Nu förlängs de allmänna råden till 13 december. Foto: Mostphotos

Allmänna råd förlängs i Örebro län

– Det är viktigt att alla medverkar aktivt till smittspårning så att vi begränsar spridningskedjorna, sa Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.

Förra veckan fick Örebro län 1 200 nya fall av covid-smittade personer. Av de som testade sig var 14 procent positiva.

– Det är samma nivå som veckan innan. Mer än hälften finns i gruppen mellan 20 och 49 år, sa Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, vid regionens pressträff.

De allmänna råden för Örebro län förlängs till den 13 december. Det sa Anders Tegnell vid Folkhälsomyndighetens pressträff i tisdags.

Från och med denna vecka kommer det att finnas möjlighet att genomföra 10 000 provtagningar, och nu förs samtal med laboratorium i Tyskland för att eventuellt skicka proverna dit för analys.

Smittspårningen kommer nu att läggas över på den smittade själv när så är möjligt, genom att använda ett digitalt formulär.

Från både norra och västra länsdelen vittnade ansvariga om ansträngt läge med krav på hög kapacitet.

– Alla är lite trötta nu. Nu måste alla kämpa så det inte blir ett värre läge, sa Elisabeth Liljekvist, områdeschef norr.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Skolan utsatt för skadegörelse

För Garphyttans skola har det varit ett tungt år – stor skadegörelse har skapat både oro och höga kostnader.

Populär ljusstöpning är tillbaka

För 43:e gången anordnar ljusstöpningskommittén i Sköllersta hembygdsförening sin populära ljusstöpning i höst. Nytt i år är färre platser för att det inte ska uppstå trängsel i Åkerby skola.

Nya tag i kyrkopolitiken med nykomlingar Knista församling

Aktiv kyrka i Knista församling gick ner med fem mandat, medan nykomlingarna SD och Vänsterpartiet i Svenska kyrkan kom in.
Linnea Didic' och några av de yngre danseleverna. Foto: Mimmi Amberntsson
Foto: Linnea Didic’

Linnea får igång dansrörelsen i Ljusnarsberg

För de flesta i Ljusnarsberg är Linnea Didics ansikte välbekant. Hon jobbar som danslärare och utsågs till Årets Ljusnarsbergare i våras.

Redan som treåring började Linnea Didic dansa.

– Vi var spralliga som barn, både jag och min bror Rickard. Dans bringar så mycket glädje, säger Linnea Didic.

Tidigare fanns inga dansgrupper i Kopparberg, så för att kunna utöva sitt intresse har Linnea fått åka till andra orter för egen träning. När Linnea ville se om det fanns intresse för dans på orten blev hon överväldigad av svaret.

– Vårterminen när jag gick i nian kollade jag runt i klasserna och tolv stycken anmälde sig. Sedan kommer läraren och säger att ”det står 28 stycken till utanför dörren!”, så det var kul.

Stort intresse

Det blev fyra dansgrupper för 70 elever, där de yngsta är fyra år och de äldsta är 17.

– Jag körde alla grupper ensam fram till förra sommaren. Nu är vi två som håller i det och delar på grupperna. I våras startade vi upp en grupp för endast pojkar och tio stycken anmälde sig.

Linnea var en av dem som gillade den virala dansutmaningen Jerusalema Challenge som gått över världen likt en smittsam pandemi.

– Vi lärde ut stegen till danseleverna och gjorde en plan för att låta allmänheten vara med. Det var så mycket skratt och glädje i det.

Under sommarens friskvårdsdagar för äldre blev Linnea tillfrågad om att komma och visa dansstegen.

Nu går Linnea sista året i gymnasiet och har som gymnasiearbete att starta upp en barnkör.

– Det finns alltid energi för det som gör en glad, säger Linnea och skrattar.

”Smärtan försvinner aldrig, den förs bara vidare”

Det har snart gått två och ett halvt år sedan Kim Anderssons 21-åriga sambo Wilma valde att avsluta sitt liv. För Kim har måendet gått upp och ner sedan dess.