Anna Fjällborg, präst i Asker-­Lännäs pastorat­, tände alla ljusen när utställningen om begravningar­ öppnade. Foto: Cathrine Gustavsson

Utställning om begravningar kan bli en tradition i Lännäs

Fler besökare än vad de räknat med hittade förra veckan till Lännäs kyrka för att se utställningen "Plötsligt händer det."Målet är att den ska kunna återkomma fler år.

Under förra veckan hade Svenska kyrkan i Lännäs, med Carina Berg som drivande kraft, för första gången ordnat en utställning om begravningar.

Tillsammans med blomster­butik och begravningsbyrå belyste­ utställningen de olika delar som ska eller kan ingå vid en begravning.

Vilka sånger ska spelas, ska det vara samkväm med något att äta, hur ska kistan se ut – eller går det bra med en urna, och inte minst: vad kan man önska att få med sig i kistan. Det var några områden som utställningen tog upp.

– Det är mycket praktiskt att tänka på när en begravning ska ordnas. Det går att påverka och fler borde skriva ner hur de vill ha det, säger Anna Fjällborg, präst

i Asker-Lännäs pastorat.

– Många vill helst inte tänka på döden, men i allhelgonatid blir man påmind. Förhoppningsvis ger utställningen svar på några frågor, men väcker kanske några nya.

Utställningen var ett komplement till församlingens Öppna kyrka under själva allhelgonahelgen och pågick endast under fyra dagar.

– Det är nyttigt att visa hur det kan vara. Jag kände igen psalmerna­ från de begravningar vi haft i min familj, sa Marianne Olsson från Odensbacken.

Anna Fjällborg berättar att det kommit fler besökare än vad de förväntat sig, och förhoppningsvis­ kommer utställningen att återupprepas även nästa år.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Från klippdockor till spypåsar i årets tredelade utställning

Att sommarens utställningar skulle innehålla papper var självklart, men att det skulle bli både inköpslistor, klippdockor, spypåsar och tredimensionella figurer var det nog inget de anade från början.

Högsta betyg till Lilla hotellet

För andra året i rad har besökarna på Lilla hotellet i Nora gett boendet allra högsta betyg.

Stjernsund satsar på parken

På lördag invigs Stjernsunds slotts nya orangeri där besökarna med lite tur även kan få se en agave i full blom. – Det är väldigt ovanligt att den blommar, jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Elisabeth Lagerström, tillsyningsman på Stjernsunds slott.

Miljoner dränkta runt Kvismaren

Ett stort antal lantbrukare berörs av vattendränkta åkrar runt Kvismaren. Det handlar om miljontals kronor i förlorade intäkter. Nu lyfts frågan till Jordbruksverket.
Foto: Arkiv: Ann-Louise Larsson

Mer dagvård för pengarna i Lindesberg

Utvärderingen är nu klar efter att jouren för ortoped/kirurgi stängdes på Lindesbergs lasarett. Den visar att vården inte försämrats eller att belastningen på ambulansen ökat.

Det var den 28 september 2020 som jouren för ortoped och kirurgi stängdes nattetid vid Lindesbergs lasarett.

Många var kritiska till beslutet och ansåg att det skulle innebära en kraftig försämring för patienterna och inte ge den besparing på tre miljoner som var planen.

– Uppföljningen visar att vi nått syftet med förändringen. Den relativt outnyttjade jourtiden på natten har styrts om till arbetstid på dagen, utan att farhågorna om stora negativa bieffekter har besannats, säger Karin Sundin i pressinfo.

Enligt samma info finns inget i uppföljningen som visar att den medicinska kvaliteten i omhändertagandet har påverkats negativt och det går inte att se något samband mellan jourförändringen och tid för väntan på ambulans.

Sebastian Cehlin, M, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, har regelbundet fått ta del av månadsuppföljningarna sedan förändringen infördes. Runt 90 fler ambulanskörningar har gjorts under mätperioden, jämfört med de senaste åren.

– Vi oroas över att ambulansens responstid på prio-1-larm har försämrats. Det har skett i hela länet, och neddragningen av jouren har inte gjort det bättre.

– Vi måste försöka hitta andra lösningar och fundera över hur länsbor i norra länsdelen ska kunna få hjälp med förhållandevis enkla åkommor på plats, och inte nattetid behöva åka till USÖ för en fraktur eller ett sår, säger Sebastian Cehlin.