Rut Olsson, Närkes Kil, hann gå en gång på syföreningen­ innan de tuffare­ coronaråden stängde den verksam­heten igen. Berit Samuelsson saknar möjligheten att gå och träna. Foto: Cathrine Gustavsson

Tuffare råd för hela länet i flera veckor

Från försiktig aktivitet med corona-avstånd till helt nedstängt på 24 timmar.De nya lokala allmänna råden i Örebro län påverkade direkt många verksamheter.

Efter sommaren har många aktiviteter och arrangemang vädrat morgonluft. Försiktiga försök att dra i gång verksamhet igen har skett – helt utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Men det höll bara några veckor. Förra veckans tuffare råd kom inte som någon överraskning med tanke på informationen om kraftigt ökad smittspridning i Örebro län.

I Närkes Kil krattar Rut Olsson löv.

– Läget är inte roligt, men vi bor bra här och träffar inga, säger hon och syftar på sonen Jörgen som bor i grannhuset.

Hennes dagsyförening hann ha en enda träff, med sex personer glest utspridda, innan de nya tuffare restriktionerna kom. Nu blir det inga fler symöten.

– Och det blir inte något advents­kaffe och inga lotterier, säger Rut.

Berit Samuelsson och hennes man Bosse har båda varit sjuka

i covid.

– Vi hade besök på lunch. Dagen­ efter ringde gästerna och sa att de blivit sjuka. Då var vi redan­ smittade, säger Berit, som saknar möjligheten att gå på spinning och att träffa barnbarnen.

Efter förra veckans nya lokala allmänna råd var det mycket som stängde i länet. Det gäller bland annat badhusen i Örebro, Lindesberg, Hallsberg och Kumla.

När det gäller bibliotek har de öppet i Örebro men med förändrade öppettider och ett maxtak för antal besök. I Kumla är biblioteket stängt för spontana besök, men möjlighet finns att hämta beställda­ bokpåsar. Hallsbergs bibliotek är öppet enbart för bokade besök. I Nora stängs biblioteken för allmänheten, men det går att beställa böcker.

I Örebro och Nora håller fritidsgårdarna öppet, men endast för högstadieelever. I Hallsberg är fritidsgården Kuben stängd, och även i Kumla är det stängda fritidsgårdar.

Även många föreningar och före­tag har valt att stänga ner eller­ ändra sin verksamhet.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Skolan utsatt för skadegörelse

För Garphyttans skola har det varit ett tungt år – stor skadegörelse har skapat både oro och höga kostnader.

Populär ljusstöpning är tillbaka

För 43:e gången anordnar ljusstöpningskommittén i Sköllersta hembygdsförening sin populära ljusstöpning i höst. Nytt i år är färre platser för att det inte ska uppstå trängsel i Åkerby skola.

Nya tag i kyrkopolitiken med nykomlingar Knista församling

Aktiv kyrka i Knista församling gick ner med fem mandat, medan nykomlingarna SD och Vänsterpartiet i Svenska kyrkan kom in.
Linnea Didic' och några av de yngre danseleverna. Foto: Mimmi Amberntsson
Foto: Linnea Didic’

Linnea får igång dansrörelsen i Ljusnarsberg

För de flesta i Ljusnarsberg är Linnea Didics ansikte välbekant. Hon jobbar som danslärare och utsågs till Årets Ljusnarsbergare i våras.

Redan som treåring började Linnea Didic dansa.

– Vi var spralliga som barn, både jag och min bror Rickard. Dans bringar så mycket glädje, säger Linnea Didic.

Tidigare fanns inga dansgrupper i Kopparberg, så för att kunna utöva sitt intresse har Linnea fått åka till andra orter för egen träning. När Linnea ville se om det fanns intresse för dans på orten blev hon överväldigad av svaret.

– Vårterminen när jag gick i nian kollade jag runt i klasserna och tolv stycken anmälde sig. Sedan kommer läraren och säger att ”det står 28 stycken till utanför dörren!”, så det var kul.

Stort intresse

Det blev fyra dansgrupper för 70 elever, där de yngsta är fyra år och de äldsta är 17.

– Jag körde alla grupper ensam fram till förra sommaren. Nu är vi två som håller i det och delar på grupperna. I våras startade vi upp en grupp för endast pojkar och tio stycken anmälde sig.

Linnea var en av dem som gillade den virala dansutmaningen Jerusalema Challenge som gått över världen likt en smittsam pandemi.

– Vi lärde ut stegen till danseleverna och gjorde en plan för att låta allmänheten vara med. Det var så mycket skratt och glädje i det.

Under sommarens friskvårdsdagar för äldre blev Linnea tillfrågad om att komma och visa dansstegen.

Nu går Linnea sista året i gymnasiet och har som gymnasiearbete att starta upp en barnkör.

– Det finns alltid energi för det som gör en glad, säger Linnea och skrattar.

”Smärtan försvinner aldrig, den förs bara vidare”

Det har snart gått två och ett halvt år sedan Kim Anderssons 21-åriga sambo Wilma valde att avsluta sitt liv. För Kim har måendet gått upp och ner sedan dess.