Anna Fjällborg, präst i Asker-­Lännäs pastorat­, tände alla ljusen när utställningen om begravningar­ öppnade. Foto: Cathrine Gustavsson

Utställning om begravningar kan bli en tradition i Lännäs

Fler besökare än vad de räknat med hittade förra veckan till Lännäs kyrka för att se utställningen "Plötsligt händer det."Målet är att den ska kunna återkomma fler år.

Under förra veckan hade Svenska kyrkan i Lännäs, med Carina Berg som drivande kraft, för första gången ordnat en utställning om begravningar.

Tillsammans med blomster­butik och begravningsbyrå belyste­ utställningen de olika delar som ska eller kan ingå vid en begravning.

Vilka sånger ska spelas, ska det vara samkväm med något att äta, hur ska kistan se ut – eller går det bra med en urna, och inte minst: vad kan man önska att få med sig i kistan. Det var några områden som utställningen tog upp.

– Det är mycket praktiskt att tänka på när en begravning ska ordnas. Det går att påverka och fler borde skriva ner hur de vill ha det, säger Anna Fjällborg, präst

i Asker-Lännäs pastorat.

– Många vill helst inte tänka på döden, men i allhelgonatid blir man påmind. Förhoppningsvis ger utställningen svar på några frågor, men väcker kanske några nya.

Utställningen var ett komplement till församlingens Öppna kyrka under själva allhelgonahelgen och pågick endast under fyra dagar.

– Det är nyttigt att visa hur det kan vara. Jag kände igen psalmerna­ från de begravningar vi haft i min familj, sa Marianne Olsson från Odensbacken.

Anna Fjällborg berättar att det kommit fler besökare än vad de förväntat sig, och förhoppningsvis­ kommer utställningen att återupprepas även nästa år.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Skolan utsatt för skadegörelse

För Garphyttans skola har det varit ett tungt år – stor skadegörelse har skapat både oro och höga kostnader.

Populär ljusstöpning är tillbaka

För 43:e gången anordnar ljusstöpningskommittén i Sköllersta hembygdsförening sin populära ljusstöpning i höst. Nytt i år är färre platser för att det inte ska uppstå trängsel i Åkerby skola.

Nya tag i kyrkopolitiken med nykomlingar Knista församling

Aktiv kyrka i Knista församling gick ner med fem mandat, medan nykomlingarna SD och Vänsterpartiet i Svenska kyrkan kom in.
Linnea Didic' och några av de yngre danseleverna. Foto: Mimmi Amberntsson
Foto: Linnea Didic’

Linnea får igång dansrörelsen i Ljusnarsberg

För de flesta i Ljusnarsberg är Linnea Didics ansikte välbekant. Hon jobbar som danslärare och utsågs till Årets Ljusnarsbergare i våras.

Redan som treåring började Linnea Didic dansa.

– Vi var spralliga som barn, både jag och min bror Rickard. Dans bringar så mycket glädje, säger Linnea Didic.

Tidigare fanns inga dansgrupper i Kopparberg, så för att kunna utöva sitt intresse har Linnea fått åka till andra orter för egen träning. När Linnea ville se om det fanns intresse för dans på orten blev hon överväldigad av svaret.

– Vårterminen när jag gick i nian kollade jag runt i klasserna och tolv stycken anmälde sig. Sedan kommer läraren och säger att ”det står 28 stycken till utanför dörren!”, så det var kul.

Stort intresse

Det blev fyra dansgrupper för 70 elever, där de yngsta är fyra år och de äldsta är 17.

– Jag körde alla grupper ensam fram till förra sommaren. Nu är vi två som håller i det och delar på grupperna. I våras startade vi upp en grupp för endast pojkar och tio stycken anmälde sig.

Linnea var en av dem som gillade den virala dansutmaningen Jerusalema Challenge som gått över världen likt en smittsam pandemi.

– Vi lärde ut stegen till danseleverna och gjorde en plan för att låta allmänheten vara med. Det var så mycket skratt och glädje i det.

Under sommarens friskvårdsdagar för äldre blev Linnea tillfrågad om att komma och visa dansstegen.

Nu går Linnea sista året i gymnasiet och har som gymnasiearbete att starta upp en barnkör.

– Det finns alltid energi för det som gör en glad, säger Linnea och skrattar.

”Smärtan försvinner aldrig, den förs bara vidare”

Det har snart gått två och ett halvt år sedan Kim Anderssons 21-åriga sambo Wilma valde att avsluta sitt liv. För Kim har måendet gått upp och ner sedan dess.