Utanför fritidsgården Oden träffas ungdomarna i Odensbacken. I fredags hade 15 av dem samlats med sina traktorer. Och de har alla ett önskemål - att kunna träffas, hänga och spela musik utan att det stör. Foto: Sofie Isaksson
Jasper Norlander, Wilhelm Österlund, William Runfeldt, Viktor Noren, Lucas Levin och Assar Nordin deltog från Glanshammars fritidsgård. Foto: Mickael Raslöv
Högtalare med bra ljud är viktigt. Foto: Sofie Isaksson
Theodore Axberg och Erik Lund. Foto: Sofie Isaksson
Foto: Sofie Isaksson

Söker en mötesplats att hänga på

– Är det viktigare med Östernärkes hundar än oss ungdomar? Det var en av frågorna vid den digitala dialogträffen mellan politiker och ungdomar på fritidsgårdarna i Odensbacken, Glanshammar och Garphyttan. Starta föreningar, var politikernas svar.

Förra veckan var det dags för den andra digitala medborgardialogen­ i Örebro kommun. Temat var mötes­platser med fokus på unga på landsbygden.

Denna gång var ungdomar på fritidsgårdarna i Glanshammar, Odensbacken och Garphyttan med på länk och de hade gott om både kritik mot hur situationen är nu och förslag på vad som skulle kunna bli bättre.

Både i Odensbacken och Garphyttan kom ämnet bilar upp direkt. Ungdomarna kände sig inte välkomna någonstans.

– Vi vill ha en plats där man möts med bilar. Varför gjordes en hundlekplats där ingen går? Det hade varit bättre om vi fått stå där i stället och inte störa, sa Theodore Axberg, 16 år, en av killarna på Odengården, som också ifrågasatte att pengar går till ett bibliotek där vad han sett få lånar böcker.

De var också väldigt kritiska mot att det kommit upp förbudsskyltar på skolgården i Odensbacken – något som gjort att de nu enbart har Icas parkering att hålla till på.

– Man får inte parkera vid skolan­ efter tio på kvällen men gården har öppet till 23.30 på fredagarna, sa Erik Lund, 14 år.

Vill ha en garagelokal

Även i Garphyttan var det flera unga som upplevde att de bara fick skit från olika vuxna – även på Facebook – för hög musik. De efterlyste en plats för bilhäng, gärna en garagelokal, där det går att hålla på med bilarna eller bara vara.

– Det finns en grusplan vid vallen som aldrig­ används. Där skulle vi kunna få vara, sa en av deltagarna från Garphyttan.

– Vi som inte gillar bilar vill också ha en lokal att hänga på, med soffa, tv – bara kunna vara utan att vuxna är med. Våra föräldrar skulle kunna skriva på att de tar ansvar om något går sönder, sa en tjej i Garphyttan.

– Många är på gården, men den är bara öppen två dagar i veckan. Vi vill ha mer öppet där.

Finns inte så mycket att göra

I Glanshammar gillade man lugnet, att det var bra gemenskap och att det inte hände så mycket skit där, men att det samtidigt var lagom långt in till Örebro.

– På sommaren ses vi vid badplatserna men resten av året finns det inte så mycket. Då är det på fritidsgården eller utanför Ica man ses, sa en kille, som inte gillade att ”stadsnissar” i somras kom ut och ställde till det på badplatser.

– Garphyttan är bra för det är nära till vänner, det är roligt. Det finns mycket att göra här men det är inte kul när någon klagar på oss. Det är bra att gården finns, sa ungdomar på Garphyttegården.

Både i Glanshammar och Garphyttan tog ungdomarna upp önskemål om fler bussar. Ungdomarna i Garphyttan hade konkreta förslag på vilka tider det behövs fler bussar – inte minst nu i coronatider.

”Ya initiativ och bråka mer”

Politikerna som deltog i dialogen uppmanade ungdomarna att fortsätta göra sina röster hörda.

– Ni vet om var det finns lokaler­. Koppla in vuxna, gör en inventering, driv frågan så får vi se om det går att lösa på något sätt, sa Lennart Bondeson (KD) ordförande i kulturnämnden i Örebro.

– Det är viktigt att ni driver på, tar initiativ och bråkar mer. Det behövs engagemang från er, att ni ställer krav. Jag tycker det ställs för lite krav ibland.

Ungdomarna fick också information om och uppmanades att fundera över om de kunde starta föreningar. För då kan kommunen hjälpa till med pengar.

– Om ni är med

i någon förening och har idéer på utveckling ta kontakt med oss, så ska vi se vad vi kan hjälpa er med. Det finns pengar att söka, sa Anna Hedström (S) förste vice ordförande i landsbygdsnämnden, som framhöll att bibliotek och hundrastgård inte utesluter verksamhet som ungdomarna vill ha.

– Ni har alla chanser i världen­ att utveckla det ni vill ha, så skicka in en ansökan, sa Anna Hedström.

Carina Börjesson (M) andre vice ordförande i landsbygdsnämnden, var inne på samma sak.

– En röd tråd i vad ni säger från alla håll är önskan om att ha en plats att vara på där ni inte stör andra. Om ni hittar ett ställe där ni skulle kunna ha bilträffar, så berätta om det, samma sak om ni har tankar om bilförening.

I Odensbacken kändes en förening som en möjlig väg framåt när Länsposten mötte ungdomarna under fredagskvällen.

– Vi är beredda att göra något, att till exempel starta en förening för att ha någonstans att vara. Blir det inte klart nu så kommer det nya ungdomar hela tiden. Vissa år är det färre och i år är vi många, säger Theodore Axberg.

– Har vi en plats då kommer vi utnyttja den chansen och Odensbacken är mest centralt för alla

i Östernärke, säger Erik Lund.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Skolan utsatt för skadegörelse

För Garphyttans skola har det varit ett tungt år – stor skadegörelse har skapat både oro och höga kostnader.

Populär ljusstöpning är tillbaka

För 43:e gången anordnar ljusstöpningskommittén i Sköllersta hembygdsförening sin populära ljusstöpning i höst. Nytt i år är färre platser för att det inte ska uppstå trängsel i Åkerby skola.

Nya tag i kyrkopolitiken med nykomlingar Knista församling

Aktiv kyrka i Knista församling gick ner med fem mandat, medan nykomlingarna SD och Vänsterpartiet i Svenska kyrkan kom in.
Linnea Didic' och några av de yngre danseleverna. Foto: Mimmi Amberntsson
Foto: Linnea Didic’

Linnea får igång dansrörelsen i Ljusnarsberg

För de flesta i Ljusnarsberg är Linnea Didics ansikte välbekant. Hon jobbar som danslärare och utsågs till Årets Ljusnarsbergare i våras.

Redan som treåring började Linnea Didic dansa.

– Vi var spralliga som barn, både jag och min bror Rickard. Dans bringar så mycket glädje, säger Linnea Didic.

Tidigare fanns inga dansgrupper i Kopparberg, så för att kunna utöva sitt intresse har Linnea fått åka till andra orter för egen träning. När Linnea ville se om det fanns intresse för dans på orten blev hon överväldigad av svaret.

– Vårterminen när jag gick i nian kollade jag runt i klasserna och tolv stycken anmälde sig. Sedan kommer läraren och säger att ”det står 28 stycken till utanför dörren!”, så det var kul.

Stort intresse

Det blev fyra dansgrupper för 70 elever, där de yngsta är fyra år och de äldsta är 17.

– Jag körde alla grupper ensam fram till förra sommaren. Nu är vi två som håller i det och delar på grupperna. I våras startade vi upp en grupp för endast pojkar och tio stycken anmälde sig.

Linnea var en av dem som gillade den virala dansutmaningen Jerusalema Challenge som gått över världen likt en smittsam pandemi.

– Vi lärde ut stegen till danseleverna och gjorde en plan för att låta allmänheten vara med. Det var så mycket skratt och glädje i det.

Under sommarens friskvårdsdagar för äldre blev Linnea tillfrågad om att komma och visa dansstegen.

Nu går Linnea sista året i gymnasiet och har som gymnasiearbete att starta upp en barnkör.

– Det finns alltid energi för det som gör en glad, säger Linnea och skrattar.

”Smärtan försvinner aldrig, den förs bara vidare”

Det har snart gått två och ett halvt år sedan Kim Anderssons 21-åriga sambo Wilma valde att avsluta sitt liv. För Kim har måendet gått upp och ner sedan dess.