Folkhälsomyndigheten trycker på det egna ansvaret inför jul. Foto: Mostphotos

Skärpta föreskrifter inför årets jul

Stort personligt ansvar, smittsäkert resande och enbart firanden i en liten krets, utan nya kontakter. Så ser de skärpta nationella föreskrifterna ut inför jul.

Nu har Folkhälsomyndigheten beslutat om en skärpning av de nationella råden. De gäller från den 14 december och innebär att man trycker på det personliga ansvaret, så att var och en undviker att smittas och smitta andra.

– Visa hänsyn, speciellt mot riskgrupper. Begränsa kontakterna och fira jul i en liten krets. Det kan vara det egna hushållet, några nära vänner eller anhöriga, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten säger att alla bör undvika att ”hoppa” mellan olika julfiranden, och gärna ses utomhus. Det är viktigt att undvika trånga utrymmen med mycket folk. Resor ska göras så smittsäkert som möjligt, och när man handlar ska man gå en och en.

– Vi försöker förtydliga det vi tidigare sagt. Det är ingen idé att komma med något som ingen ändå kommer att följa. Åtgärder vi kommer med ska ligga i linje med hur de flesta lever och verkar, men med skärpningen om personligt ansvar, sa Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten.