Andelen positiva prover minskar i Örebro län bland alla som testat sig. Foto: Mostphotos

Lägre andel sjuka – kan påverka julen

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Örebro län har de senaste veckorna gått ner från 1 200 vecka 47 till 900 vecka 48. Nu pågår arbetet för att kunna starta vaccineringen.

För första gången minskar antalet nya fall av sjuka i covid-19 i Örebro län.

– Men det är från en hög nivå. Vi har fortfarande en hög smittspridning i vårt län jämfört med övriga Sverige, sa Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, vid tisdagens pressinformation.

Trycket har minskat på provtagningen, och det går att få tider samma dag. Fortfarande är det de med symptom eller som uppmanats att ta prov, som ska utnyttja tiderna.

– Vi vet inte än hur det blir i jul, men hur vi agerar nu påverkar hur det blir, sa Rasmussen.

Arbetet med att förbereda för vaccinering pågår för fullt. Planen är att skapa större knutpunkter för vaccinationer i länets olika delar. Detta för att klara hanteringen av vaccinet, kunna göra bra scheman för personal samt klara säkerheten.

– Det kommer att bli tidsbokning, inga långa köer. Vi har köpt frysar som klarar minus 80 grader. De är beräknade att komma vecka 52, sa Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Allt fler idrottsföreningar ska dela på skötselbidrag

Antalet föreningar i Örebro kommun som söker skötselbidrag för sina anläggningar har ökat fem år i rad. Samtidigt har summan de ska dela på legat stilla länge och i år får 19 föreningar sänkt nivå. Hampetorp Odensbackens IF tappar mest, både procentuellt och i kronor, medan Latorp, med ny konstgräsplan,…

Närtrafiken dröjer – pandemin påverkar

I december togs beslut om att införa Närtrafik i hela länet. Nu pågår planeringen. På grund av pandemin är det fortfarande oklart när den kommer att kunna starta.

MC-klubb bygger mobil scen

Det blir Network MC som kommer stå som ansvarig för den mobila scen som "Förnya Odensbacken" fått pengar till.

Tungt avfall från Röfors sorteras nu i Hallsberg

Nu är arbetet med att forsla bort och sortera Röforsavfallet i full gång. Ännu har inget farligt hittats men materialet är tyngre än vad någon tidigare trott.

Metallsök gav guldfynd i Husby

I höstas var det Hassle - i helgen var det Husby. Metallsökarna fortsätter att leta föremål i Glanshammarstrakten. En guldring hittades denna gång och en ny sökning är redan inbokad till i höst.