Anna Fjällborg, präst i Asker-­Lännäs pastorat­, tände alla ljusen när utställningen om begravningar­ öppnade. Foto: Cathrine Gustavsson

Utställning om begravningar kan bli en tradition i Lännäs

Fler besökare än vad de räknat med hittade förra veckan till Lännäs kyrka för att se utställningen "Plötsligt händer det."Målet är att den ska kunna återkomma fler år.

Under förra veckan hade Svenska kyrkan i Lännäs, med Carina Berg som drivande kraft, för första gången ordnat en utställning om begravningar.

Tillsammans med blomster­butik och begravningsbyrå belyste­ utställningen de olika delar som ska eller kan ingå vid en begravning.

Vilka sånger ska spelas, ska det vara samkväm med något att äta, hur ska kistan se ut – eller går det bra med en urna, och inte minst: vad kan man önska att få med sig i kistan. Det var några områden som utställningen tog upp.

– Det är mycket praktiskt att tänka på när en begravning ska ordnas. Det går att påverka och fler borde skriva ner hur de vill ha det, säger Anna Fjällborg, präst

i Asker-Lännäs pastorat.

– Många vill helst inte tänka på döden, men i allhelgonatid blir man påmind. Förhoppningsvis ger utställningen svar på några frågor, men väcker kanske några nya.

Utställningen var ett komplement till församlingens Öppna kyrka under själva allhelgonahelgen och pågick endast under fyra dagar.

– Det är nyttigt att visa hur det kan vara. Jag kände igen psalmerna­ från de begravningar vi haft i min familj, sa Marianne Olsson från Odensbacken.

Anna Fjällborg berättar att det kommit fler besökare än vad de förväntat sig, och förhoppningsvis­ kommer utställningen att återupprepas även nästa år.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Sänk farten där är Ulf Schwerin!

Ulf Schwerin från Stora Mellösa blev rikskändis när han ställde sig vid vägkanten med fruns hårtork. Han tycker att hans uppmärksammade kamp mot fortkörare fick positiva effekter.

Kulturlivet lever än på hoppet

För länets kulturliv står hoppet till att kunna samla publiken till sommaren och en återgång till en mer normal tillvaro. Både i Stadra och Lerbäck pågår förberedelser inför sommarföreställningarna, Lekebergsrevyn har skjutit upp premiären till hösten.

Coronaåret som vi aldrig glömmer

Anna har tagit hand om de riktigt svårt covid-sjuka. Hon har själv varit sjuk och blir arg när människor inte följer de enklaste råden. Ingrid har hållit sig isolerad ett helt år och längtar efter både barnbarn och vaccin. Ett år har gått sedan covid drog in över vårt län.

Naturens teater en raritet för länet som kämpar ekonomiskt

Nästan tusen personer sökte sig till första svanhelgen i Tysslinge trots skidVM. Naturens teaters huvudsponsor har hoppat av men de kunde öppna i helgen tack vare bidrag från privatpersoner.

Astrofototävling – rymden är motivet för alla rymdälskare

Rymdstyrelsen arrangerar en astrofototävling för alla rymdälskare. Mörka, klara natthimlar och norrsken är favoritmotiv. Men tävlingens jury hoppas på kreativitet också.