Rut Olsson, Närkes Kil, hann gå en gång på syföreningen­ innan de tuffare­ coronaråden stängde den verksam­heten igen. Berit Samuelsson saknar möjligheten att gå och träna. Foto: Cathrine Gustavsson

Tuffare råd för hela länet i flera veckor

Från försiktig aktivitet med corona-avstånd till helt nedstängt på 24 timmar.De nya lokala allmänna råden i Örebro län påverkade direkt många verksamheter.

Efter sommaren har många aktiviteter och arrangemang vädrat morgonluft. Försiktiga försök att dra i gång verksamhet igen har skett – helt utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Men det höll bara några veckor. Förra veckans tuffare råd kom inte som någon överraskning med tanke på informationen om kraftigt ökad smittspridning i Örebro län.

I Närkes Kil krattar Rut Olsson löv.

– Läget är inte roligt, men vi bor bra här och träffar inga, säger hon och syftar på sonen Jörgen som bor i grannhuset.

Hennes dagsyförening hann ha en enda träff, med sex personer glest utspridda, innan de nya tuffare restriktionerna kom. Nu blir det inga fler symöten.

– Och det blir inte något advents­kaffe och inga lotterier, säger Rut.

Berit Samuelsson och hennes man Bosse har båda varit sjuka

i covid.

– Vi hade besök på lunch. Dagen­ efter ringde gästerna och sa att de blivit sjuka. Då var vi redan­ smittade, säger Berit, som saknar möjligheten att gå på spinning och att träffa barnbarnen.

Efter förra veckans nya lokala allmänna råd var det mycket som stängde i länet. Det gäller bland annat badhusen i Örebro, Lindesberg, Hallsberg och Kumla.

När det gäller bibliotek har de öppet i Örebro men med förändrade öppettider och ett maxtak för antal besök. I Kumla är biblioteket stängt för spontana besök, men möjlighet finns att hämta beställda­ bokpåsar. Hallsbergs bibliotek är öppet enbart för bokade besök. I Nora stängs biblioteken för allmänheten, men det går att beställa böcker.

I Örebro och Nora håller fritidsgårdarna öppet, men endast för högstadieelever. I Hallsberg är fritidsgården Kuben stängd, och även i Kumla är det stängda fritidsgårdar.

Även många föreningar och före­tag har valt att stänga ner eller­ ändra sin verksamhet.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Sänk farten där är Ulf Schwerin!

Ulf Schwerin från Stora Mellösa blev rikskändis när han ställde sig vid vägkanten med fruns hårtork. Han tycker att hans uppmärksammade kamp mot fortkörare fick positiva effekter.

Kulturlivet lever än på hoppet

För länets kulturliv står hoppet till att kunna samla publiken till sommaren och en återgång till en mer normal tillvaro. Både i Stadra och Lerbäck pågår förberedelser inför sommarföreställningarna, Lekebergsrevyn har skjutit upp premiären till hösten.

Coronaåret som vi aldrig glömmer

Anna har tagit hand om de riktigt svårt covid-sjuka. Hon har själv varit sjuk och blir arg när människor inte följer de enklaste råden. Ingrid har hållit sig isolerad ett helt år och längtar efter både barnbarn och vaccin. Ett år har gått sedan covid drog in över vårt län.

Naturens teater en raritet för länet som kämpar ekonomiskt

Nästan tusen personer sökte sig till första svanhelgen i Tysslinge trots skidVM. Naturens teaters huvudsponsor har hoppat av men de kunde öppna i helgen tack vare bidrag från privatpersoner.

Astrofototävling – rymden är motivet för alla rymdälskare

Rymdstyrelsen arrangerar en astrofototävling för alla rymdälskare. Mörka, klara natthimlar och norrsken är favoritmotiv. Men tävlingens jury hoppas på kreativitet också.