Folkhälsomyndigheten trycker på det egna ansvaret inför jul. Foto: Mostphotos

Skärpta föreskrifter inför årets jul

Stort personligt ansvar, smittsäkert resande och enbart firanden i en liten krets, utan nya kontakter. Så ser de skärpta nationella föreskrifterna ut inför jul.

Nu har Folkhälsomyndigheten beslutat om en skärpning av de nationella råden. De gäller från den 14 december och innebär att man trycker på det personliga ansvaret, så att var och en undviker att smittas och smitta andra.

– Visa hänsyn, speciellt mot riskgrupper. Begränsa kontakterna och fira jul i en liten krets. Det kan vara det egna hushållet, några nära vänner eller anhöriga, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten säger att alla bör undvika att ”hoppa” mellan olika julfiranden, och gärna ses utomhus. Det är viktigt att undvika trånga utrymmen med mycket folk. Resor ska göras så smittsäkert som möjligt, och när man handlar ska man gå en och en.

– Vi försöker förtydliga det vi tidigare sagt. Det är ingen idé att komma med något som ingen ändå kommer att följa. Åtgärder vi kommer med ska ligga i linje med hur de flesta lever och verkar, men med skärpningen om personligt ansvar, sa Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Allt fler idrottsföreningar ska dela på skötselbidrag

Antalet föreningar i Örebro kommun som söker skötselbidrag för sina anläggningar har ökat fem år i rad. Samtidigt har summan de ska dela på legat stilla länge och i år får 19 föreningar sänkt nivå. Hampetorp Odensbackens IF tappar mest, både procentuellt och i kronor, medan Latorp, med ny konstgräsplan,…

Närtrafiken dröjer – pandemin påverkar

I december togs beslut om att införa Närtrafik i hela länet. Nu pågår planeringen. På grund av pandemin är det fortfarande oklart när den kommer att kunna starta.

MC-klubb bygger mobil scen

Det blir Network MC som kommer stå som ansvarig för den mobila scen som "Förnya Odensbacken" fått pengar till.

Tungt avfall från Röfors sorteras nu i Hallsberg

Nu är arbetet med att forsla bort och sortera Röforsavfallet i full gång. Ännu har inget farligt hittats men materialet är tyngre än vad någon tidigare trott.

Metallsök gav guldfynd i Husby

I höstas var det Hassle - i helgen var det Husby. Metallsökarna fortsätter att leta föremål i Glanshammarstrakten. En guldring hittades denna gång och en ny sökning är redan inbokad till i höst.