Sisters in Arms medverkar vid gudstjänsten fjärde advent, som filmas i Längbro kyrka. Foto: Magnus Wahman

Digital advent och jul i Örebro

Digitala gudstjänster från olika kyrkor i advent och jul. Det kommer Örebro pastorat att bjuda på i år.

Advent och jul är högsäsong för kyrkorna i Örebro pastorat. Förra året kom 1 790 gudstjänstbesökare till någon av Örebro pastorats kyrkor i samband med första advent. På julafton var det 2 031.

– Under pandemin har vi ställt om och förändrat våra verksamheter flera gånger om. När förslaget om åtta personers-regeln presenterades, kom vi snabbt fram till att vi i Örebro pastorat måste göra något rejält och tillsammans, säger kyrkoherde Ewa Selin, i ett pressmeddelande.

För att både ta det allvarliga läget i Örebro och Sverige på allvar och samtidigt ingjuta hopp – något som adventstiden är full av – beslutade kyrkorna att sända digitala gudstjänster från en ny kyrka varje gång.

Totalt handlar det om fem gudstjänster – fyra adventsgudstjänster och en julbön på julafton – som de åtta församlingarna i Örebro pastorat tar fram tillsammans.

Gudstjänsterna filmas av Beckmann & Co och är anpassade efter ett digitalt format och därmed kortare än en vanlig söndagsgudstjänst. Det blir sång, bön och betraktelse.

Den digitala gudstjänsten den första advent kommer från S:t Nicolai kyrka och sänds klockan 10 via webb och sociala medier. Därefter följer Mosjö kyrka andra advent, S:t Mikaels kyrka tredje advent och Längbro kyrka fjärde advent. På julafton blir det digital julbön från Olaus Petri kyrka.

– Vi gör vad vi kan för att bjuda in till jul i år också, med ljus, omtanke och trygghet – på de sätt som går, säger Ewa Selin.