Sisters in Arms medverkar vid gudstjänsten fjärde advent, som filmas i Längbro kyrka. Foto: Magnus Wahman

Digital advent och jul i Örebro

Digitala gudstjänster från olika kyrkor i advent och jul. Det kommer Örebro pastorat att bjuda på i år.

Advent och jul är högsäsong för kyrkorna i Örebro pastorat. Förra året kom 1 790 gudstjänstbesökare till någon av Örebro pastorats kyrkor i samband med första advent. På julafton var det 2 031.

– Under pandemin har vi ställt om och förändrat våra verksamheter flera gånger om. När förslaget om åtta personers-regeln presenterades, kom vi snabbt fram till att vi i Örebro pastorat måste göra något rejält och tillsammans, säger kyrkoherde Ewa Selin, i ett pressmeddelande.

För att både ta det allvarliga läget i Örebro och Sverige på allvar och samtidigt ingjuta hopp – något som adventstiden är full av – beslutade kyrkorna att sända digitala gudstjänster från en ny kyrka varje gång.

Totalt handlar det om fem gudstjänster – fyra adventsgudstjänster och en julbön på julafton – som de åtta församlingarna i Örebro pastorat tar fram tillsammans.

Gudstjänsterna filmas av Beckmann & Co och är anpassade efter ett digitalt format och därmed kortare än en vanlig söndagsgudstjänst. Det blir sång, bön och betraktelse.

Den digitala gudstjänsten den första advent kommer från S:t Nicolai kyrka och sänds klockan 10 via webb och sociala medier. Därefter följer Mosjö kyrka andra advent, S:t Mikaels kyrka tredje advent och Längbro kyrka fjärde advent. På julafton blir det digital julbön från Olaus Petri kyrka.

– Vi gör vad vi kan för att bjuda in till jul i år också, med ljus, omtanke och trygghet – på de sätt som går, säger Ewa Selin.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Nu blir det Hjalmars julspektakel för Peter Flack och revygänget

Peter Flack och hela revygänget är redo för att börja spela Hjalmars Julspektakel – och publiken har längtat, biljetterna är snart slutsålda.
Foto: Mostphotos

En vecka för mänskliga rättigheter

Den 19-24 oktober är det dags för Mänskliga rättighetsdagarna i Örebro.

För 13:e året i rad arrangerar det civila samhället tillsammans med Örebro kommun veckan för att lyfta och värna om demokrati, människors rättigheter och lika värde.

– Dessa dagar är jätteviktiga för att aktivt värna och ta ställning till människors rättigheter – något som inte är en självklarhet för alla. Civila samhället i Örebro gör väldigt mycket kring dessa frågor. De belyser orättvisor, jobbar för inkludering och opinionsbildar. Allt detta är viktigt för ett demokratiskt samhälle och vi som kommun vill synliggöra och stötta, säger Julia Grafe, planerare mänskliga rättigheter, Örebro kommun i en pressinfo.

– Vi är runt 17 stycken medverkande föreningar som tillsammans kraftsamlar för att göra detta möjligt. Det är viktigt att man känner till vilka rättigheter man har för att inte bli diskriminerad, säger Caroline Daly, verksamhetsansvarig på Örebro Rättighetscenter.

Svenska kyrkan arrangerar en fredsvandring den 24 oktober tillsammans med RF-SISU Örebro län, BK EttFyra, Gemensam förening, Starka broar och Folkets hus i Vivalla.

Den 19 oktober kl. 16-18 utanför Kulturkvarteret sker invigningen.

Nyblivna och marklösa jägare på älgjakt

För dem som inte har egen mark att jaga på finns Örebro viltvårdsförening. De sköter all jakt på kommunens mark och på måndagen höll man till i Karlslundsskogen.

Sophie Janson – den cyklande bygdefotografen i ny utställning

För 70 år sedan fotograferade Sophie Jansson sitt sista kommunfullmäktige och det är 30 år sedan hon dog. Vad passade då bättre än att uppmärksamma hennes fotografiska gärning med en väl genomarbetad utställning.

Avspänt lunchmöte med kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Många programpunkter inplanerade när kronprinsessan Victoria och prins Daniel var på pandemibesök i Örebro. Jenny Gille, teaterchef på Lerbäcks Teater, var en av dem som var inbjuden på lunchträff.