bank-id för att de ska få information om sitt hälsotillstånd.

Vaccineringen öppnar upp för nya bedrägeriförsök.

– Vi bedömer att det är som absolut känsligast just nu, innan det finns etablerade hemsidor där man normalt sett ska söka sin information. Det ger öppningar och möjligheter för bedragare att ge sig ut och börja fiska på nätet på olika sätt, säger Per Engström till Ekot.