Anna Fjällborg, präst i Asker-­Lännäs pastorat­, tände alla ljusen när utställningen om begravningar­ öppnade. Foto: Cathrine Gustavsson

Utställning om begravningar kan bli en tradition i Lännäs

Fler besökare än vad de räknat med hittade förra veckan till Lännäs kyrka för att se utställningen "Plötsligt händer det."Målet är att den ska kunna återkomma fler år.

Under förra veckan hade Svenska kyrkan i Lännäs, med Carina Berg som drivande kraft, för första gången ordnat en utställning om begravningar.

Tillsammans med blomster­butik och begravningsbyrå belyste­ utställningen de olika delar som ska eller kan ingå vid en begravning.

Vilka sånger ska spelas, ska det vara samkväm med något att äta, hur ska kistan se ut – eller går det bra med en urna, och inte minst: vad kan man önska att få med sig i kistan. Det var några områden som utställningen tog upp.

– Det är mycket praktiskt att tänka på när en begravning ska ordnas. Det går att påverka och fler borde skriva ner hur de vill ha det, säger Anna Fjällborg, präst

i Asker-Lännäs pastorat.

– Många vill helst inte tänka på döden, men i allhelgonatid blir man påmind. Förhoppningsvis ger utställningen svar på några frågor, men väcker kanske några nya.

Utställningen var ett komplement till församlingens Öppna kyrka under själva allhelgonahelgen och pågick endast under fyra dagar.

– Det är nyttigt att visa hur det kan vara. Jag kände igen psalmerna­ från de begravningar vi haft i min familj, sa Marianne Olsson från Odensbacken.

Anna Fjällborg berättar att det kommit fler besökare än vad de förväntat sig, och förhoppningsvis­ kommer utställningen att återupprepas även nästa år.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Viktigast är kontakt med ensamma

Den 5 december är det Internationella frivillighetens dag. En som lägger mycket tid, engagemang och hjärta på att hjälpa andra människor är Katarina "Kia" Löwenbrink, ordförande för Röda Korsets Lindesbergskrets.

IVA-personal tacksamma för lokalgjorda matlådor

55 matlådor med dryck. Det delades ut i dag till "sjukvårdshjältar" på USÖ:s intensivvårdsavdelning.
Maria Larsson, landshövding, Mia Spendrup, vd för Loka Brunn hotell och spa och Peter Flack, revyartist.
Mia Spendrup, VD för Loka Brunn hotell och spa.
Peter Flack, revyartist.
Vännerna Erik Nygren och Mikale Nilsson, idéskapare.

Ambassadörer för ett gott syfte

Vännerna Erik Nygren och Mikael Nilsson har länge haft en idé om en kokbok.Nu ser boken "För ett gott syfte" dagens ljus där över­skottet går till Nyckelfonden. – Vi hoppas på 100 000 kronor till dem, säger Erik Nygren.

Sedan 2013 har vännerna Erik Nygren och Mikael Nilsson haft en idé om en kokbok. I slutet på nästa vecka är den ute.

Den heter ”För ett gott syfte” och där presenterar ett 20-tal Örebroambassdörer sin favoriträtt, sig själva och ett smultronställe

i länet. Projektet blev till slut verklighet genom ett samarbete mellan Carlsson&Åqvist, Prinfo Welin och boken är producerad till förmån för Nyckelfonden i Örebro.

– Den har blivit positivt mottagen, och valet av just Nyckelfonden var lätt, de gör så mycket bra, säger en glad Erik Nygren.

Blandning av maträtter

Bilderna i boken är tagna av ambassadörerna. Alla har använt sin mobil eller sambon eller en kompis har plåtat, berättar Erik.

Då det hela startade som en kokbok tänkte Erik att de måste ha med stjärnkockar.

– Men folk har ett stort matintresse, så det är en otrolig blandning på sköna maträtter. Landshövding Maria Larsson gör Hjälmargös på sitt sätt likaså Roger­ Hjälm, krögare på Katrinelund. Patrik Gustafsson på Fisk

i Hallen gör aborrfilé.

Erik nämner racingstjärnan Marcus Ericsons halloumisallad och hockeystjärnan Carl Gunnarsson bakar muffins som han äter mellan träningarna.

Tiveden eller Behrn Arena

– Smultronställena finns en del i Tiveden, men Anders Öhrman har valt Backahallen och fotbollstjejerna från KIF har valt Behrn Arena som favorit där de sliter och kämpar.

Vännerna hoppas på fler tryckningar, större upplaga.

– Vi har några samarbetspartners. Vi tänker att företag kan ge boken som en gåva till exempel. Eller en julgåva, kanske att det blir en upplaga till med en gång, hoppas Erik.

Varje ambassadör har ett uppslag för sig.

– Alla är antingen födda eller uppväxta i Örebro län eller så har de flyttat hit, avslutar Erik.

Allt utfört arbete är helt ideelt­, endast faktiska kostnader har ersatts­. Nyckelfonden på USÖ säljer­ boken.

Kampen för skolan hann knapp starta innan politikernas beslut om nedläggning var ett faktum. Bilden från den 20 mars 2020. Foto: Arkiv: Sofie Isaksson
Sex dagar före beslutet genomfördes ett stormöte på skolgården, där bland annat Marlene Jörhag deltog. Foto: Arkiv:Sofie Isaksson

Så valde Kilsmos elever efter nedläggningen

Hälften av de tio elever som denna termin skulle ha gått på Kilsmo skola har valt Odenskolan. Tre barn har börjat på Askers skola och två på andra håll.Några har sökt och fått skolskjuts, men ingen har fått till Asker.

Beskedet om att Kilsmo skola skulle stänga hösten 2020 kom oväntat i våras. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Föräldrar protesterade, och även barn.

Den lilla skolan och dess lärare var omtyckt. Politikernas argument var att det inte gick att bedriva en ändamålsenlig skolverksamhet på skolan, något som berörda inte höll med om. I stället trodde många att det handlade om ekonomi.

Beslutet fattades av Örebro­ kommuns politiker i Program­nämnd barn- och utbildning den 29 april. I dag finns förskolan kvar på orten.

Av de tio barn som denna höst skulle gått i F–3 i Kilsmo har enbart­ fem valt att gå på placeringsskolan Odenskolan i Odensbacken.

Av de övriga har tre barn valt att börja på Askers skola, en har flyttat från kommunen och en går i Örebro.

Generösa

Vid stormötet på skolgården

i Kilsmo den 23 april sa nämndens ordförande Marlene Jörhag (KD) att de skulle vara generösa vad gäller skolskjuts så att övergången skulle bli smidig.

Så har det inte blivit. Två familjer har sökt och fått skolskjuts, och då enbart till placeringsskolan Odenskolan.

”Vår politiska intention var att göra övergången så smidig som möjlig och vi från politikens sida hade ambitionen att vara generösa när det gäller skolskjuts för dessa elever”, skriver Marlene Jörhag till Länsposten.

Det är Skolskjutsenheten som tar beslut om skolskjutsar, inte politikerna.

I och med att Askers skola är en vald skola, erbjuds inte skjuts dit. Placeringsskolan är Odenskolan och dit hade eleven fått skolskjuts med buss.

”I och med att det inte går någon­ skolbuss till Askers skola i dag, skulle en förändring innebära en merkostnad för kommunen”, skriver Jörhag till Länsposten.

Drabbat området

Hon framhåller att det ska vara lika regler för alla, men att det för grundskoleelever finns en rättighet till skolskjuts som grundar sig på särskilda skäl.

”Det är här vi från politiken önskade att Kilsmo-eleverna skulle inrymmas. Skolskjutsenheten har däremot gjort en annan bedömning”, skriver Marlene Jörhag, och lovar att hon ska se om det finns något mer hon kan göra i frågan.

– Nedläggningen påverkade alla inblandade hårt, och har skadat området rejält. Det är många äldre som fortfarande pratar med mig om hur sorgligt det är att skolan las ner, säger Edith Barlow, som bor i Brevens bruk.

Familjer hjälps åt

Nu går familjens äldste son i årskurs ett i Asker. De har fått avslag på sin ansökan om skolskjuts dit så några familjer har gått samman och hjälps åt med att skjutsa och hämta. Resan tar 20 minuter enkel väg.

– Vi hade blivit lovade att de skulla ta hänsyn. Det är 20 kilometer till Asker och lika långt till Odensbacken. Enligt skollagen får de säga nej till skolskjuts om det orsakar ekonomiska svårigheter, men detta är inte en kostnads­fråga. Det handlar om samordning med scheman och bussar. Bussen skulle kunna åka över Asker­ och sedan till Odensbacken­, säger Edith Barlow.

Går vidare

Enligt henne pratar barnen fortfarande med längtan om skolan i Kilsmo, men Edith säger att de försöker gå vidare för att må bra. Och deras val av Asker är de mycket nöjda med.

– Det känns jättebra. Det är en bra ledning, bra personal och väldigt fint bemötande från första början, säger Edith.

– Det känns som vi valde rätt. Om vi måste skjutsa så gör vi det. Vi vill det bästa för vårt barn – det vill alla.

Föräldrarnas överklagan till Förvaltningsrätten i Karlstad har ännu inte fått slutlig behandling. Enligt André Fagerman, som undersökt planerna på att starta en friskola i Kilsmo, kommer de inte att göra något mer på den fronten innan ett beslut kommit från Förvaltningsrätten.

I Askersund blir det konstgjord gran på torget från och med i år. I Örebro är det en från skogen. Foto: Cathrine Gustavsson

Sena granar på gång till Askersund

Två helt nya konstgjorda granar ska sättas upp i Askersund i år. De hann inte fram till Göteborgs hamn före advent, och stort inflöde av containrar fortsätter att påverka när de kommer på plats.

Två helt nya konstgjorda granar är på gång till Askersund. De ska stå på torget och hamntorget. På grund av corona-relaterade förseningar kom de inte på plats före första advent.

Enligt den senaste tidplanen ska granarna ha kommit till Göteborgs hamn i måndags. Sedan var det tänkt att de skulle ha satts upp i Askersund denna vecka. Frågan är dock om det blir så.

– Jag har precis fått veta att på grund av stort flöde av containrar i Göteborgs hamn har granarna blivit försenade, berättade Daniel Eriksson, tillförordnad chef för tekniska förvaltningen, i tisdags.

Kommungranarna brukar hämtas från kommunens egen skog.

– Det har blivit allt svårare för oss att hitta lagom stora granar som kan huggas ner och transporteras till Askersund utan att de går sönder. Dessutom kommer det behövas betydligt mindre arbetsinsats för oss med de nya granarna, säger Daniel Eriksson,

i en pressinfo.