Andelen positiva prover minskar i Örebro län bland alla som testat sig. Foto: Mostphotos

Lägre andel sjuka – kan påverka julen

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Örebro län har de senaste veckorna gått ner från 1 200 vecka 47 till 900 vecka 48. Nu pågår arbetet för att kunna starta vaccineringen.

För första gången minskar antalet nya fall av sjuka i covid-19 i Örebro län.

– Men det är från en hög nivå. Vi har fortfarande en hög smittspridning i vårt län jämfört med övriga Sverige, sa Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, vid tisdagens pressinformation.

Trycket har minskat på provtagningen, och det går att få tider samma dag. Fortfarande är det de med symptom eller som uppmanats att ta prov, som ska utnyttja tiderna.

– Vi vet inte än hur det blir i jul, men hur vi agerar nu påverkar hur det blir, sa Rasmussen.

Arbetet med att förbereda för vaccinering pågår för fullt. Planen är att skapa större knutpunkter för vaccinationer i länets olika delar. Detta för att klara hanteringen av vaccinet, kunna göra bra scheman för personal samt klara säkerheten.

– Det kommer att bli tidsbokning, inga långa köer. Vi har köpt frysar som klarar minus 80 grader. De är beräknade att komma vecka 52, sa Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Nu blir det Hjalmars julspektakel för Peter Flack och revygänget

Peter Flack och hela revygänget är redo för att börja spela Hjalmars Julspektakel – och publiken har längtat, biljetterna är snart slutsålda.
Foto: Mostphotos

En vecka för mänskliga rättigheter

Den 19-24 oktober är det dags för Mänskliga rättighetsdagarna i Örebro.

För 13:e året i rad arrangerar det civila samhället tillsammans med Örebro kommun veckan för att lyfta och värna om demokrati, människors rättigheter och lika värde.

– Dessa dagar är jätteviktiga för att aktivt värna och ta ställning till människors rättigheter – något som inte är en självklarhet för alla. Civila samhället i Örebro gör väldigt mycket kring dessa frågor. De belyser orättvisor, jobbar för inkludering och opinionsbildar. Allt detta är viktigt för ett demokratiskt samhälle och vi som kommun vill synliggöra och stötta, säger Julia Grafe, planerare mänskliga rättigheter, Örebro kommun i en pressinfo.

– Vi är runt 17 stycken medverkande föreningar som tillsammans kraftsamlar för att göra detta möjligt. Det är viktigt att man känner till vilka rättigheter man har för att inte bli diskriminerad, säger Caroline Daly, verksamhetsansvarig på Örebro Rättighetscenter.

Svenska kyrkan arrangerar en fredsvandring den 24 oktober tillsammans med RF-SISU Örebro län, BK EttFyra, Gemensam förening, Starka broar och Folkets hus i Vivalla.

Den 19 oktober kl. 16-18 utanför Kulturkvarteret sker invigningen.

Nyblivna och marklösa jägare på älgjakt

För dem som inte har egen mark att jaga på finns Örebro viltvårdsförening. De sköter all jakt på kommunens mark och på måndagen höll man till i Karlslundsskogen.

Sophie Janson – den cyklande bygdefotografen i ny utställning

För 70 år sedan fotograferade Sophie Jansson sitt sista kommunfullmäktige och det är 30 år sedan hon dog. Vad passade då bättre än att uppmärksamma hennes fotografiska gärning med en väl genomarbetad utställning.

Volontärer på Hemlösa Tassar välkomnar nytt lagförslag

Begreppet "sommarkatt" är inget som föreningen Hemlösa Tassar använder; de får in lika mycket katter året runt. Men regeringen föreslår nu obligatorisk märkning och registrering av katter, vilket ska stärka kattens status.