Rut Olsson, Närkes Kil, hann gå en gång på syföreningen­ innan de tuffare­ coronaråden stängde den verksam­heten igen. Berit Samuelsson saknar möjligheten att gå och träna. Foto: Cathrine Gustavsson

Tuffare råd för hela länet i flera veckor

Från försiktig aktivitet med corona-avstånd till helt nedstängt på 24 timmar.De nya lokala allmänna råden i Örebro län påverkade direkt många verksamheter.

Efter sommaren har många aktiviteter och arrangemang vädrat morgonluft. Försiktiga försök att dra i gång verksamhet igen har skett – helt utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Men det höll bara några veckor. Förra veckans tuffare råd kom inte som någon överraskning med tanke på informationen om kraftigt ökad smittspridning i Örebro län.

I Närkes Kil krattar Rut Olsson löv.

– Läget är inte roligt, men vi bor bra här och träffar inga, säger hon och syftar på sonen Jörgen som bor i grannhuset.

Hennes dagsyförening hann ha en enda träff, med sex personer glest utspridda, innan de nya tuffare restriktionerna kom. Nu blir det inga fler symöten.

– Och det blir inte något advents­kaffe och inga lotterier, säger Rut.

Berit Samuelsson och hennes man Bosse har båda varit sjuka

i covid.

– Vi hade besök på lunch. Dagen­ efter ringde gästerna och sa att de blivit sjuka. Då var vi redan­ smittade, säger Berit, som saknar möjligheten att gå på spinning och att träffa barnbarnen.

Efter förra veckans nya lokala allmänna råd var det mycket som stängde i länet. Det gäller bland annat badhusen i Örebro, Lindesberg, Hallsberg och Kumla.

När det gäller bibliotek har de öppet i Örebro men med förändrade öppettider och ett maxtak för antal besök. I Kumla är biblioteket stängt för spontana besök, men möjlighet finns att hämta beställda­ bokpåsar. Hallsbergs bibliotek är öppet enbart för bokade besök. I Nora stängs biblioteken för allmänheten, men det går att beställa böcker.

I Örebro och Nora håller fritidsgårdarna öppet, men endast för högstadieelever. I Hallsberg är fritidsgården Kuben stängd, och även i Kumla är det stängda fritidsgårdar.

Även många föreningar och före­tag har valt att stänga ner eller­ ändra sin verksamhet.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Från klippdockor till spypåsar i årets tredelade utställning

Att sommarens utställningar skulle innehålla papper var självklart, men att det skulle bli både inköpslistor, klippdockor, spypåsar och tredimensionella figurer var det nog inget de anade från början.

Högsta betyg till Lilla hotellet

För andra året i rad har besökarna på Lilla hotellet i Nora gett boendet allra högsta betyg.

Stjernsund satsar på parken

På lördag invigs Stjernsunds slotts nya orangeri där besökarna med lite tur även kan få se en agave i full blom. – Det är väldigt ovanligt att den blommar, jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Elisabeth Lagerström, tillsyningsman på Stjernsunds slott.

Miljoner dränkta runt Kvismaren

Ett stort antal lantbrukare berörs av vattendränkta åkrar runt Kvismaren. Det handlar om miljontals kronor i förlorade intäkter. Nu lyfts frågan till Jordbruksverket.
Foto: Arkiv: Ann-Louise Larsson

Mer dagvård för pengarna i Lindesberg

Utvärderingen är nu klar efter att jouren för ortoped/kirurgi stängdes på Lindesbergs lasarett. Den visar att vården inte försämrats eller att belastningen på ambulansen ökat.

Det var den 28 september 2020 som jouren för ortoped och kirurgi stängdes nattetid vid Lindesbergs lasarett.

Många var kritiska till beslutet och ansåg att det skulle innebära en kraftig försämring för patienterna och inte ge den besparing på tre miljoner som var planen.

– Uppföljningen visar att vi nått syftet med förändringen. Den relativt outnyttjade jourtiden på natten har styrts om till arbetstid på dagen, utan att farhågorna om stora negativa bieffekter har besannats, säger Karin Sundin i pressinfo.

Enligt samma info finns inget i uppföljningen som visar att den medicinska kvaliteten i omhändertagandet har påverkats negativt och det går inte att se något samband mellan jourförändringen och tid för väntan på ambulans.

Sebastian Cehlin, M, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, har regelbundet fått ta del av månadsuppföljningarna sedan förändringen infördes. Runt 90 fler ambulanskörningar har gjorts under mätperioden, jämfört med de senaste åren.

– Vi oroas över att ambulansens responstid på prio-1-larm har försämrats. Det har skett i hela länet, och neddragningen av jouren har inte gjort det bättre.

– Vi måste försöka hitta andra lösningar och fundera över hur länsbor i norra länsdelen ska kunna få hjälp med förhållandevis enkla åkommor på plats, och inte nattetid behöva åka till USÖ för en fraktur eller ett sår, säger Sebastian Cehlin.