Utanför fritidsgården Oden träffas ungdomarna i Odensbacken. I fredags hade 15 av dem samlats med sina traktorer. Och de har alla ett önskemål - att kunna träffas, hänga och spela musik utan att det stör. Foto: Sofie Isaksson
Jasper Norlander, Wilhelm Österlund, William Runfeldt, Viktor Noren, Lucas Levin och Assar Nordin deltog från Glanshammars fritidsgård. Foto: Mickael Raslöv
Högtalare med bra ljud är viktigt. Foto: Sofie Isaksson
Theodore Axberg och Erik Lund. Foto: Sofie Isaksson
Foto: Sofie Isaksson

Söker en mötesplats att hänga på

– Är det viktigare med Östernärkes hundar än oss ungdomar? Det var en av frågorna vid den digitala dialogträffen mellan politiker och ungdomar på fritidsgårdarna i Odensbacken, Glanshammar och Garphyttan. Starta föreningar, var politikernas svar.

Förra veckan var det dags för den andra digitala medborgardialogen­ i Örebro kommun. Temat var mötes­platser med fokus på unga på landsbygden.

Denna gång var ungdomar på fritidsgårdarna i Glanshammar, Odensbacken och Garphyttan med på länk och de hade gott om både kritik mot hur situationen är nu och förslag på vad som skulle kunna bli bättre.

Både i Odensbacken och Garphyttan kom ämnet bilar upp direkt. Ungdomarna kände sig inte välkomna någonstans.

– Vi vill ha en plats där man möts med bilar. Varför gjordes en hundlekplats där ingen går? Det hade varit bättre om vi fått stå där i stället och inte störa, sa Theodore Axberg, 16 år, en av killarna på Odengården, som också ifrågasatte att pengar går till ett bibliotek där vad han sett få lånar böcker.

De var också väldigt kritiska mot att det kommit upp förbudsskyltar på skolgården i Odensbacken – något som gjort att de nu enbart har Icas parkering att hålla till på.

– Man får inte parkera vid skolan­ efter tio på kvällen men gården har öppet till 23.30 på fredagarna, sa Erik Lund, 14 år.

Vill ha en garagelokal

Även i Garphyttan var det flera unga som upplevde att de bara fick skit från olika vuxna – även på Facebook – för hög musik. De efterlyste en plats för bilhäng, gärna en garagelokal, där det går att hålla på med bilarna eller bara vara.

– Det finns en grusplan vid vallen som aldrig­ används. Där skulle vi kunna få vara, sa en av deltagarna från Garphyttan.

– Vi som inte gillar bilar vill också ha en lokal att hänga på, med soffa, tv – bara kunna vara utan att vuxna är med. Våra föräldrar skulle kunna skriva på att de tar ansvar om något går sönder, sa en tjej i Garphyttan.

– Många är på gården, men den är bara öppen två dagar i veckan. Vi vill ha mer öppet där.

Finns inte så mycket att göra

I Glanshammar gillade man lugnet, att det var bra gemenskap och att det inte hände så mycket skit där, men att det samtidigt var lagom långt in till Örebro.

– På sommaren ses vi vid badplatserna men resten av året finns det inte så mycket. Då är det på fritidsgården eller utanför Ica man ses, sa en kille, som inte gillade att ”stadsnissar” i somras kom ut och ställde till det på badplatser.

– Garphyttan är bra för det är nära till vänner, det är roligt. Det finns mycket att göra här men det är inte kul när någon klagar på oss. Det är bra att gården finns, sa ungdomar på Garphyttegården.

Både i Glanshammar och Garphyttan tog ungdomarna upp önskemål om fler bussar. Ungdomarna i Garphyttan hade konkreta förslag på vilka tider det behövs fler bussar – inte minst nu i coronatider.

”Ya initiativ och bråka mer”

Politikerna som deltog i dialogen uppmanade ungdomarna att fortsätta göra sina röster hörda.

– Ni vet om var det finns lokaler­. Koppla in vuxna, gör en inventering, driv frågan så får vi se om det går att lösa på något sätt, sa Lennart Bondeson (KD) ordförande i kulturnämnden i Örebro.

– Det är viktigt att ni driver på, tar initiativ och bråkar mer. Det behövs engagemang från er, att ni ställer krav. Jag tycker det ställs för lite krav ibland.

Ungdomarna fick också information om och uppmanades att fundera över om de kunde starta föreningar. För då kan kommunen hjälpa till med pengar.

– Om ni är med

i någon förening och har idéer på utveckling ta kontakt med oss, så ska vi se vad vi kan hjälpa er med. Det finns pengar att söka, sa Anna Hedström (S) förste vice ordförande i landsbygdsnämnden, som framhöll att bibliotek och hundrastgård inte utesluter verksamhet som ungdomarna vill ha.

– Ni har alla chanser i världen­ att utveckla det ni vill ha, så skicka in en ansökan, sa Anna Hedström.

Carina Börjesson (M) andre vice ordförande i landsbygdsnämnden, var inne på samma sak.

– En röd tråd i vad ni säger från alla håll är önskan om att ha en plats att vara på där ni inte stör andra. Om ni hittar ett ställe där ni skulle kunna ha bilträffar, så berätta om det, samma sak om ni har tankar om bilförening.

I Odensbacken kändes en förening som en möjlig väg framåt när Länsposten mötte ungdomarna under fredagskvällen.

– Vi är beredda att göra något, att till exempel starta en förening för att ha någonstans att vara. Blir det inte klart nu så kommer det nya ungdomar hela tiden. Vissa år är det färre och i år är vi många, säger Theodore Axberg.

– Har vi en plats då kommer vi utnyttja den chansen och Odensbacken är mest centralt för alla

i Östernärke, säger Erik Lund.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Från klippdockor till spypåsar i årets tredelade utställning

Att sommarens utställningar skulle innehålla papper var självklart, men att det skulle bli både inköpslistor, klippdockor, spypåsar och tredimensionella figurer var det nog inget de anade från början.

Högsta betyg till Lilla hotellet

För andra året i rad har besökarna på Lilla hotellet i Nora gett boendet allra högsta betyg.

Stjernsund satsar på parken

På lördag invigs Stjernsunds slotts nya orangeri där besökarna med lite tur även kan få se en agave i full blom. – Det är väldigt ovanligt att den blommar, jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Elisabeth Lagerström, tillsyningsman på Stjernsunds slott.

Miljoner dränkta runt Kvismaren

Ett stort antal lantbrukare berörs av vattendränkta åkrar runt Kvismaren. Det handlar om miljontals kronor i förlorade intäkter. Nu lyfts frågan till Jordbruksverket.
Foto: Arkiv: Ann-Louise Larsson

Mer dagvård för pengarna i Lindesberg

Utvärderingen är nu klar efter att jouren för ortoped/kirurgi stängdes på Lindesbergs lasarett. Den visar att vården inte försämrats eller att belastningen på ambulansen ökat.

Det var den 28 september 2020 som jouren för ortoped och kirurgi stängdes nattetid vid Lindesbergs lasarett.

Många var kritiska till beslutet och ansåg att det skulle innebära en kraftig försämring för patienterna och inte ge den besparing på tre miljoner som var planen.

– Uppföljningen visar att vi nått syftet med förändringen. Den relativt outnyttjade jourtiden på natten har styrts om till arbetstid på dagen, utan att farhågorna om stora negativa bieffekter har besannats, säger Karin Sundin i pressinfo.

Enligt samma info finns inget i uppföljningen som visar att den medicinska kvaliteten i omhändertagandet har påverkats negativt och det går inte att se något samband mellan jourförändringen och tid för väntan på ambulans.

Sebastian Cehlin, M, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, har regelbundet fått ta del av månadsuppföljningarna sedan förändringen infördes. Runt 90 fler ambulanskörningar har gjorts under mätperioden, jämfört med de senaste åren.

– Vi oroas över att ambulansens responstid på prio-1-larm har försämrats. Det har skett i hela länet, och neddragningen av jouren har inte gjort det bättre.

– Vi måste försöka hitta andra lösningar och fundera över hur länsbor i norra länsdelen ska kunna få hjälp med förhållandevis enkla åkommor på plats, och inte nattetid behöva åka till USÖ för en fraktur eller ett sår, säger Sebastian Cehlin.