Rut Olsson, Närkes Kil, hann gå en gång på syföreningen­ innan de tuffare­ coronaråden stängde den verksam­heten igen. Berit Samuelsson saknar möjligheten att gå och träna. Foto: Cathrine Gustavsson

Tuffare råd för hela länet i flera veckor

Från försiktig aktivitet med corona-avstånd till helt nedstängt på 24 timmar.De nya lokala allmänna råden i Örebro län påverkade direkt många verksamheter.

Efter sommaren har många aktiviteter och arrangemang vädrat morgonluft. Försiktiga försök att dra i gång verksamhet igen har skett – helt utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Men det höll bara några veckor. Förra veckans tuffare råd kom inte som någon överraskning med tanke på informationen om kraftigt ökad smittspridning i Örebro län.

I Närkes Kil krattar Rut Olsson löv.

– Läget är inte roligt, men vi bor bra här och träffar inga, säger hon och syftar på sonen Jörgen som bor i grannhuset.

Hennes dagsyförening hann ha en enda träff, med sex personer glest utspridda, innan de nya tuffare restriktionerna kom. Nu blir det inga fler symöten.

– Och det blir inte något advents­kaffe och inga lotterier, säger Rut.

Berit Samuelsson och hennes man Bosse har båda varit sjuka

i covid.

– Vi hade besök på lunch. Dagen­ efter ringde gästerna och sa att de blivit sjuka. Då var vi redan­ smittade, säger Berit, som saknar möjligheten att gå på spinning och att träffa barnbarnen.

Efter förra veckans nya lokala allmänna råd var det mycket som stängde i länet. Det gäller bland annat badhusen i Örebro, Lindesberg, Hallsberg och Kumla.

När det gäller bibliotek har de öppet i Örebro men med förändrade öppettider och ett maxtak för antal besök. I Kumla är biblioteket stängt för spontana besök, men möjlighet finns att hämta beställda­ bokpåsar. Hallsbergs bibliotek är öppet enbart för bokade besök. I Nora stängs biblioteken för allmänheten, men det går att beställa böcker.

I Örebro och Nora håller fritidsgårdarna öppet, men endast för högstadieelever. I Hallsberg är fritidsgården Kuben stängd, och även i Kumla är det stängda fritidsgårdar.

Även många föreningar och före­tag har valt att stänga ner eller­ ändra sin verksamhet.