Nu förlängs de allmänna råden till 13 december. Foto: Mostphotos

Allmänna råd förlängs i Örebro län

– Det är viktigt att alla medverkar aktivt till smittspårning så att vi begränsar spridningskedjorna, sa Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.

Förra veckan fick Örebro län 1 200 nya fall av covid-smittade personer. Av de som testade sig var 14 procent positiva.

– Det är samma nivå som veckan innan. Mer än hälften finns i gruppen mellan 20 och 49 år, sa Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, vid regionens pressträff.

De allmänna råden för Örebro län förlängs till den 13 december. Det sa Anders Tegnell vid Folkhälsomyndighetens pressträff i tisdags.

Från och med denna vecka kommer det att finnas möjlighet att genomföra 10 000 provtagningar, och nu förs samtal med laboratorium i Tyskland för att eventuellt skicka proverna dit för analys.

Smittspårningen kommer nu att läggas över på den smittade själv när så är möjligt, genom att använda ett digitalt formulär.

Från både norra och västra länsdelen vittnade ansvariga om ansträngt läge med krav på hög kapacitet.

– Alla är lite trötta nu. Nu måste alla kämpa så det inte blir ett värre läge, sa Elisabeth Liljekvist, områdeschef norr.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Sänk farten där är Ulf Schwerin!

Ulf Schwerin från Stora Mellösa blev rikskändis när han ställde sig vid vägkanten med fruns hårtork. Han tycker att hans uppmärksammade kamp mot fortkörare fick positiva effekter.

Kulturlivet lever än på hoppet

För länets kulturliv står hoppet till att kunna samla publiken till sommaren och en återgång till en mer normal tillvaro. Både i Stadra och Lerbäck pågår förberedelser inför sommarföreställningarna, Lekebergsrevyn har skjutit upp premiären till hösten.

Coronaåret som vi aldrig glömmer

Anna har tagit hand om de riktigt svårt covid-sjuka. Hon har själv varit sjuk och blir arg när människor inte följer de enklaste råden. Ingrid har hållit sig isolerad ett helt år och längtar efter både barnbarn och vaccin. Ett år har gått sedan covid drog in över vårt län.

Naturens teater en raritet för länet som kämpar ekonomiskt

Nästan tusen personer sökte sig till första svanhelgen i Tysslinge trots skidVM. Naturens teaters huvudsponsor har hoppat av men de kunde öppna i helgen tack vare bidrag från privatpersoner.

Astrofototävling – rymden är motivet för alla rymdälskare

Rymdstyrelsen arrangerar en astrofototävling för alla rymdälskare. Mörka, klara natthimlar och norrsken är favoritmotiv. Men tävlingens jury hoppas på kreativitet också.