UD förlänger avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder utanför Schengenområdet och Storbritannien till och med den 31 januari. Foto: Arkivbild: Johan Nilsson/TT

UD förlänger reseavrådan

På grund av pandemin fortsätter UD att avråda från icke nödvändiga resor till alla länder utanför Schengenområdet och Storbritannien till och med den 31 januari.

På måndagen fattade UD beslut om att förlänga avrådan för icke nödvändiga resor till alla länder utan­för EU/EES/Schengenområdet­ och Storbritannien med anledning av den omfattande spridningen av coronaviruset. Beslutet gäller till den 31 januari 2021.

UD konstaterar att pandemin inte är över och att det osäkra läge som var grunden till att UD i mars införde avrådan från utlandsresor kvarstår i stora delar av världen. Den stora osäkerheten gör att det inte är möjligt att förutspå när det kommer att vara möjligt att resa tryggt och fritt i hela världen.

UD framhåller att oavsett vart man reser vilar ett stort ansvar på den enskilde resenären. Därför uppmanar UD varje resenär att förbereda sig ordentligt inför en resa, hålla sig välinformerad om aktuella inresebestämmelser och följa lokala myndigheters råd och anvisningar på plats.

UD har i tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor­ till: Andorra, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Monaco­, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten­ och Österrike. Dessa länder är fortsatt undantagna från avrådan från icke nödvändiga resor.

För Estland, Irland och Lettland gäller avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 18 november 2020.